Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

525tds co je to za zvuk?

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
Pegass
Kontaktovat uživatele:

525tds co je to za zvuk?

#1 Příspěvek od Pegass »

Ahojte. Čo podľa vás spôsobuje zvuk na videu (keď je ticho, vtedy držím nohu na spojke)?

Fakty, ktoré sú známe:
- zvuk je pravidelný
- niekedy to stíchne po stlačení spojky, tak ako na videu, väčšinou bez zmeny
- zvuk sa počas 2 rokov čo mám auto nezmenil
- hydra sú vymenené
- vstreky ok - nové trysky, nastavené na 150±2bar
- dvojhmota nová, original bmw(luk)

:arrow: https://www.youtube.com/watch?v=JcSh-hh8rgo
wehrwolf

Re: 525tds co je to za zvuk?

#2 Příspěvek od wehrwolf »

Zdar,měnil jsi se spojkovou sadou i ložisko? Potom mě napadla nadměrná axiální vůle klikové hřídele........
Pegass
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Pegass »

ja, spojka komplet všetko nová. S tou axiálnou vôlou mi to tiež napadlo, len si neviem predstaviť, čo konkrétne by spôsobovalo ten zvuk. Ojničné ložiská? Nemlátilo by to rozhodne viac a ešte viac pri vyšších otáčkach?
wehrwolf

#4 Příspěvek od wehrwolf »

Těžko říct,podle mě,kdyby šouchala ojniční ložiska,tak by to neujelo ani pár km-no a frekvence zvuku neodpovídá otáčkám kliky,spíš,jako by to zachytávalo mírně o nějakej krycí plech,nicméně prý u tds s mechanickou převodovkou někdy docházelo k nadměrné vůli kliky na axiále,automat tím netrpěl,ale to je teorie,sám jsem se stím nikdy nesetkal.
Zkus vytáhnout chladič,vrtuli a nějakým úchylkoměrem či měrkami s pomocníkem,který bude tlačit na řemenici kliky(po uvolnění napnutí řemenové soustavy) směrem k řidiči,no prostě zjistit,zda nemá klika nežádoucí vůli v axiálu,pokud by měla(vůle je tam vždy,ale pár setin,max. nějaká desetina mm) viditelně znatelnou vůli,je potřeba to řešit-dochází k inkorekci dráhy rozvodů,rozhození vyúhlování ojnic a samotného lik. mechanismu atd.,prostě motor jde zbytečně do sraček.
Ještě se mrkni na ložisko řemenice klimakompresoru,když je v moc opotřebené,vydává zvuky podobné,ale slabší,..no to by ale nemělo vliv na vyšlápnutí spojky,ale spíše na teplotě/po zahřátí motoru se zpravidla ztratí/
Pegass
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Pegass »

Jo, skúsim to nejak skontrolovať. Podla BMW je tolerancia 0.080 ... 0.163mm. Inak tTiež mi to príde ako nejaká blbovina. Ešte skúsim zhodiť remene a naštartovať bez nich, či to nejde od hlavnej remenice.
Pegass
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Pegass »

zatiaľ nič nové, nemal som kedy sa tomu venovať a počasie tiež nepraje. Len som spravil ďalšie video, stojím čumákom nahor:

https://youtu.be/OJFMv6TWcrE
wehrwolf

#7 Příspěvek od wehrwolf »

Pegass píše:zatiaľ nič nové, nemal som kedy sa tomu venovať a počasie tiež nepraje. Len som spravil ďalšie video, stojím čumákom nahor:

https://youtu.be/OJFMv6TWcrE
Čau,měřil jsi vůli kliky na axiále???Ale podle mě to na nadměrnou vůli kliky v axiále nevypadá,soudím podle změny zvuku,když tlačíš na spojku jen prsty,a ta klika něco váží + rotace =si myslím,kdyby lítala axiálem nad 0,15mm,tak prsty nevyvineš takovou sílu,která bude mít takový vliv na vydávání toho zkurvenýho zvuku,spojka s nohou na podlaze budiž,ale de facto vymezení vůle vypínací tyčka-spojkové ložisko za normálního stavu nikdy.
Dneska to,že máš spojku LUK nic neznamená,kvalita je v prdeli a ty židovský mrdky sem směrujou ten největší brak a čínu,která i v číně má jít do šrotu! Holt jsme kolonie,protektorát a odbytiště nepotřebného,navíc 100xpředraženého braku.
Podle mě je v hajzlu vypínací ložisko spojky,že je "nové",na to sere pes,holt protektorátní mukl si musí dovolit zaplatit bezcennou šrotovou věc alespoň 6x,to by nebyla ta správná démográcyjé :-D.
Konec srandy: pokud neodcházejí předčasně ložiska přední řemenové soustavy,nejdou do hajzlu řemeny (znatelný otěr-vydření směrem od spojky k chladiči,motor se nehřeje,neuniká olej kolem řemenice-příruba převodovky)
Sice nesouvisí,ale přec:
měnil jsem vodící-napínací kladky v okruhu vodní pumpa,servo,alternátor-INA-12 tis km obě přidřené ,z řemenu už lezly hadry,za 5 min 12, ,původní INA Germany 350 tis.,po vyjmutí gufer,promazání jsou zpět a fakají opět bezhlučně, vodní pumpa-původní origo cca 260 tis,měněna z důvodu rozpadu plastové vrtule,dána Graf,po cca 80 tis vyhrkaná jak kráva a dána nová Graf,najeto cca 40 tis.,při studeným startu vyjou ložiska jak kráva.Pár km okolo komína od GO alternátoru,původní ložiska origo něco England takřka bez vůle,dány Nachi japan,prej kvalita super,novej sběrnej kroužek,uhlíky,(altík valeo,docela drbačka demontovat diodovou desku),alt. měl najetý přes xx tis a rozebrán preventivně,(neboť na e 32 735i mě nechal kdysi hnít s autem v noci v hajzlu-uhlíky+sběrný kroužky),...dnes alt hučí jak kráva,po sdělání řemenů velmi znatelná axiální i radiální vůle,tak půjde ven zas. Ne ,nejsu piča,dokonce automechanik....ale piču si z nás dělají už hooodně dlouho.
Misanek

