Killca píše:no zrovna o quaife mi bylo receno, ze je to takovej svor nesvorjen nasobic kroutaku, tim padem, kdyz na zatizenym kole je nula, tak na druhym je taky kulovy, proto kdyz samosvor, tak jedine lamelovej, napriklad ten od kaazu ma dobry reference mezi lidma
Já zas na ty lamely dobré reference neslyšel. Hlavně proto, že je prý mnohem méně komfortní pro běžný provoz než klasická mechanická špéra. Bylo mi to vysvětlováno tak, že ten lamelový způsobuje smýkání v zatáčce i v malých rychlostech, protože je svorný stále. Ale nejsem na to odborník, tak jen prodávám, jak jsem koupil.
Jinak, co myslíš tím, "že když je na zatíženým kole nula, tak na druhým kole kulový"? Jako že když klouže jedno kolo, takže se to nehne? Jestli ano, tak právě tak se chová otevřený diferenciál, ale ne samosvor.
Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit a záměrně jsem to zkoušel na parkovišti, kde byly uklouzané ledové plotny, že funguje perfektně. S otevřeným diferenciálem, pokud máš jedno kolo na ledu (tj. prakticky bez trakce), tak se nehneš, protože diferenciál pošle veškerý výkon právě na to kolo, které je na ledu a protáčí se a protože se protáčí hodně (je tam led), pošle tam všechno a nehneš se z místa, protože druhé kolo na asfaltu nedostane žádný výkon. Zkoušel jsem totéž se samosvorem a rozjelo se to parádně. Jedno kolo jsem nechal na asfaltu a druhé na ledové plotně a v pohodě jsem se rozjel i s plným plynem, takže nemůžu potvrdit to, co popisuješ.