Jo, to máš pravdu že je celkem velká nevýhoda v té cestovní rychlosti no. Jako dá se jet v klidu kilo, i 110 km/h, ale to už pak jde kurevsky spotřeba nahoru vzhledem k tomu, že za sebou člověk táhne bagr na vzduchJaraX píše:no karavan bych chtěl hrozně zkusit, ale nedovedu si představit jet s tím 4000 km/h 80km/h. ale s karavenem se jezdí jinak, nikdo s tím nejde 2000km v kuse, spíš každej jede 300km, pak kemp za dva zas 300km a tak dál.Misanek píše:Já bych dal nejradši taky řecko, ale s karavanem.
aji by mě lákalo si pujčit obytný auto a jet s tím třeba jen tady někde po čechách, rakousku, slovensku.

Ale zase právě mě na tom hrozně baví to, že prostě už i na té cestě jsi v podstatě na dovolené a dle mého platí v tomhle případě takové to okřídlené "i cesta je cíl". Všechno, co potřebuješ si vezeš sebou, nikam nespěcháš na žádný termín, zastavíš si kdykoliv chceš, pohodlně sevyspíš kdykoliv chceš, uvaříš si kdykoliv atd... Prostě to má fakt svoje kouzlo a dle mého je daň v podobě menší možné cestovní rychlosti opravdu malá v porovnání s tím, jaké benefity karavan přináší

Jo a nevýhoda je samozřejmě ta, že se s takovouhle třeba jedenáctimetrovou soupravou už blbě do některých míst nasoukáš. Ale pokud u toho člověk přemýšlí, tak se nikde zasukovat nemůže

V tomhle je výhoda obytňáku oproti soupravě auto+karavan. Obytňák má menší rozměry a je skladnější. Nicméně karavan je mi právě sympatičtější v tom, že má v něm o hodně víc místa v porovnání s klasickýma obytkama (neberu teď v potaz obytné autobusy

když to shrnu tak:
Karavan
- rozměrnější souprava a dle mého složitejší na řízení (pro někoho kdo nejezdí s vlekama a většíma soupravama)
- neklimatizovaný interiér a nemožnost v něma trávit čas po dobu jízdy
- většinou o něco málo menší cestovní rychlost
+ mnohonásobně více obytného prostoru
+ možnost karavan odpojit na stanovišti a auto používat na přesuny po okolí
obytka
- menší obytný prostor
- přesuny kamkoliv po okolí neustále s přerostlým osobákem, což někdy může být problém
+ klimatizovaný interiér při jízdě
+ možnost využívat obytný prostor i za jízdy
Za mě rozhodně karavan