Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
E60 sportovně nastavený podvozek - rozdíl oproti klasice?
Zdravím, na svojí E60 mám dle VIN sportovně nastavený podvozek, mohl by mi někdo říct, jaký je rozdíl mezi normálním a sportovně nastaveným podvozkem?
U M-technik podvozku budou předpokládám jiné tlumiče, pružiny atd. ale co si mám u sportovně nastaveného podvozku představit, to netuším. Kdo ví? Díky
U M-technik podvozku budou předpokládám jiné tlumiče, pružiny atd. ale co si mám u sportovně nastaveného podvozku představit, to netuším. Kdo ví? Díky
-
- Člen Klubu
Re: E60 sportovně nastavený podvozek - rozdíl oproti klasice
Pomalu se začínám zaobírat výměnou tlumení i pružení za něco lehce sníženého a tohle vlákno by docela vyhovovalo, ale ejhle voni jsou 4 typy origo SACHS tlumičů podle podvozku:
1) seriový podvozek
2) S704A - M Sportovní podvozek
3) S229A - Dynamic Drive
4) S226A - Naladění sportovního podvozku
Dodneška úplně nechápu rozdíl 2) a 4) a to už od dob E46. Pak mám dojem, že Mpaketový E60 neměly nikdy DD ve výbavě, jestli někdo má oboje od výroby svěřte se. DD tlumiče jsou prý mekkší a v druhovýrobě je viděl pod číslem co seriový.
No trochu hádanka co dát, neb mám silný stabíky z M5 a řek bych, že se to chová jako s DD a zároveň chci jít o 30mm dolů, tak aby to zas nebylo nekomfortně tvrdý?

1) seriový podvozek
2) S704A - M Sportovní podvozek
3) S229A - Dynamic Drive
4) S226A - Naladění sportovního podvozku
Dodneška úplně nechápu rozdíl 2) a 4) a to už od dob E46. Pak mám dojem, že Mpaketový E60 neměly nikdy DD ve výbavě, jestli někdo má oboje od výroby svěřte se. DD tlumiče jsou prý mekkší a v druhovýrobě je viděl pod číslem co seriový.
No trochu hádanka co dát, neb mám silný stabíky z M5 a řek bych, že se to chová jako s DD a zároveň chci jít o 30mm dolů, tak aby to zas nebylo nekomfortně tvrdý?

-
- Člen Klubu
A teď babo ..ehm tunere raď !

Jedná se o třílitr klasika zadokolku.

Jedná se o třílitr klasika zadokolku.
NechováTotic píše:mám silný stabíky z M5 a řek bych, že se to chová jako s DD

Dynamic nešel kombinovat s Mpaketem, ale dal se objednat jen Mpaket vzhled s dynamicem, tj auto není snížené, jako standartní Mpaket, ale jinak vypadá stejně.
Být tebou, dal bych k tomu snížení Mpaket tlumiče. Nevím proč, ale u E60 mi paradoxně přijde paket podvozek komfortnější než standart.
Já teď v létě dával Mpacket tlumiče i pružiny jako náhradu původního sportovního podvozku.
Funguje to, je to kompatibilní s DD, nevím proč to nedávali z výroby
Funguje to, je to kompatibilní s DD, nevím proč to nedávali z výroby

-
- Člen Klubu
Jo a jaká byla Změna z "S226A - Naladění sportovního podvozku" na Mpaket ? Mezi nimi už nemůže být ve snížení a tuhosti moc rozdíl, nebo je? 
Co se dívám na tom sport podvozku jsou taky silnější stabiky, ale ještě ne tolik co na Mpaketu. Takže k němu bylo mimojiné volitelné i DD jestli tomu chápu..

Co se dívám na tom sport podvozku jsou taky silnější stabiky, ale ještě ne tolik co na Mpaketu. Takže k němu bylo mimojiné volitelné i DD jestli tomu chápu..
U mě vcelku fatální.
Jízdně auto přituhlo, ale paradoxně je pohodlnější než před výměnou, jelikož S226A factory podvozek byl pravděpodobně již dávno po smrti. Navíc šlo auto nahoru vpředu skoro o 1cm, vzadu asi o 0,5cm, takže už se dá čumákem parkovat i obrubníků standardních velikostí
Jízdně auto přituhlo, ale paradoxně je pohodlnější než před výměnou, jelikož S226A factory podvozek byl pravděpodobně již dávno po smrti. Navíc šlo auto nahoru vpředu skoro o 1cm, vzadu asi o 0,5cm, takže už se dá čumákem parkovat i obrubníků standardních velikostí

-
Sport suspension je udajne napul mezi standard a M-paket podvozkem. Nizky jako M-paket, ale pruziny jsou stejne "mekke" jako standard, ne tak tvrde jako M-paket. Proste pohodlnejsi M-paket podvozek.
Ja mam na sedanu S226A a DD, a na 19" mi to maximalne vyhovuje. Do tvrdsiho jit nechci a ani nepotrebuju.
Ja mam na sedanu S226A a DD, a na 19" mi to maximalne vyhovuje. Do tvrdsiho jit nechci a ani nepotrebuju.
-
- Člen Klubu
Jo OK to zní cajk.. 