#8 Příspěvek od Misanek »

Vidím že Vlkodlak byl včera zase asi na pivu :lol:

Ten zvuk bych fakt neviděl na takový zásadní problém jako je axiální vůle na klice, ale spíš něco ohledně přítlačáku a spojkového ložiska.
Pegass
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Pegass »

Tak a je to. Síce som to nezmeral, ale ani nebolo nutné, vôľa v axiálke jas sviňa. Nech sa páči:

https://youtu.be/2ayn5l8zBsk
wehrwolf

#10 Příspěvek od wehrwolf »

Kurva,takto je hnus,....je to vůbec možný,aby to tak lítalo,odhad 4 mm?!,je dobře dotáhlej středový šroub řemenice na klice,nechybí tam něco,podložka atd. položka 6??
http://www.realoem.com/bmw/cs/showparts ... Id=11_1164
to fakt čumim,že ten motor vůbec jede,tak lítat kilku jsem neviděl ani na starým vylágrovaným embéčku .
dle rozkresu
http://www.realoem.com/bmw/cs/showparts ... Id=11_2072

jsou asi brány jako axiály 2 a 3 ,tzn. klika ven,resp. i motor,pěkná drbačka a pokud je to tak vylítaný,obávám se že bude chycená i axiální plocha kliky a protikus v bloku.
Pegass
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Pegass »

to som nečakal ani ja. Zajtra to vezem k známemu do dielne a začneme to rozoberať. Tiež sa obávam ako na tom bude zvyšok.
wehrwolf

#12 Příspěvek od wehrwolf »

http://www.auto-ksport.cz/foto/max/fws_ ... 5310_0.jpg

nevím,jestli sem půjde vložit ta fotka,když jo,tak ty 2 pánve nalevo je ten axiál

http://www.auto-ksport.cz/cz2122--motorove-dily.html
a tady mají sadu těch šál na kliku/je to e 39,ale mělo by to být stejný
wehrwolf

#13 Příspěvek od wehrwolf »

Kolik má ten motor najeto?
Pegass
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Pegass »

dik za info, ten axiál tam asi už nebude, keď to takto lieta. Motor má najeto cca 273000km.
Misanek

#15 Příspěvek od Misanek »

No, ale podle stavu má těch 270 tyček namleté minimálně potřetí... :)

Tak to mě teda moc mrzí :cry: Tohle bych fakt nikdy neřekl, že můžou být axiály až tak v prdeli... :(

Přeju co nejlepší a nejlevnější opravu
Spejbl

#16 Příspěvek od Spejbl »

To je tak, kdyz se startuje s vyslaplou spojkou jak uci v autoskole.
Misanek

#17 Příspěvek od Misanek »

Kdyby jenom učí v autoškole. Spoustu moderních aut bez zmáčknuté spojky už ani nejde nastartovat. Nicméně myslíš, že zrovna tohle se na tom mohlo nejvíc podepsat? To se mi nějak nezdá...
Pegass
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Pegass »

Tak včera šiel motor von a je to v prdeli. Axiálne ložisko úplne zodraté, druhá polovica načatá (viď obrázok) a kluka v prdeli. Ako je možné, že to takto zodralo kluku?

Obrázek
wehrwolf

#19 Příspěvek od wehrwolf »

Tak to je docela síla,...taky nechápu,jak je možné takové abnormální opotřebení,...že by předchozí majitel používal nevhodný olej nebo furt postával s nohou na spojce???
Stejně jsem toho názoru,že je axiální uložení kliky u tohoto motoru poddimenzováno a nebo bylo původní určení motoru pro použití s automatickou převodovkou,kde působí axiální síly minimálně???
K té klice,kdysi dávno jsem pro jednoho pána řešil zadřenou kliku na Volha M 21 carevna (fakt chycenou dost) poslední klikové a ojniční ložisko,a vím,že se to dávalo nějaké firmě a renovovalo tvrdochromem nebo nečím takovým a poté strojně opracovalo na původní rozměr a auto v pohodě dodnes,sice už občasně coby veterán už u jiného majitele stále v pohodě jezdí .
Misanek

#20 Příspěvek od Misanek »

wehrwolf píše:...nebo furt postával s nohou na spojce???
Stejně jsem toho názoru,že je axiální uložení kliky u tohoto motoru poddimenzováno a nebo bylo původní určení motoru pro použití s automatickou převodovkou,kde působí axiální síly minimálně???
Ani jedno z tohohle se mi nezdá velmi pravděpodobné. Vždyť i kdyby čistě teoreticky na spojce postával, tak za běhu motoru je axiál mazaný tlakovým olejema tím jsou svým způsobem i vymezovány určité vůle, ne?

Co se týče hypotetického původního určení primárně pro automaty, tak to se mi zdá už úplně jako blbost. Možná jako určitá konstrukční vada by se dalo definovat snáze (např. jako je konstrukční vada u m21 nedořešená hlava válců, resp. málo "masa" od ventilu ke komůrce a nízko vedený chladící kanálek), nicméně i tak je tohle první tdso co vidím, které umřelo na spodek :(

Dle mého se ale na tom všem spíše podepsal jednak velký kilometrový nájezd, ale spíše třeba i dlouhodobě zanedbaná nebo nesprávná údržba motoru. Jinak si to fakt nedovedu vysvětlit.
Odpovědět