nejak se mi nezdalo, co tady bylo prezentovano a sice, ze zadohrab ma mensi ztratovej vykon a s tim souvisejici debata Osobne mi prislo logictejsi, ze predohrab nema kardan, lozisko, krize, nemeni moment o 90 stupnu/ u pricne ulozenych motoru/ a pod... Mam pocit ze slo o AR GTV s 230PS v. 328i s 193PS, takze bawo si poradi i s handicapem mensiho objemu /a vykonu/ i s vyssi ztratou v prevodech docela funny zdroj http://www.e31.net:
That means the engine power has to be even higher in order to compensate the energy loss of gearbox and drivetrain. This loss is about 17% with rear wheel driven and 15% with front wheel driven cars.
Hanz píše:nejak se mi nezdalo, co tady bylo prezentovano a sice, ze zadohrab ma mensi ztratovej vykon a s tim souvisejici debata Osobne mi prislo logictejsi, ze predohrab nema kardan, lozisko, krize, nemeni moment o 90 stupnu/ u pricne ulozenych motoru/ a pod... Mam pocit ze slo o AR GTV s 230PS v. 328i s 193PS, takze bawo si poradi i s handicapem mensiho objemu /a vykonu/ i s vyssi ztratou v prevodech docela funny zdroj http://www.e31.net: That means the engine power has to be even higher in order to compensate the energy loss of gearbox and drivetrain. This loss is about 17% with rear wheel driven and 15% with front wheel driven cars.
jsem malo chapavy- jak muze mit 6valec mensi treni jak 4valec? jak muze mit rozvodovka se zmenou tociveho momentu o 90 stupnu vyssi ucinnost nez ta bez zmeny?
jak muze soustava s dalsim extra hridelem s klouby /s trenim/ a loziskem prispivat k vyssi ucinnosti /nizsimu treni/ ?
?
no jo, ale ty dva grafy predtim jsou taky benziny.... podivej kolik ma ten lukasuv diesel ztratu v 5500 otackach a podivej se kolik maji ztratu v 5500 otackach ty predchozi motory...... to by melo byt ono ne?
Hanz píše:jsem malo chapavy- jak muze mit 6valec mensi treni jak 4valec? jak muze mit rozvodovka se zmenou tociveho momentu o 90 stupnu vyssi ucinnost nez ta bez zmeny? jak muze soustava s dalsim extra hridelem s klouby /s trenim/ a loziskem prispivat k vyssi ucinnosti /nizsimu treni/ ? ?
Nic si z toho nedelej kamarade, ja to taky nechapu ale tohle jsou realny data Ze by se dalo pouzit neco jako "BMW to umi" nebo tak neco?
Anonymous píše:Diesel má vždy vyšší účinnost! Tím je daný rozdíl.
To sice ano, ale jedna se o ucinnost vyuziti energie z paliva, o spotrebu paliva. S ucinnosti prevodu to nema co delat.
Na jaky prevodovy stupen se provadi mereni? Na 4. ? Tam ma bezna prevodovka BMW (ne sportovni "psi noha") primy zaber, tedy prevodovy pomer 1.0, tedy ozubene prevody se toci "na volno" a kroutici moment prochazi prevodovkou primo ven. Takovato situace u motoru vpredu napric neni, tam jde vzdy v prevodovce kroutici moment alespon pres jedno soukoli.
Francis píše:To sice ano, ale jedna se o ucinnost vyuziti energie z paliva, o spotrebu paliva. S ucinnosti prevodu to nema co delat.
To sem si presne myslel.
Francis píše:Na jaky prevodovy stupen se provadi mereni? Na 4. ? Tam ma bezna prevodovka BMW (ne sportovni "psi noha") primy zaber, tedy prevodovy pomer 1.0, tedy ozubene prevody se toci "na volno" a kroutici moment prochazi prevodovkou primo ven. Takovato situace u motoru vpredu napric neni, tam jde vzdy v prevodovce kroutici moment alespon pres jedno soukoli.
sorry, ale jedno soukoli udela max 5% /realne 3%/ + pripocti ty ztraty na kardanu a rozvodovce a jsi nekde jinde... myslim ze kazdej pochopi, ze je efektivnejsi mit motor ulozenej tak, ze toci stejne jako se toci kola a nemusi se menit moment prevodem o 90gradu a tahnout nekam dozadu z kuchyně až do ložnice...
Az ted jsem prostudoval grafy a kouknete na ztraty pri 4500 rpm (odecitat kW na leve stupnici)
22 kW 325tds Lukasovo
15 kW Peugeot 306
17 kW Skoda Octavia
Francis píše:Az ted jsem prostudoval grafy a kouknete na ztraty pri 4500 rpm (odecitat kW na leve stupnici) 22 kW 325tds Lukasovo 15 kW Peugeot 306 17 kW Skoda Octavia
nehoří... diesel nebo benzin je jedno /pokud se nebavime o nemeritelnych rozdilech vyplyvajicich z vetsiho modulu ozubeni v prevodovce a rozvodovce/, pocet stycnych ploch je stejnej /325TDs a 325i/
=tezsi prevod te nezajima
videl bych zaver takto: Sportovni vuz z jizni Evropy napadl pokojne prezvykujici baworsky traktor, ktery jej i pres vykonovy, vahovy a ucinnostni handicap deklasoval a poslal z5 vozit opaleny kluky od picerky k butiku
Anonymous píše:nehoří... diesel nebo benzin je jedno /pokud se nebavime o nemeritelnych rozdilech vyplyvajicich z vetsiho modulu ozubeni v prevodovce a rozvodovce/, pocet stycnych ploch je stejnej /325TDs a 325i/ =tezsi prevod te nezajima videl bych zaver takto: Sportovni vuz z jizni Evropy napadl pokojne prezvykujici baworsky traktor, ktery jej i pres vykonovy, vahovy a ucinnostni handicap deklasoval a poslal z5 vozit opaleny kluky od picerky k butiku
mozna to s timto tematem nema nic spolecneho, ale nekde jsem cetl neco o tom, ze predokolka ma diky nahonu omezen kroutak narozdil od zadokolky. Je to dano konstrukci. Neco v tom smyslu... Moc jsem to nepobral, ani to nebylo dobre a podrobne vysvetleno, spis to bylo konstatovani. Jakoze kdyz se "nahonem i zataci" tak to ma negativni vliv na kroutak...