Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

BMW E60 - Rada při koupi?

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
Ropro

BMW E60 - Rada při koupi?

#1 Příspěvek od Ropro »

***Předem se omlouvám pokud už tu něco pododbného je.***

Zdravím, chci si koupit BMW E60 konkrétně v motorizaci 3.0 benzín, E60 je pro mě srdcovka, mám jí vysněnou už hodně dlouho, už mám pár kousků co se momentálně prodávaj uložených v záložkách a začínám si domlouvat prohlídky / projížďky...

Uplně ze začátku jsem přemýšlel nad naftou (asi mě přemohl pocit krouťáku a toho, že to prostě v nízkých otáčkách prostě letí), na druhou stranu ale s autem zas tak moc nejezdím, do práce mám auto služební které naftové je (najezdím cca 120km denně služebně) a chci spíš něco s čím se mohu trochu vyblbnout ve volném čase (o víkendech), momentálně mám jako osobní auto Alfu Romeo 156 v benzínu, 106kW (106 kw už to dávno nemá...) a i když je to už 19 let starý auto s pouhým 1.8 benzínovým motorem, stejně mě baví s tím jezdit, sekat s tím zatáčky a poslouchat zvuk benzínovýho motoru...
To je jedna z věcí která by mě u nafty dost mrzela - ztráta toho zvuku kterej vydává benzínový motor.

Druhá věc proč chci raději benzín je ta, že s osobákem nemám zas tak velkej nájezd a většinu toho najezdím spíše po městě, navíc mám dosti kladný vztah k automatické převodovce (i když Alfu mám v manuálu) a kombinace 530i + automatu mě dost láká (mimochodem, jezdím často po Praze a díky Pražským kolonám mi manuál už začíná trocuh lézt krkem :) ).

Spotřeba mi je vcelku fuk, pokud to žere pod 15 je to dobrý :twisted:

Na auta se pojedu podívat převážně o víkendu, protože mám málo volného času přes všední dny a díky tomu nemám uplně možnost vzít si s sebou pokaždé nějakého automechanika.

Když bude mít čas, tak semnou pojede bratr který nějaké zkušenosti s bavorákama má, několik jich vlastnil a v autech se vyzná mnohem víc než já. Ale i přesto bych se chtěl zeptat je něco přesně specifickýho u E60 na co bych se měl při prohlídce podívat / zkontrolovat? Nějaké časté vady, kurvítka. Nebo něco co se dá poznat při první prohlídce a jízdě? Věci jako klepání, bouchání, vibrace apod. jsou mi jasné, to je potřeba zkontrolovat u každýho auta.

A pokud si to prohlíží majitel 530i v automatu > Spokojenost? Je to přesně to, co jsi od toho čekal? nebo by jsi s odstupem času raději vybral jinou motorizaci nebo manuál? Zajímali by mě názory lidí který už toto auto vlastní delší dobu, jestli by dnes udělali jinak a koupili něco jiného / v jiné specifikaci a nebo je to přesně to co od toho očekávali.

EDIT: Nechci nic jiného než sedan, na kombíky prostě nejsem, možná s odstupem času až budu mít rodinu třeba budu rozumnější a budu prahnout po kombíku, ale momentálně jedině sedan nebo coupé. Jinak bych samozřejmě uplně nejraději bral rovnou M5, ale zase musíme stát nohama na zemi, peníze nerostou na stromě, max. v pohádce :twisted:
TANN3R

Re: BMW E60 - Rada při koupi?

#2 Příspěvek od TANN3R »

530i je blbost, když můžeš mít 545i/550i. Rozhodně nedoporučuji tyhle maly motory ve velkym, těžkym autě, jako je 5er. V kombinaci s automatem je to akorát zklamání. Servisně vyjde N52 vs N62 tak nějak nastejno, spotřebou si V8 vezme tak o dva litry víc (kombinovaně tak kolem 11l).

