Ahoj, pořídil jsem výše zmíněnou šestku a zajímalo by mě, jaké preventivní servisní úkony na motoru udělat? Něco málo jsem dohledal a přečetl, ale asi neumím hledat, protože toho nebylo v CZ tolik
Každopádně, bývalý majitel již preventivně měnil všechny vstřikovače a svíčky. Já se chystám na turba + veškeré náplně.
Rád bych oddálil nějakou katastrofu, která by mohla přijít.
Díky, budu rád za každou radu a připomínku.
víceméně se tam stává několik věcí:
- karbonování v důsledku vysoké teploty, zanesou se kroužky karbonem a vydře blok, motor KO, todle řeší ten termostat
- karbonování v důsledku toho že turba pouští olej - zanesou se kroužky karbonem a vydře blok, motor KO, tzn. pravidelně kontrolovat
cestu za turbama, jestli nepouští olej, nevím kolik to má najeto, ale ve 150tkm bych dal nová turba, origo, žádný repas. Taky je důležité
se zaměřit na správné fungování PCV systému a vlastně celého motoru, aby na diag nebyla jediná závada, zkrátka vše hned řešit.
- karbonování v důsledku málo častého měnění oleje - zanesou se kroužky karbonem a vydře blok, motor KO - měnit olej 10-15tkm pokud se s tím nepojede někam na okruh apod, potom časteji
- karbonování v důsledku přiliš řídkého oleje - zanesou se kroužky karbonem a vydře blok, motor KO - dal bych hustší olej 5W40, 5W50
- kabonování v důsledku špatného rozprachu vstřikovačů - zanesou se kroužky karbonem a vydře blok, motor KO - ve 150tkm dát sadu
nových vstřikovačů (origo), řádně zaregistrovat, používat pouze 100oct benzín.
Hm tenhle motor je teda fakt lahůdka. To si musí pořídit snad majitel servisu, nebo mechanik a garážovat zásadně u zvedáku. Co se psalo o N63 od začátku je vysoká teplota způsobená konstrukcí motoru tj. turba uvnitř V hlav a tedy přehřívání&karbonizace obecně.