Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

Výměna sedačky z anglána

Vše o o E24, E63/E64, F06, F12/F13, G32
Zpráva
Autor
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 3552

Výměna sedačky z anglána

#1 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Ich habe ein problem.....moje řidičova sedačka je na levé boku dost ošoupaná...klasika...už to bylo opravované a už je to opět ošoupané....byl jsem u čalouníka a chtěl jsem poškozené části nechat přešít. Což obnáší celkem dost práce - přešít poškozené části, vyspravit polstrování a pak to celé nabarvit do stejné barvy.
Cenovka mě nemile překvapila...počítal jsem tak s desítkou...ale 16 už mi přijde dost....neřikám, že je to drahé (asi je to i dost práce)...jen mě to překvapilo...a pořád je i tato varianta ve hře...

Ale vždycky jsem si řikal, jak by bylo krásné, kdyby sedačka řidiče byla tak krásně zachovalá jako ta spolujezdcova...a to mě přivedlo na myšlenku, vyměnit mojí řidičovu za spolujezdcovu z anglického auta...

Máte s takovou výměnou někdo zkušenost?

Vyhledal jsem v jiném tématu, kde StarML psal o tom, že spolujezdcova sedačka má zátěžovou dečku a ta řidičova ji nemá, protože se předpokládá, že řidič je v autě vždy....takže když bych si dal místo své bez dečky to anglickou spolujezdcovu s dečkou, tak to asi žádný problém nebude ? Horší by to asi bylo naopak...že?

Paměť - předpokládám, že kus té sedačky s ovládacíma čudlíkama půjde prohodit a funkce paměti mi zůstane...?

Někdo nějakou zkušenost...nějaký problém, který by se mohl objevit nebo který nejde překonat?
zddan01 Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 3925

Re: Výměna sedačky z anglána

#2 Příspěvek od zddan01 Člen Klubu »

tak to je dobrý, zrovna jsem taky dneska přemejšlel o kanibalizaci sedačky spolujezdce z praváka :lol: :lol:

mám totiž propálenou tu karbonovou vyhřívací dečku v sedáku a moje idea byla, že z bych vzal právě z uk auta vzal ten sedák; se zátěžovou dečkou by problém bejt neměl, řek bych logicky, když ji nezapojíš, tak tam defacto není, jak je to se seat modulem a pamětma, to je otázka, to jsem nezkoumal

obávám se ale jedný věci a to, že sehnat sedačku, a ty máš individuál, pokud se nepletu, bude problém a celá tahle akce může vyjít na víc než těch 16k...

ta práce čalouníka, je, že tam přivezeš auto a všechno udělá on? jestli by se třeba cena nesnížila, kdybys to doma rozebral a připravil a tam přines jen to čalounění s molitanovejma polštářema... je to práce, ale včera jsem to právě dělal, ok, jen sedák, ale dá se to

dívám se teď do etk, seat modul je pravděpodobně jen pro sedadlo řidiče a liší se i všechny motorky, takže nejlepší by bylo z tý uk sedačky přehodit postrování na tu eu a to už je stejná práce, jako o odstavec výš
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#3 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Tak to je pěkná náhodička :-)

Sedačku nepočítám, že bych sehnal zrovna stejnou barvu...počítám, že bude třeba černá a pak ji přebarvím. Zítra zavolám do Colourlocku a zeptám se, kolik by stála barva a lak...a jestli dokážou přesný odstín namíchat podle opěrky. Nejvíc se bojím toho, aby trefili barvu...nemám zkušenost, jak přesně to dokážou namíchat...

Toho přebarvení samotného bych se nebál...
https://www.youtube.com/watch?v=StLFc1B ... g-07lrWnGQ

Na ebay je spolujezdcova sedačka za cca 5500,-kč + doprava....
Na Allegru je celá sada z anglána za 700 zlotých - cca 4200,- už jsem borcovi psal, ať mi pošle detailní fotky :-)

Kdyby byl problém přehodit ty el.motorky tak bych asi i tu paměť na sedačce oželel...ale hlavně aby to jinak fungovalo...v čem můžou být ty motorky jiný?

