Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Jak sem (málem) boural

Technické dotazy společné pro více řad nebo nezařaditelné do konkrétní sekce, vše ostatní bude smazáno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
MK

#1 Příspěvek od MK »

Se mi nechce spát a vzpomněl jsem si na dvě příhody, a nechci si to nechávat pro sebe, tak to sem píšu, jak jsem vloni dvakrát málem způsobil fakt hnusnou bouračku. Abyste neudělali stejnou chybu. A není to o rychlosti:

1) Pozdní večer, tma, všichni svítí. Na rovné dlouhé silnici I. třídy chci odbočovat doleva a musím dát přednost protijedoucím. Jede jich už málo, není špička. Vidím v dálce (200 m asi) proti sobě světla náklaďáku, kamionu, prostě čehosi velkého. Nic víc. To v pohodě stihnu, říkám si. Přibrzdím a na dvojku v klidu zahnu doleva. Jen co jsem zahnul, slyším zakvičení houkačky, takový to "mňaúúúúú" - a letmo zahlédnu, že kolem mě po pravém boku prolítla motorka určitě dvě kila v hodině. Zahnul jsem a musel jsem zastavit, jak se mi udělalo špatně, když jsem si to celý zpětně uvědomil - že totiž ve chvíli, kdy jsem čuměl proti, jestli něco nejede, tak jsem viděl jen dvě světla - ale to levý bylo (muselo být) světlo tý motorky, PŘESNĚ V ZÁKRYTU s levým světlem kamionu. Žádný třetí světlo tam nebylo. Motorka jela před kamionem a dohromady "tvořily" jeden pár světel, dokonce stejné (podobné) inzenzity, barvy, výšky... Jak byla tma, žádný obrysy ničeho jsem neviděl. :roll:
Stalo se na kolínský silnici.

2) Odbočuju z vedlejší na hlavní, a to doleva, čili musím dát přednost oběma směrům. Jenže jede jedno auto za druhým, v takovém tom rozestupu, jak není šance slušně vjet a zařadit se a nikdo nehodlá přibrzdit. (stará Benešovská, špička). Čekám a pak už mě to docela sere... A v tu chvíli zleva náklaďák, zabliká světlama. Říikám si v duchu bohudík, aspoň někdo slušnej, teď eště mrknu zprava, koukám taky zrovna náklaďák, taky bliknul, tak tam vystřelím, abych nezdržoval... jenže stačilo bejt o vteřinu pomalejší a byl bych sešrotovanej, to sem vycítil z jejich brzd a troubení ihned poté. Protože: ONI SE VZÁJEMNĚ TÍM BLIKNUTÍM SVĚTEL ZDRAVILI!!! A na mě z vysoka kašlali a asi ani z tý svý vysoký korby nezahlídli, že tam na vedlejší stojím...

Tak to je celý. Třeba vám to přijde jako historky zelenáče, ale já zase myslim už takovej zelenáč nejsem. Ale pocit, že jsem idiot a čůr... jsem teda pak měl. Takže buďte ostražitý a dvakrát měřte, než někam zahnete. Dobrou s kobrou :) :wink:
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#2 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

I když budeš odbočovat z vedlejší na hlavní doprava, tak musíš dát přednost VŠEM, tedy i těm co přijížděj k tobě zprava např . v druhým pruhu, protože zrovna předjíždějí. To samý je při rozjíždění se z krajnice. Takhle jsem už zažil dost kritických situací. Předjíždím auta a nějaký magor, který se byl zrovna vych*at klidně vyjede z krajnice a jede proti tobě.
Zave
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Zave »

Ty brdo... To je ceklem drsny... :cry:
Dande

#4 Příspěvek od Dande »

To mas recht kazdej se obcas dostane do blbe situace a pak si rika jakej sem to ale curak ja to resim tim ze si dam poradnou facku.To u me na chvilku pomuze.Terazky sem jel po hlavni a znam ty sumpersky semafory tak vim ze bud na to slapnu nebo budu cekat na dalsi zelenou.
Tak sem slapl a projizdel sem tak 80 na zlutocervenou a deda mi tam vlitl(odbocoval do leva-z myho pohledu do prava).Kua dupacka na brzdu a takovi to cukani z volantem do prava a do leva sak to znate.Ale v podstate to byl peknej kokot kdyz uz stoji v krizovatce tak nevidi jestli ma jeste zelenou nebo cervenou ze a klidne mi tam vjede.Takze sem v podstate nic spatnyho neudelal mam takovej pocit.Ja ty stary cepicare nesnasim pravidla to uz pomalu nezna a furt to jezdi na silnici.Ale uz koncim takovejch situaci mame kazdej za sebou urcite dost.Ale aby me malem smetl kamion nebo motorka to se mi jeste nestalo. :lol:
Dande