Mám na svojí E60 DD a M Packet podvozek, tedy alespoň dle dekodéru:
S229A Dynamic Drive
S704A M Sports suspension
Je to docela tvrdé, ale když přijde hezčí cesta, auto parádně drží
S229A Dynamic Drive

Čauko chalani, píšem k postrehu ale iba s motormi V8 (neviem ako s R6)
S226A naladení sportovního podvozku - šlo dat na auta bez Mpaket narazníkou alebo s DD, dali ste si rádobi športový podvozok ale vzhlad seria, to sa týka aj stabilizačných tyčí ktoré majú predok 25mm a zadok 13.5mm
Ked to zhrnem seriova karoseria na sportovom podvozku a tento podvozok je práve o 1cm nižšie ako seria.
Obdoba karoseria Mpaket ale podvozok s DD nebolo možné dat S704A v kombinácii s DD preto práve S226A
S704A M Sportovní podvozok bol možný iba v celo Mpakete a to zahrnovalo aj stabilizačné tyče predok 25.5mm a zadok 16mm bez možnosti DD tak ako M5
Manželkyna 550i originál Mpaket tak ako píšem kompletne v S704A od výroby
Máme doma aj 540i tak isto originál Mpaket a presna ako 550i všetko v S704A bez rozdielu ako v 550i
Moja 545i e61, seriova výroba zadok vzduch a tam obyčajne mechy a stabilizator 13.5mm, predok práve S226A čo je akože športový podvozok a stabilizátor 25mm.
Keby niekoho zaujímalo tak moj upgrade:
Zadné mechy som menil za Mpaket tie su rovnaké ako mechy na podvozku S226A
Predok tlmiče z M5 a samozrejme predný a aj zadný stabilizátor z M5 26.5mm a 18mm, zadok uložený v Powerflexu predok guma M5 nikde som nenašiel polyuretanove M5/M6
S226A naladení sportovního podvozku - šlo dat na auta bez Mpaket narazníkou alebo s DD, dali ste si rádobi športový podvozok ale vzhlad seria, to sa týka aj stabilizačných tyčí ktoré majú predok 25mm a zadok 13.5mm
Ked to zhrnem seriova karoseria na sportovom podvozku a tento podvozok je práve o 1cm nižšie ako seria.
Obdoba karoseria Mpaket ale podvozok s DD nebolo možné dat S704A v kombinácii s DD preto práve S226A
S704A M Sportovní podvozok bol možný iba v celo Mpakete a to zahrnovalo aj stabilizačné tyče predok 25.5mm a zadok 16mm bez možnosti DD tak ako M5
Manželkyna 550i originál Mpaket tak ako píšem kompletne v S704A od výroby
Máme doma aj 540i tak isto originál Mpaket a presna ako 550i všetko v S704A bez rozdielu ako v 550i
Moja 545i e61, seriova výroba zadok vzduch a tam obyčajne mechy a stabilizator 13.5mm, predok práve S226A čo je akože športový podvozok a stabilizátor 25mm.
Predok tlmiče z M5 a samozrejme predný a aj zadný stabilizátor z M5 26.5mm a 18mm, zadok uložený v Powerflexu predok guma M5 nikde som nenašiel polyuretanove M5/M6
-
- Člen Klubu
Hmm zajímavej úkaz. Na naše slátaný cesty je Mpaket docela otravnej, holt nějak s náma němci nepočítali. Vždycky když se v noci vracím z Rakouska poznám když už jsem u nás, začne to auto celý drncat jak o dušu.JakoobCZ píše:Mám na svojí E60 DD a M Packet podvozek, tedy alespoň dle dekodéru:
S229A Dynamic Drive

Jo ten system je podobně, tloušťky všech stabiků kdyžtak v ETK, kdo bude ladit. Jen jsem myslel, že M5 má automaticky 4x měchy?Popp píše:Čauko chalani, píšem k postrehu ale iba s motormi V8 (neviem ako s R6)
...
Predok tlmiče z M5..
Uvidím co dám na klasiku serii, asi Mpaket pružiny, nebo možná o chlup níž na -30mm Eibach, či AP apod. Nechci to mít moc tuhé, takže tlumiče budou ještě otázka. Je pravda, že zase oproti zvadlýmu unavenýmu podvozku bude všechno nový komfortnější.