EDIT: Doplnění - ano těch 16 je komplet servis.
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#4 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Zddani - jak je složité přehodit to polstrování? Máš nějaké fotky jak jsi to dělal? Protože to by možná byla ta nejjednodušší cesta - rozebrat to a když by to polstrování bylo dole, tak by se to dalo i dobře přebarvit...
zddan01 Člen Klubu
Člen Klubu

#5 Příspěvek od zddan01 Člen Klubu »

tak ona to má E64 zas jinak, než E63, že jsou v sedačce pásy to vim, ale že i motorky jsou jiný :D v etk u těch pro řidiče v E64 je nasáno "memory"... to je ale jenom teorie, praxi neznám :roll:

ještě se liší i ta kostra

co mě nejvíc pobavilo, že se mezi E63 a 4 liší i koženej potah toho sedáku :lol: :lol:

rozebrání, ten sedák šel, co jde blbě, jsou pak ty kovový očka, co drží dohromady kůži a molitan, ale to by udělal čalouník, maji na to kleště, opěradlo je u kabria složitý, jsou tam ty pásy, elektrická opěrka hlavy, o to to bude jednodušší u kupé

fotky jsem bohužel nedělal, postupoval jsem podle tisu a ok
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#6 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Když bych přendaval ty molitany i s tou kůží, tak se kvůli demontáži musí také oddělávat kůže od molitanu? Nebo když bych přendaval molitany i s kůží, tak to zůstane pohromadě a nebudu muset řešit ty kovový očka?

Našel jsem dvě videa....jedno rozdělává spodek sedačky a druhý opěrák...je to z e46...ale to by mohlo být podobné....

https://www.youtube.com/watch?v=FSKXFNJur-M
https://www.youtube.com/watch?v=lmPjP8PvHNM
zddan01 Člen Klubu
Člen Klubu

#7 Příspěvek od zddan01 Člen Klubu »

když bys měnil z jiné sedačky tak kůži od molitanu nemusíš sundavat; barvili by to pak na sedačce, pokud by to byla jiná barva? pokud bys nechal opravovat starou kůži, tak to sundání udělá čalouník, není to pro něj nic zvláštního

ty videa, cca ano, jen je mi na zvracení, jak to tam páčí šroubovákem :sad2: :twisted:

a ano, překvapily mě ty ceny uk sedaček (mile), jen to bude problém s dopravou :) nebo by si člověk musel udělat 6tkou vejlet do Polska bez sedačky spolujezdce, aspon by ale moh ověřit, že funguje výhřev :D
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#8 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Joo...pán se s tím nemaže :-)

Teď jsem volal do Colourlocku a zde je info, která jsem dostal:

Při přebarvování celé sedačky z černé na světlou se používá dvousložková barva (ne jednosložková tónovací). Tato barva se nedodává ve spreji, ale musí se stříkat pistolí. Používají speciální nízkotlakou pistoli - do 2 barů.
Cena materiálu na jednu sedačku:
- barva dvousložková 800,- Dokážou to namíchat třeba podle té opěrky.
- tužidlo 400,-
- lak 300,-
- čistič, odmašťovadlo 700,-
- nějaké houbičky, hadříky 300,-
Takže celkem materiál cca 2.500,-

Můj předpoklad, že by se sedačka rozebrala a polstrování nastříkalo zvlášť prý není správné...je třeba polstrování stříkat na sedačce - protože kůže je na sedačce napnutá. Kdyby se stříkalo polstrování zvlášť a potom při montáži na kostru napnulo, tak by to mohlo popraskat...(když jsem se ho ptal, jestli to ale pak na sedačce bude držet, že přece když si na to sednu, tak se ta kůže taky různě natahuje...řikal, že to už nevadí...tak asi ví, co mluví... :-)

Nabízejí službu, že to nastříkají sami - cena 6.000 - 10.000,- za sedačku - podle složitosti - jestli tam třeba není kontrasní šití, nebo nějaké trikolory nebo jiné věci, které se musí oblepovat atd. Nic takového nemám, takže moje sedačka by byla spíš kolem těch 6.000,- (Ale asi musím počítat, že sedačka z anglána třeba bude potřeba místně opravit...takže se to třeba zase o nějakou korunu prodraží...)
K tomu, aby bylo dílo dokonalé potřebují, aby měli u sebe obě přední sedačky - aby mohli doladit odstín barvy přesně a také vrchní lak přesně. Ten vrchní lak potom hraje roli (jeho lesklost/matnost) na dokončeném díle a mohl by způsobit odlišně.
Čekací doba cca 2 měsíce.
Dělají servis BMW - takže na BMW jsou zaměření.

Na základě uvedeného přehodnocuju svůj záměr si to stříkat sám...shánět speciální pistoli, kompresor kvůli jednorázové akci nemá význam. Když si vezmu kolik času bych tím strávil a kolik ušetřil, tak to nemá smysl.

Takže finančně na této variantě (koupit anglickou sedačku, přehodit polstrování a nechat přestříkat) moc neušetřím + to bude dost práce navíc...výhoda je, že nebudu mít přešívanou sedačku.

