Prozkoumejte výhody členství v jediném oficiálním českém BMW Auto klubu ZDE a rozšiřte naše řady 😉 - info ZDE a jsme také na Facebooku a Instagramu

BMW Z4 E85 - rozvody, ventily, vodní pumpa.

Vše o Z1 E30, Z3 E36, Z4 E85/E86/E89, Z8 E52
Zpráva
Autor
Marrekk

BMW Z4 E85 - rozvody, ventily, vodní pumpa.

#1 Příspěvek od Marrekk »

Ahoj,
mám Z4 E85, 2,5i 141Kw M54(B25), 5-ti kvalt, rv. 2006, cca 220.000km najeto (motor jde krásně tiše bez pazvuků, cvakání či jiných zvukových projevů a to i na studený motor po nastartování).

Co jsem zjišťoval, jsou u tohoto motoru rozvody řešené rozvodovým řetězem a ventily mají vymezování ventilových vůlí hydroštely. Předepsané servisní intervaly na výměnu údajně nejsou...

Chtěl bych se zeptat:

1.jak moc jsou rozvody u této motorizace kvalitní, trvanlivé/spolehlivé a je záhodno je preventivně nechat při nájezdu nad 200tis vyměnit (vč. veškerého příslušenství jako napínák, vodící lišta, možná řetězová kola)?
2 . Nechal jste si to již někdo měnit, na kolik vás to cca přišlo? Ptal jsem se v autorizovaném servisu a bylo mi řečeno že odhad ceny vč. materiálu+ práce cca 100-150tis! Je to hodně práce...?
3. Vyžadují hydroštely nějakou preventivní kontrolu/výměnu při nájezdech 200tis + , nejsou s nimi problémy?
4. Doporučíte preventivní výměnu vodní pumpy? Je vypozorováno, kolik cca km v průměru bez problémů původní pumpa vydří?
5. Měl bych se na něco konkrétního, co by se mohlo nevyplatit opomenout, zaměřit, co by se mělo raději při tomto nájezdu vyměnit zkontrolovat ( Vím o té klapce v sání).

Jaký by jste doporučily konkrétní motorový, převodový olej + olej do diferenciálu?

Děkuji
pavproch

Re: BMW Z4 E85 - rozvody, ventily, vodní pumpa.

#2 Příspěvek od pavproch »

Mám taky Z4, ale N52 a jen 100kkm... čili k M54 neporadím... ale aspoň woleje jo:
motorový: (ultra drahý, ale jako jediný garantuje mazání i při 140st C teploty woleje) Millers Oils CFS 5w40
převodový: používám VÝHRADNĚ OEM MTF-LF3
diff: (mám Quaife LSD) = Millers Oils CRX NT+ 75W-90
LUBEC Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 887

Re: BMW Z4 E85 - rozvody, ventily, vodní pumpa.

#3 Příspěvek od LUBEC Člen Klubu »

Celkově je motor m54 spolehlivý agregát který nepotřebuje extra servis.
Rozvody určitě nechat původní. Jsou kvalitní a spolehlivé. Hydoštel to stejný.
Časem možná přetěsnit double vanos opravnou sadou. Ale při tvém najezdu zatím zbytečný.
Vodní pumpa je spotřební materiál a nájezd 220tis km je už hodně. (Má už vůle na ložisku)
Jestli je původní tak určitě vyměnit. (Na litinovém odlitku najdeš rok výroby)
Termostat je určitě vyměněny při tvých kilometrech.
Podíval bych se na chladicí systém.
Jak vypadá vodní chladič-je na spodní části vyduty směrem dolů?
Expanzní nádoba časem zkřehne a je vhodné ju vyměnit. (Opět na ni najdeš rok výroby, mohl už někdo měnit před tebou)

Disa klapka může vykazovat vůle. (Je to i slyšet jak je hlučná)
Vymontovat a zkontrolovat ev. vyčistit s vrátit zpět.

Já do m54 liju 5w-40, jestli závodíš tak 10w-60.
Převodovka olej- dle fyzického štítku na převodovce
Diff - 75w-90 (já dávám 75w-140)
Bmw e39 528i touring
Bmw e85 Z4 2.5i Merlot rot
Bmw e83 x3 3.0ia
Bmw e32 740ia Alpina look
Bmw e30 328i M Technik 2 / m20b28
Bmw r1100s Mandarin
Bmw r1150gs twin spark
Bmw k1100lt Rot