Můj poznatek zas je, že i když je série oproti Mpaketu vyšší, tak je v reálu Mpaket komfortnější, nebo alespoň na stejno. Origo série na E60 mi přijde uskakanej a tvrdej, je to paradox.
já nechápu jaktože je E60 uskákanější jak E90.
jinak M5 nikdy neměla žádný měchy, teda M5 touring má asi zadní měchy, ale jinak vše pružiny a žádná další 5ka nemá ve předu měchy, ani Gčková. měchy ve předu mají jen G1x a E53.
jinak M5 nikdy neměla žádný měchy, teda M5 touring má asi zadní měchy, ale jinak vše pružiny a žádná další 5ka nemá ve předu měchy, ani Gčková. měchy ve předu mají jen G1x a E53.
-
- Člen Klubu
Nebo teda EDC tlumiče to je jiná.. někde jsi to snad psal, že je M5 podvozkově úplně jinde.
jj EDC M5 má a je to pecka.
-
- Člen Klubu
Paráda, to jde dát EDC na seriovku taknějak plug&play? To mě ani nenapadlo skrz tu elektronikou jak to naladit. Ani nemám odvahu zjišťovat kolik takovej tlumič stojíPopp píše:Keby niekoho zaujímalo tak moj upgrade:

-
- Člen Klubu
No nic o EDC se toho moc nedovíme, upusťme od toho..
Tlumiče dám SACHS sportfederung nebo Mtechnik podle délky a tuhosti, to se ještě uvidí. Zjistil jsem taky, že na jejich výběr nemá výbava DD žáden vliv. Takže jsou v podstatě jenom tři druhy..
Tlumiče dám SACHS sportfederung nebo Mtechnik podle délky a tuhosti, to se ještě uvidí. Zjistil jsem taky, že na jejich výběr nemá výbava DD žáden vliv. Takže jsou v podstatě jenom tři druhy..
-
- Člen Klubu
No a pružiny.. to jsem myslel, že bude brnkačka. Ale po průzkumu nabídky LESJÖFORS jsem narazil na WebCat SACHS https://webcat.zf.com/?SPR=1 a tam mi to našlo pro můj specifikovanej vůz moře pružin takže průser co vybrat? Jenom pro "Fahrzeuge mit Sportfahrwerk, für Fahrzeuge mit M-Technik" se nabízí 7druhů předních a 4zadních pružin.
Tady je aspoň dobrý, že uvádí délku, šířku a průměr drátu pružiny. Takže snad by se podle toho dalo nějak orientovat
SACHS 996 979
Einbauseite : Hinterachse
für Fahrzeuge mit Sportfahrwerk, für Fahrzeuge mit M-Technik
Farbmark.: 3x braun
Länge: 363 mm
Außendurchmesser: 111 mm
Durchmesser [mm]: 11,45
SACHS 996 980
für OE-Nr. : 33 53 6 763 053
Farbmark.: 1x grau
Durchmesser [mm]: 11,4
Länge: 359 mm
Außendurchmesser: 109 mm
SACHS 996 981
Farbmark.: 3x rosa
Außendurchmesser: 110 mm
Durchmesser [mm]: 11,7
Länge: 360 mm
SACHS 996 982
für OE-Nr. : 33 53 6 763 055
Farbmark.: 1x grün
Durchmesser [mm]: 11,85
Kdo se tím už zaobíral, nebo ví vo co go díky předem za pomocnou radu, jak naladit bimmera.

Tady je aspoň dobrý, že uvádí délku, šířku a průměr drátu pružiny. Takže snad by se podle toho dalo nějak orientovat

SACHS 996 979
Farbmark.: 3x braun
Länge: 363 mm
Durchmesser [mm]: 11,45
SACHS 996 980
für OE-Nr. : 33 53 6 763 053
Farbmark.: 1x grau
Durchmesser [mm]: 11,4
Länge: 359 mm
Außendurchmesser: 109 mm
SACHS 996 981
Farbmark.: 3x rosa
Außendurchmesser: 110 mm
Durchmesser [mm]: 11,7
SACHS 996 982
für OE-Nr. : 33 53 6 763 055
Farbmark.: 1x grün
Durchmesser [mm]: 11,85
Kdo se tím už zaobíral, nebo ví vo co go díky předem za pomocnou radu, jak naladit bimmera.

Jestli máš ještě originál pružiny, tak se podívej jaké tam máš ty barevné tečky na pružině a podle toho vyber nové.