Ještě to promyslím...
zddan01 Člen Klubu
Člen Klubu

#9 Příspěvek od zddan01 Člen Klubu »

hmm, na základě tohohle mi přijde nejlepší se domluvit s čalouníkem na co největší přípravě sedačky tebou pro přešítí u něj, tj. minimalizovat jeho práci... navíc to přebarvování mi přijde takový krkolomný

jiná situace by byla, kdybys sehnal sedačku ve tvojí barvě, já to mám jednodušší - černá dakota kůže, ale zas pro kabriolet :lol:
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#10 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

No ještě to promyslím :-)

Taky já tam mám snad nějakou kůži merino...a většinou se prodávají dakoty...nevím, aby taky nebyl problém...to by mohlo být vidět...

třeba tahle sedačka se mi líbí:

https://www.ebay.co.uk/itm/BMW-6-SERIES ... fresh=true
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#11 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Ono i ten čalouník bude nechávat u někoho barvit ty nově přešité části...což je zhruba 1/3 sedačky...tak je otázka, jak to bude nebo nebude potom poznat....já když do toho mám dát takové prachy, tak chci, aby to poznat nebylo...jinak to nemá smysl...to bych jinak nechal zalemtat a přetónovat jen to odřené místo, stálo by to třeba 3ku a hotovo...ale když už, tak už bych to chtěl mít picco bello :-)

No možná ještě kouknu na ty stříkací pistole :-)
zddan01 Člen Klubu
Člen Klubu

#12 Příspěvek od zddan01 Člen Klubu »

nevim, jak moc to máš poškozený, já bych u sebe řešil jen bočnici... samozřejmě těch 16k je masakr, to je cena od více čalouníků, nebo si poptal jen jednoho?

barva kůže, zase, nenapsal jsi, jakou máš, jak je "vzácná", ale čalouníci maji určitě něco na výběr, neni to zase taková věda

chtít to tiptop a nechat přebarvovat kůži z jiný sedačky, fakt nevim, to mi nepřijde jako nejlepší řešení :|

ta sedačka z praváka se podle mě vyplatí, jen pokud by to člověk k ní neměl 500 km a byla by ve stejný barvě a typu kůže a hned ta první podmínka u mě neplatí, jižní Čechy nejsou ideální výchozí oblast pro nákupy do PL :D

já o tom přemejšlel proto, že ta vyhřívací karbonová dečka v sedáku má samozřejmě jinej tvar než ty univerzální dečky (jde víc do boků), co se daji koupit v eshopech, je tam nějak zapojený čidlo teploty, to je vyvedený do ovládání na středový konzoli, navíc ta dečka má ještě vepředu vývod kabelů na vyhřívání podkolenní opěrky, takže mě napadlo sehnat celej ten sedák (kůže s vyhříváním a molitan), ten vyměnit a bylo by
vita11 Moderátor
Moderátor
Klubové ID: 3376

#13 Příspěvek od vita11 Moderátor »

Gerchan píše:já tam mám snad nějakou kůži merino...a většinou se prodávají dakoty...nevím, aby taky nebyl problém...to by mohlo být vidět...
Se obávám, že to vidět bude. Navíc ta kůže nemusí mít uplně stejný "střih". Nevím jak to má merino, ale já mám na pearl takový "ozdobný" pruh kůže v půlce opěráku, které dakoty nemají
zddan01 píše:já o tom přemejšlel proto, že ta vyhřívací karbonová dečka v sedáku má samozřejmě jinej tvar než ty univerzální dečky (jde víc do boků), co se daji koupit v eshopech, je tam nějak zapojený čidlo teploty, to je vyvedený do ovládání na středový konzoli, navíc ta dečka má ještě vepředu vývod kabelů na vyhřívání podkolenní opěrky, takže mě napadlo sehnat celej ten sedák (kůže s vyhříváním a molitan), ten vyměnit a bylo by
Mi chceš říct, že se ta dečka nedá koupit zvlášť? :shock:
V8 power :twisted: BMW 650i LCI Spacegrau
Top down 8-) BMW Z3 2.8i Arktissilber
Calming machine :) BMW R1150R Atlantablau
Obrázek
zddan01 Člen Klubu
Člen Klubu

#14 Příspěvek od zddan01 Člen Klubu »

nedá, je součástí tý kůže, není to jako u starších aut, kde je zvlášť a je z topnýho drátu, ne z uhlíkovejch vláken

no jasně, pearl kůže má jinej střih, to bys pak musel měnit a barvit obě sedačky, mít jednu sedačku merino, druhou dakota a ještě nabarvenou, to nee :D
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#15 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Vita: tak to je výborný postřeh s tím okrasný lemem....ten já tam nemám....a když jsem koukal na tu sedačku v polsku, tak jsem měl pocit, že je vlastně nějaká jiná...ale nevěděl jsem proč :-)
Tak na to budu muset případně dát pozor....