Zkontrolovat nic speciálního nemusíš, ale rozhodně doporučuji někoho zkušeného s diagnostikou. Jak N52 tak N62 díky valvetroniku apod. není příliš kompatibilní s běžným mechanikem :D

Jo a ještě nakonec doporučuju se na E60 vysrat a koupit E63. Technika je stejná, ale není to tuctová pětka a pokud se rád svezeš, tak je to auto zas o kus dál.
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od JaraX »

taky nevidím důvod kupovat 5er, nesvezeš se v tom zdaleka tak dobře jak v 3er/6er ani to není pohodlné jako 7er která navíc stojí méně na pořízení a má menší servisní náklady a větší výbavu.
a když už 5er tak určitě V8, 530i je dobrej motor, ale jak píše tanner, provoz stojí skoro jak s V8, ale zdaleka to nedá tolik radosti. i když si myslím že 530i bude asi levnější na pořízení.
vše z toho kupovat s odborníkem na dané auto.
hodně info najdeš tady.

http://www.bmwklub.cz/forum/viewtopic.php?f=26&t=19161
Ropro

#4 Příspěvek od Ropro »

Díky za info chlapi, 550i je už trochu mimo rozpočet, nejsem na tom nijak špatně co se týče peněz, ale je třeba taky vzít v potaz že doteď jsem jezdil v 19 let staré Alfě v 1.8 benzínu která zas tak moc nejela a i ten třílitr je pro mě už obrovská změna.

V autech se rád svezu a nejenom to, jsem obrovskej fanoušek aut, auta řeším každý den, fotím je, jezdím na výstavy, srazy a každý den sleduju dění aut, hlavně supersportů. Proto jak říkám, mít peníze na M5 / 550i, kupuju hned, v rodině máme dva mustangy a jednu třílitrovou audinu, a zdá se mi, že ten šestiválcovej třílitr je pro mě teď jako druhý auto (je mi 23 let) nejlepší, 540 - 550i by pro mě v tomhle věku asi představovalo vyšší cenu než bych chtěl momentálně za auto dát (mluvím převážně o pořizovací ceně, co se týče provozních nákladů, servisů apod. jsem ochotnej dát cokoliv to bude stát).

Co se týká důvodu proč zrovna E60 - je to tak trochu srdcovka, vždycky jsem to auto chtěl, vypěstoval jsem si k tomu autu nějakej vztah a momentálně jsem nechtěl nic jinýho. Třeba za pár let koupím zase něco silnějšího a jinej model, ale momentálně moje srdce prahlo jenom pro E60 v sedanu.

Pročetl jsem si výhody, nevýhody, poruchy apod. jak tu tak i na slovenském klubu. Rozhodně jsem teď o něco chytřejší a vím zase o něco víc při vybírání, díky moc a třeba sem zanedlouho hodím i fotky co jsem nakonec vybral :).
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od JaraX »

tak ono pokud si ted koupíš třeba tu E60 530i a pak třeba další auto E65 750i, tak to bude pro tebe furt obrovský upgrade, takže je to rozumný, já vždycky chtěl 6er, dávno předtím než jsem měl E65, no a když jsem ji ted splnil, tak mě to auto sere, jak je to drahý na provoz a nic to neumí, prostě ze sedmy už je všecko nahovno. mít 6er jako mladej kluk a pak přejít s rodinou do 7er je ideální kombinace.
hlavně kupuj s mechanikem a nekupuj přímovstřikové N53.
JakoobCZ

#6 Příspěvek od JakoobCZ »

Chvíli bych pošetřil a koupil 550i, které jsou často v hezké výbavě, prostě BMW se vším všudy. Měl jsem možnost jezdit v 530i N52 i N53 a jede to skvěle. Jenže pak si sedneš do 550i a budeš naštvanej, že sis to nekoupil.

Cenově na provoz mi N62 možná přijde levnější jak N53. Jinak bez mechanika ani ránu.
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od JaraX »

ale zase prostě jako první auto bude nadšený i z 530i a časem vezme rovnou 750i
Wozejk

#8 Příspěvek od Wozejk »

A jestli se bojis té spotřeby tak to zaplynuj a jezdíš za nic!! :lol:
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od JaraX »

to asi nepsal že se bojí spotřeby.
TANN3R

#10 Příspěvek od TANN3R »

JakoobCZ píše: Cenově na provoz mi N62 možná přijde levnější jak N53. Jinak bez mechanika ani ránu.
Jistě, že je N62 servisně levnější než N53. N62 je na tom tak nastejno s N52, N53 je složitostí a potenciálními investicemi jinde.
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od JaraX »

ja myslím že i S85 je servisně levnější jak N53
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu

#12 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

Jasně, N53 je nejhorší motor na světě, čekám každou chvíli, kdy mi lehne... už je to 40tis km, nyní má 253tis km a stál mě všeho všudy 2x svíčky a vysokotlak pumpu... :-)
Už se proberte, ne každej chce giga 7er a V8, kdy i průměrně uvažující chápe, že má o 2 válce a metr železa navíc...
Vlákno je, teda bylo, o 5er...
Naposledy upravil(a) Hanz dne úte 07.08.2018 12:22, celkem upraveno 1 x.
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu

#13 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

JaraX píše:ze sedmy už je všecko nahovno. mít 6er jako mladej kluk a pak přejít s rodinou do 7er je ideální kombinace.
hlavně kupuj s mechanikem a nekupuj přímovstřikové N53.
Já bych šel klidně zpátky do 3er a N53 bych si koupil znovu v e60 (v 3er ne, tam je možnost n54/55).
TANN3R

#14 Příspěvek od TANN3R »

Hanz píše:Jasně, N53 je nejhorší motor na světě, čekám každou chvíli, kdy mi lehne... už je to 40tis km, nyní má 253tis km a stál mě všeho všudy 2x svíčky a vysokotlak pumpu... :-)
Už se proberte, ne každej chce giga 7er a V8, kdy i průměrně uvažující chápe, že má o 2 válce a metr železa navíc...
Vlákno je, teda bylo, o 5er...
Jenže tahle logika těžko může platit u koncepčně úplně jinak řešených motorů. Co je mi platné, že mám o dva válce míň, když mám o dalších deset ekokokotin víc?
Že se ti nic zásadního nevysralo můžeš být rád, ale nemá to žádnou vypovídající hodnotu o (ne)spolehlivosti N53.

Pro normálního uživatele, co se v tom sám nehrabe, prostě tenhle motor nemá žádnou výhodu, krom spotřeby, oproti V8 a nemusí být zrovna v 7er. A tou lepší spotřebou si prostě při nejlepším vydělá na svůj dražší servis.
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od JaraX »

tady už se N53 vystřídalo a všichni na tom furt něco řeší, Egry, vysokotlaké pumpy, karbon, vstřiky, tydle věci prostě u N62 neřešíš. a za 40tkm nemůžeš hodnotit spolehlivost vůbec ničeho, to by ti nejspíš vydržela i N63
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu

#16 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

N63 si o 250 může nechat zdát... tady se opakují “svaté pravdy” založené na faktu, že k vám jezdí jen smrťáky... nebo poučky typu - když 3,0 tak m54, ten je věčnej
Na m54b30 nic věčného nevidím, sere se na něm hafo věcí a žere tak o 3-4 litry víc s menším výkonem... pokud mám nad 150 najeto tak i olej...
n52 se oleje také nebrání napít, alespoň pocitově lépe jede a trochu míň žere... pokud jezdí na předepsaný olej/interval, má problém stejný jak ta n53.
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od JaraX »

- vživotě jsem neřekl že M54B30 je super motor,
- jezdí mi sem mraky N52 co mají přes 200k a nežerou víc jak 1 litr oleje na 10tkm¨

jakou máš jistotu že máš puvodní motor? puvodní vstřiky, že to čerpadlo bylo původní? že je původní egr? původní sání?
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od JaraX »

a schválně kolik je tu majitelů N53 že za posledních 100tkm u své N53 nesáhli na motor krom svíček, filtrů a oleje? připadně těsnění ventivílka, to se dá taky tolerovat jelikož se to řeší na všech motorech.
TANN3R

#19 Příspěvek od TANN3R »

Hanz: i n63 s 250k se najdou, ale tohle promile má asi tak stenou výpovědní hodnotu, jako když řeknu "za posledních 40k jsem měnil jen olej, svíčky a pumpu, tj. N53 je super motor".

Třílitrová m54 je tragédie, n52 je na tom líp a výkonem jinde, n53 je na tom s výkonem a spotřebou z těchto tří bezkonkurenčně nejlépe, ale servisně nejhůře. Btw. tady původně nikdo o m54 nemluvil.
vita11 Moderátor
Moderátor

#20 Příspěvek od vita11 Moderátor »

Už šla do světa, ale 325i N53 jsem kupoval se 180k km, prodával za 3,5 roku s 275k km. Za tu dobu jsem řešil NOx senzor a jeden vstřik (btw. byly tam s indexem 2), jinak jenom spotřebák. A jestli je S85 servisně levnější jak N53, tak to jsem si tu M6 měl kuvadoprdele koupit :roll:
V8 power :twisted: BMW 650i LCI Spacegrau
Top down 8-) BMW Z3 2.8i Arktissilber
Calming machine :) BMW R1150R Atlantablau
Obrázek
Odpovědět