#5 Příspěvek od Dande »

Ten pocit dobre znam kdy se klepes.Ja mel jednou namale abych skoncil v hluboke prikope nak sem to ukociroval a pak asi telo plny adrenalinu nebo cehosi byl to zajimavej zazitek svym zpusobem neprijemnej,ale na druhou stranku sem mel asi fajn pocit ze sem to zvladl a citil sem se dosti dobre zvlastni pocit proste mi potom bylo fajn stahnul sem okinka(bylo to v noci)a uzival si chladku okolniho prostredi.
bumira

#6 Příspěvek od bumira »

Jo jo takovejch pocitů jsem taky už pár zažil.
Vždy to bylo těsný, ale jednou to bylo fakt ultra těsný.
Jedu po J.spojce směr z centra a chci najet na magistrálu taky směr z centra.Předemnou jel kamion a já jel za nim, pak jak se to tam rozdvojovalo (teď je to tam trochu jinak) ho chci předjet a najednou koukám , že jedu nějak divně.Ten kamion tam najel moc rychle a pohnul se mu náklad a přes tu sajtnu se vyvalil ven.Nějaký kusy železa - mělo to býlou barvu.Tak jsem na to šláp a dopředjel jsem ho , ale za mnou už nic neprojelo.Tejden na to, na tom samym místě ,se na mě vysypali rohlíky z nějaký pekařský avie.To ale nebylo tak hrozny.
A nemluvim o takovejch těch pocitech, že třeba chcete někam odbočit pak Vám pánbůh trochu zpomalí ruce a vzápětí se v tom místě kde jste měli bejt Vy prořítí Renault Magnum se 40 tunama nákladu tak 150km/h a předtim nebyl široko daleko ani cyklista. :roll: :oops: :?:
gelty
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od gelty »

bumira píše:Jo jo takovejch pocitů jsem taky už pár zažil.
Vždy to bylo těsný, ale jednou to bylo fakt ultra těsný.
Jedu po J.spojce směr z centra a chci najet na magistrálu taky směr z centra.Předemnou jel kamion a já jel za nim, pak jak se to tam rozdvojovalo (teď je to tam trochu jinak) ho chci předjet a najednou koukám , že jedu nějak divně.Ten kamion tam najel moc rychle a pohnul se mu náklad a přes tu sajtnu se vyvalil ven.Nějaký kusy železa - mělo to býlou barvu.Tak jsem na to šláp a dopředjel jsem ho , ale za mnou už nic neprojelo.Tejden na to, na tom samym místě ,se na mě vysypali rohlíky z nějaký pekařský avie.To ale nebylo tak hrozny.
A nemluvim o takovejch těch pocitech, že třeba chcete někam odbočit pak Vám pánbůh trochu zpomalí ruce a vzápětí se v tom místě kde jste měli bejt Vy prořítí Renault Magnum se 40 tunama nákladu tak 150km/h a předtim nebyl široko daleko ani cyklista. :roll: :oops: :?:

Ty vole, tak tos měl hafol rohlíků zadara,né? :twisted: :lol:
Jo, sypat se na mě něco, tak ještě otevřu šíbr.... :twisted: :twisted:
gelty
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od gelty »

Tak to já zas jel do rajchu a po dálnici D1, na 70km Brno - Praha, jsem jel v levém pruhu, předemnou nějaká koktávka a vedle ní se coural kamion s němec.SPZ. A tak já jedu v klidu 160km/h za koktávkou (RS) :twisted: a najednou ona začla odbočovat na pravý pruh a kamion na odstavný pruh. A já v té dálce viděl, že je levý uzavřen... 8O
Tak sem rychle začal odbočovat taky, a v klidu jsme dál předjížděli kamion, ale už kolem 140KM/h (kamion to fuck dobře pálil :? ) Jenže, jakmile koktávka ten kamion předjela, tak sem byl v půlce délky kamionu a ten se začal vracet z odstav.do pravého pruhu. 8)
Asi jsem byl zrovna ve slepém úhlu, či co, ale zmetek skopčácký mě doslova vytlačil do uzavřeného levého pruhu přes plastové bílo-červéné značení!!!! :x V té rychosti projet tu zábranu bych nikomu nepřál... :cry: Samo, že kamion jel v poho dál, a ostatní auta jeli kolem a čučeli vo co go :evil: . No, fakt je, že sem měl pouze trochu odřenou kapotu, oba rohy nad světlama a volant sem měl otočený, jako kdybych jel v zastáčce. Jelikož se volant netřepal ani nic jiného, tak sem pokračoval do říše v klidu dál. Až sem se vrátil (po 1700km), tak sem zjistil, že ze 4mm vzorku mám sleitky...(hladký jako olač...! :twisted: ) No a na geometrii mi ty kola dali zas do šusu, jen ty pneu už to nerozchodí... :cry:
stva

