Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Po vymene oleje zere olej

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
723novy723

Po vymene oleje zere olej

#1 Příspěvek od 723novy723 »

Cau,
lidi nevite co se mohlo stat. Vymenil jsem olej u svyho BMW 320i, E90 vcetne olejoveho filtru a ted jsem byl auto projet a vali se mi bilej kour z vyfuku. Smrdi to jako spaleny olej. Nalil jsem tam 4 litry Castrol 5W-30 tak jak je doporuceno vyrobcem. Mam z toho docela hruzu. Prelity to taky nemam,protoze zluta kontrolka na palubce ukazuje pod horni ryskou. Fakt nechapu co s tim je. Lidi poradte.
723novy723

Re: Po vymene oleje zere olej

#2 Příspěvek od 723novy723 »

Nemohlo by to byt tim,ze jsem tam dal Castrol Edge FST 5W-30 LL ? Nevidim tam totiz normu BMW Longlife-04..
Joshuax
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Joshuax »

A jak jsi teda usoudil, ze ti to zere olej ? Nepolil jsi si jenom svody ? Bilej kour v zime neni nic neobvykleho, nechal jsi to poradne ohrat ?
E36 328i Cabrio, E39 523i Tour, E61 530d, E66 745Li
ex E53 3.0i
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Že to nemá specifikaci BMW Longlife-04 není důležité, naopak se ukazuje, že je lepší Longlife oleje nepoužívat a měnit častěji, než výrobce vozu doporučuje. Jenže:

- Castrol EDGE FST 5W-30 LL je syntetický motorový olej s technologií TITANIUM FST formulovaný tak, aby splňoval nejnáročnější testy motorových olejů koncernu VW. Castrol EDGE FST 5W-30 LL poskytuje ochranu současným komplexním emisním systémům po celou dobu prodloužených výměnných intervalů. Jako jediný olej řady Castrol EDGE FST je vhodný pro vozy koncernu VW, které jsou vybaveny filtrem pevných částic (DPF) => takže to je olej určený spíše pro diesel, kvůli nižšímu obsahu popela ve spalinách, http://www.bonatrade.cz/castrol-edge-ti ... e9APsQ#860 ,
- kdo Ti tento olej doporučil nevím, do benzínu moc vhodný není, ale pořád to je dobrý motorový olej,
- elektronické měrky oleje, (pouze inspirativní obrázek) http://autoparts-forless.com/galeria/al ... eite_1.jpg nejsou moc spolehlivé a pokud to ukazuje žlutě, tak tam může být buď málo, nebo naopak moc, záleží na tom, co to píše na obrazovce - vyfoť ten ukazatel množství oleje http://autoparts-forless.com/galeria/al ... eite_1.jpg ,
- už jsem zažil, že majitel vypustil olej z převodovky a nalil další 4 litry oleje do motoru => vyfoť šroub, odkud jsi ten olej vypustil,
- jak správně píše Joshuax - bílý kouř je zpravidla jen vodní pára, přebytek paliva kouří černě, moc oleje modře,
- kolik jsi s tím po výměně oleje ujel - 5km je skoro nic, po 15km se to ohřeje, po 50km se už vypaří všechen kondenzát z oleje a emulsních úsad, která se mohly při krátkých jízdách "kolem komína" vytvořit a ten nový olej je uvolnil a teď se to vypařuje?
- je na víčku oleje emulze http://img.skoda-virt.cz/forum_upload/2 ... -28_95.jpg , ubývá chladící kapalina?

Zkus udělat ty fotky a odpovědět na výše uvedené otázky.
:D
723novy723

#5 Příspěvek od 723novy723 »

Cau,dnes jsem vypustil ten LL a nalil jsem tam normalni Castrol 5W-30 bez nakyho dalsiho oznaceni s normou long life 04. Byl jsem to prolitat cca 10 km a dela to porad stejne. Jakmile to necham stat horky na volnobeh a pridam,tak se vali modro bilej kour jako z masiny. Mnozstvi pleje 4.5l. Mam to na horni rysce. Nemam sice tenhle typ budiku,ale ukazuje mi to horni rysku ok https://encrypted-tbn3.gstatic.com/imag ... b6Gzr_DQVC
Jsem z toho docela v haji a nechci to davat do servisu.
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Hmm, podobné projevy jako zde http://www.bmwklub.cz/forum/viewtopic.php?f=24&t=91773
- tím olejem to nebude, ten původní jsi tam mohl (zatím) nechat,
- kolik to má najeto?
- v jakém stavu je odlučovač oleje, díl č.1 http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... Id=11_3724 - pokud tam je prasklá membrána, tak to bude žrát více oleje a kouřit do výfuku,
- když povolíš víčko nalévání oleje, tak je v tom hrdle pouze slabý nebo velmi silný podtlak, že to to víčko nebo dlaň přicucne?
723novy723

#7 Příspěvek od 723novy723 »