Naopak ta z ebay je úplně stejná...i ta struktura kůže mi připadá stejná.

Zddan01: poškozenou mám hlavně tu bočnici na opěráku....ale bočnice na sedáku taky už není tak jak by se mi líbilo...molitan prosezelý....sedák je taky takový už ošoupaný...takže tyhle všechny části jsem chtěl přešít do nové kůže.
Poptával jsem jen jednoho čalouníka - na doporučení. Tuhle barvu nemá...a prý se ani v tomto odstínu kůže nedodává, takže se to musí potom stejně přebarvit.
Takže pro mě jsou dvě varianty - buď pro mě bez práce - dám to čalouníkovi, on třetinu sedačky přešije a přebarví a přelakuje a mělo by to být pěkný...neměl bych to poznat...
A nebo koupím anglickou sedačku budu muset přehodit polstrování s kůží a pak nechat přebarvit sedačku celou...
Mě to přijde, že už je to jedno, jestli se bude barvit třetina sedačky nebo celá...resp.čekám, že výsledek by byl lepší při přebarvení sedačky celé...nehledě na to, že ta nová kůže kterou by se ta sedačka vyspravovala třeba nebude mít přesně stejnou strukturu jako kůže okolní....

No ještě to celé zvážím...řeším to tady, abych věděl jaké jsou možnosti a co vlastně jde. Třeba se ukáže, že budu auto prodávat a nechám to jak to je...nebo jen opravím ten bok...ale jestli si to budu nechávat, tak to musí být prostě jako nový :-)

Přidávám fotky:
První fotka - z polska s okrasným lemem
Druhá fotky - z anglický ebay
Třetí fotka - moje sedačka
Přílohy
IMG_2826 - kopie.JPG
IMG_2826 - kopie.JPG (961.32 KiB) Zobrazeno 5947 x
sedačka ebay 1.jpg
sedačka ebay 1.jpg (390.6 KiB) Zobrazeno 5947 x
polská sedačka 1.JPG
polská sedačka 1.JPG (55.16 KiB) Zobrazeno 5947 x
vita11 Moderátor
Moderátor

#16 Příspěvek od vita11 Moderátor »

A to prošívání na tom prostředním podélném švu máš taky tak jak ten na ebay?
Obrázek
zddan01 Člen Klubu
Člen Klubu

#17 Příspěvek od zddan01 Člen Klubu »

a je to taky merino kůže? vyhřívání funguje? pak se bude do UK blbě vracet
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#18 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Ještě jsem to šel pořádně omrknout do auta a vyfotit a to prošití jako má ta sedačka z ebay na tom prostředním švu nemám...bože kolik těch variant dělali ? :-)

Jestli je ta z ebay merino nevím, struktura mi přijde stejná...jestli funguje vyhřívání je mi jedno...za ty 2,5 roku, co to mám, jsem to zapnul asi 2x...abych zjistil, jestli to vůbec funguje...a myslím, že mi stejně hřeje jen opěrák...já to nepoužívám...

Našel jsem další celou sadu UK sedaček na allegru...spolujezdcova sedačka vypadá pěkně...za 500 zlotých...takže cca 3.000,-kč...psal jsem borcovi, ať mi pošle detailnější fotky a dotaz, jestli posílá do ČR a kolik by to stálo?
Nemáte někdo s allegrem zkušenosti? Já tam ještě nic nekupoval...
vita11 Moderátor
Moderátor

#19 Příspěvek od vita11 Moderátor »

Gerchan píše:.bože kolik těch variant dělali ? :-)
Asi pro každý druh kůže jednu :D Mě totiž příjde, že ta na ebay bude dakota. Merino by měla být jemnější.
Gerchan píše:Nemáte někdo s allegrem zkušenosti? Já tam ještě nic nekupoval...
Párkrát jsem tam nějaké menší věci kupoval. Ochota poláků odpovídat na dotazy nepsané v polštině nebývá uplně velká. Jinak jsem tam zatím s ničím neměl problém. Jsou i služby, které to umí zařídit a přeposlat, když polák nechce posílat do česka (tovarzpolska.sk, nakupy-polsko.cz ... obě jsem úspěšně vyzkoušel). Ale tak objemnou věc, jako je sedačka jsem tam teda zatím nekupoval...
Obrázek
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#20 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Je to možné, že ta na fotce je dakota...třeba je to tak, že merino to má bez švu a dakota se švem...ale bůh ví, jak to soudruzi z DDR navrhli...

Poláka bych se nedovolil obtěžovat češtinou...s pomocí translátoru jsem ho slušně požádal v polštině :-)
Tak uvidíme, jestli se ozve...třeba zkusím i ty zprostředkovatele - díky.
Odpovědět