Ukážeme si jak vyměnit brzdový hadičky a potom jak si odvzdušnit brzdy a nebo vyměnit brzdovou kapalinu. Řekl jsem si že to nafotím protože jsem o tom neviděl žádný návody v češtině.
Budeme potřebovat
- Klíče velikosti 9,11,14
- Pár šroubováků
- Kartáč
- Zvedák
- Pár hadrů
- 1m trubička do akvária 5mm (Já ji koupil v OBI za 15 korun)
- Flaška
- Čistič brzd
- WD-40
- 500ml Brzdový kapaliný DOT4 (Nemusí to bejt žádná speciální BMW kapalina, stačí obyčejná DOT4 za 80kč - nekomplikuj život). Může se použít i DOT5.1, ale ne DOT 5 a DOT3 a nížší.
- BMW e46
- 2х Nový hadičky (34326766966)
- 2х Nový čepičky (34341163565) - Tohle není nutný ale stojí jenom 20kč v Auto Kelly tak proč ne.

1. Zvedneme si auto a položíme pod něj kolo, velmi důležitý obzvlášť když používáš ten zvedáček od BMW protože se mi jednou stalo že mi z něj spadlo auto a to kolo mi to zachránilo.

2. Očistíme si matku na brzdový trubce kartáčem.

3. Povolíme matku klíčem číslo 11. a dáme pod to hadr aby brzdová kapalina nekapala na zem.
Tady hodně záleží na korozi, pokud to není zkorodovaný jako u mně tak by s tím neměli být žádný problémy, ale když je to zkorodovaný, může se stát že s tou matkou praskne trubka tak že opatrně!

4. Teď klíčem číslo 14 povolíme druhou stranu hadičky.

5. Šroubovákem vyndáme hadičku tady z toho uchycení.

6. Tohle je důvod proč je dobrý tyhle hadičky vyměnit, a kromě toho za ty leta ta guma je už tvrdá.

7. Zpátky to složíme tak že nejdřív zašroubujeme a utáhneme hadičku do brzdovýho třmenu, pak si namažeme dirku v tom uchycení WD-40 a zamáčkneme tam to gumový uchycení na hadičce.
Utahujeme pevně ale s citem, aby jsme neztrhli závit!
Vyčistíme vrchní uchycení a matku čističem na brzdy, dáme tam novou čepičku a celý to utáhneme. Potom to celý očistíme čističem na brzdy.

Odvzdušnění brzd / výměna kapaliny
1. Teď to máme složený a musíme z potrubí odstranit vzduch. Nasadíme hadičku od akvária na odvzdušňovací šroub a povolíme ho klíčem číslo 9. Druhej konec trubky dáme do flašky.

2. Teď pár krát šlápneme na brzdu, a podíváme se jestli v hadičce už nejsou žádný bubliny, když nebudou utáhneme šroub, když jo šlápneme na brzdu ještě pár krát.

3. Dolejeme si kapalinu do nádržky aby byla zase na maximum.

Tímto způsobem si můžeme vyměnit brzdovou kapalinu, prostě tohle opakujeme na každým kole než nádržkou prolejeme třeba 500ml - 1 litr kapaliny což jsem udělal já a tady je vidět stará černá.

Odevzdejte starou kapalinu zadarmo do recyklačního centra, nejlete to nikam protože je to jed a může se toho napít nějaký zvíře a do popelnice to taky neházejte aby se toho nenapil třeba nějakej bezdomovec! Buďte zodpovědný dospělý lidi a ne kreténi!