Prozkoumejte výhody členství v jediném oficiálním českém BMW klubu ZDE a rozšiřte naše řady 😉 - info ZDE

FAQ - Exx viscospojka-problematika,zkouska

Návody, fotopostupy na opravy, úpravy, implementace a výměny
Zpráva
Autor
all
Klubové ID: 1018

#1 Příspěvek od all »

myslim, že je toho tady o tom už dost napsáno, ale budiž.
Ve viscospojce je olej s bimetalem a taková rohatka. když je ten hliníkový žebrovaný obal studený, protáčí se vrtule vůči hřídely unašeče (vodního čerpadla) volně. pokud jí zahřejeme na nějakou teplotu (někde jsem četl 75-85°C) tak se vrtule sepne na unášecí hřídel a točí se s ní. Je tam ještě ten olej a jen podle roztažnosti působí mezi hřídelí a vrtulí, takže to není jen vypnuta a zapnuto, ale trochu se to přizpůsobuje podmínkám....

Visco-spojka na vrtuli - kontrola funkce:

Po studeném startu je chvíli (cca 1-3 minuty) unášená, než se kapalina přeleje do vnější komory - spojka se uvolní.
Následně je při zkoušení funkce možno vrtuli za chodu zastavit (stočené noviny jsou asi nejdostupnější bezpečný prostředek...).

Pokud teplota samotného tělesa spojky dosáhne 80°C, začíná spojka unášet vrtuli - pak samozřejmě noviny rozseká.
Jestliže ji lze takto zastavit, pak samozřejmě neunáší => špatná funkce.

Při vychládání má určitou hysterezi - uvolnění nastane na cca 65°C teploty tělesa spojky
Killca
Klubové ID: 1648

#2 Příspěvek od Killca »

supr, lidi, pripiste dalsi informace, pokud mate k tematu, treba zkusenosti se znackami druhovyroby, kde nakoupit atd
vlevo je matal Obrázek a vpravo Killca Obrázek
CermisE36
Klubové ID: 3384

#3 Příspěvek od CermisE36 »

Kdyz se podivam za chodu motoru na viscu tak se netoci rovne ale jakoby hazela je to problem ?
koty
Klubové ID: 1943

#4 Příspěvek od koty »

to může dělat osa od vodní pumpy mě taky lehce házela a časem mi odešla pumpa měl jsem plastovou tak jsem ji vyměnil za kovou a vrtule nehází je to myslím tou osou že už má něco zasebou :wink:
CermisE36
Klubové ID: 3384

#5 Příspěvek od CermisE36 »

ok diky za radu zkusim tu pumpu a uvidim :)