#9 Příspěvek od stva »

Taky jedna "historka z natáčení" - o přednosti v jízdě.
Asi před týdnem si to hasím práce. Téměř před cílem dojíždím linkovej autobuj s asi pěti osobáky v závěsu. Za pár set metrů silnice vjíždí do města a tam se rozšiřuje na 4 pruhy s omezenou rychlostí na 70. Autobus přejíždí do pravýho pruhu a všichni ostatní ho levým předjížděj (včetně mě). Normálně většina lidí tu sedmdesátku nebere vážně a zpomalí až po pár stech metrech (v místě, kde mají policajti svůj oblíbený radarový plácek). Protože jízda v koloně za autobusem byla pomalejší a já mám dost času, tak nepřidávám plyn jako ostatní, ale nechávám rychlost klesnout na téměř předepsaných 70 a pomalu začínám předjíždět autobus v druhém pruhu. Ten přibržďuje a začíná odbočovat doprava na místní komunikaci. Díky tomu, že se autobus stáčí, zahlídnu na zlomek sekundy před jeho čumákem konec z nějaké dodávky, která se chystá vjet ze zmíněné místní komunikace na čtyřproudovku. Navím mám dojem, jako by se tem zadek pohnul. Pomyslím si - no jo, chce využít toho, že autobus blokuje krajní pruh a vjede do něj. Pak mi ještě hlavou bleskne - co když ale vjede rovnou vnitřního (mého) pruhu (zaručeně o mě neví). Stihnu jen připravit nohu na brzdu - a je to tu. Nikdy bych si nepomyslel, že ten mameluk, kterej nevidí půl silnice, bude odbočovat doleva. Pár metrů přede mnou (na necelou délku autobusu) se přede mnou napříš silnice objevuje dlouhá dodávka. Uhnou není kam, napravo zadek autobusu, přede mnou a vlevo dodávka. Noha připravená na brzdě zašlapuje pedál snad až do asfaltu. ABS mi ?ukáním na chodilo naznačuje, že mi v téhle horké chvilce moc nepomůže, spíš naopak. Zastavuju pár cen?áků před bokem dodávky. Její řidič, který na mě kulí oči, je zřejmě profík, protože z ledovým klidem dokončuje odbočování a aniž by se třeba pokynutím ruky omluvil (nikdo přece není neomylný) se kouká co nejrychleji zdekovat. Stojím s autem uprostřed prázdné čtyřproudovky, zluboka se nadechuju, pak zavrtím hlavou, dávám za jedna a vzpomínám na heslo: Co tě nezabije, to tě posílí. Jen si tak v hlavě přebírám, jaké by to asi bylo mít jako obvykle na tacháči něco kolem kila.
raff

#10 Příspěvek od raff »

S tím odbočováním doleva se mi udělalo dost blbě, když jsem si to za poklidného večera přihasil tady v Reichenbergu do takový zdejší profláklý křižovatky, znáte to, nikde nikdo, žádný světla, na semaforu oranžová blikačka, přibrzdíte jen co nezbytně musíte a vypálíte dál. Jenže já už musel podřadit, což mě pravděpodobně zachránilo život, protože najednou si to přede mnou zleva po hlavní prohučel v plný rychlosti kamión. Když jsem o tu sekundu dřív koukal do křižovatky, přísahal bych, že tam nic nejede a vjet tam bez podřazení o půl sekundu dřív ... :?

Jmenuje se to slepá skvrna, což je malý místo na sítnici oka, kde nejsou žádný světločivný buňky a zrovna tam se mi v tu chvíli naprojikoval ten kamión. Tak bacha na to, soudruzi :wink:
Odpovědět