Na volnobeh jsem zkousel povolit vicko a byl tam dost silny podtlak. Olejovej separator jsem mel venku a ten je ciste. Vsechny trubicky sedej. Napada me jedine to,ze proste ten novej olej rozpustil vsechen bordel kolem manzet ventilu,atd a prestalo to tesnit. Najeto to ma 160000km poctive. Dnes jsem s tim byl jezdit, asi 130 km jsem ujel a porad stejne...
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Tacho 160tkm je moc brzo, aby začaly propouštět vodítka okolo ventilů. Ale něco určitě ten nový olej rozpustil - to je pravda, zvláště plná syntetika. Silný podtlak je špatně, ukazuje to na tu membránu, která bude prasklá a nereguluje podtlak - potom to odsává moc a strhává olejový aerosol do sání motoru, kde se olej potom spaluje. Správně by se měl v tom separátoru odstředivou silou (rotací) olej odloučit a stéci tou hadicí zpět do olejové vany. Ten separátor je nerozebíratelný, respektive asi zpět nesložitelný a membrána není jako náhradní díl. Je to na Tobě, já bych ten separátor zkusil vyměnit.
723novy723

#9 Příspěvek od 723novy723 »

Podtlak byl takovy,ze to cuclo vicko,ale otevrit se to dalo. Muzu to zkusit za studena,jak hodne to nasava. Divny je,ze to nedelalo se starym olejem. Poustet se do toho separatoru moc nechci, je to kupa prace to odstrojit :) Premejlel jsem nalejt do motoro nejaky aditivum proti kourivosti :)
PS. Ten separator by se dal vyzkouset,ze ho odpojim a nebude to nasavat. Tim bych vlastne mohl vyloucit manzety kolem ventilu vid?
TANN3R

#10 Příspěvek od TANN3R »

Jasně, než měnit separátor, je lepší nalít nějakou sračku do oleje.... :?
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od starML Člen Klubu »

723 - za studena nebo za tepla je úplně jedno. Podle toho, co píšeš je ten podtlak moc velký, takže membrána s pružinou, která ten tlak má redukovat je KO. Do oleje žádná aditiva nepřidávej, ten aditiv tu membránu nezacelí. Jo, nový olej to propláchnul, asi rozpustil i karbony, jen ten kousek "tenké gumy" to nepřežil - jsou i vážnější případy, které se projeví až za 9 měsíců.

Pokud pokusně odpojíš tu hadici č. 3 viz odkaz výše, tak by to mělo přestat tak agresivně odsávat olejové páry a teplý motor by na volnoběhu měl přestat kouřit do výfuku jako dvoutaktní motor (mašina, jak píšeš). Ale jezdit takto s odpojeným odsáváním nemůžeš a navíc tu hadici 3 budeš muset při tom pokusu zaslepit, ucpat nebo přehnout, aby se motor neudusil čistým vzduchem.

Cena 45 doláčů za nový separátor + daň zase není úplně likvidační. Stačí zredukovat kočce "miškas", manželce ondo-londo a nové nechty a máš na separátor. A udělej mi radost a kup díl, který do toho auta patří podle BMW čísla, žádné náhrady. Jsou totiž separátory řízené podtlakem v sání a separátory řízené ŘJ motoru, kdy podtlak ovládá další elektromagnetický ventil + hadička k tomu. A v případě 100% náhrady od severních kolegů zase všechno něco fungovat nebude.
:!:
723novy723

#12 Příspěvek od 723novy723 »

Tady jsem nasel zrovna jak to hodne nasava. U me to tak neni. Ja to otevru v poho.
https://www.youtube.com/watch?v=DIMpIAkWeNI
Vlitnu na to a zkusim to odpojit na 3 vyvodu. Snad se nerozsviti diagnostika,pac jsem nekde cetl,ze to hned pozna a prepne se to do nouzoveho rezimu.
723novy723

#13 Příspěvek od 723novy723 »

Tak jsem to dnes odstrojil,vyzkousel a vubec to nesaje silne. Ta hadice na 3 vyvodu prave saje slabe. Jakmile se proste ohreje motor tak to huli jak prase i pres odpojeny separator. Tim je to jasny a vsazim to na ventilovy manzety. To se mi vsak opravovat nechce,je s tim plno prace a nemam na to uz forichtung. Pustil by se do toho nekdo? PM.
723novy723

#14 Příspěvek od 723novy723 »

Cus borci,tak nakonec to byly manzety na ventilech. Muzu vam rict,ze E90, benzinovy motor je sracky. Abych mel ve 160 tisicich v haji naky tesneni,to at se jdou v reichu vycpat inzenyri. Vyrobeno v roce 2005, bohuzel navrzeny je to tak,aby veskera guma ztvrdla a prestala tesnit. Znacka me dost zklamala. Zlaty rocniky 90-2000. Vsechny tyhle novy modely jsou jen kramy na chvili. Najezd max 100 tisic km a hodit to do srotu. Chapu u oplu,pezotu,ale premiovy znacky nechapu.
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#15 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Tady ten 4vál má zrovna docela mouchy i na servis je nebývale problémovej (viz.Vanos elektronika apod.). Dál otázka jestli ho máš od nova, nebo kolik má reálně nalítáno? A taky změna značky oleje má ze zdejších zkušeností často různej vliv na úsady, těsnění apod. Ale tak ..po bitvě je každej generál.
723novy723

#16 Příspěvek od 723novy723 »

Nalitano sedi. Nic stocenyho. S tim olejem. Co tam teda lejt? Menit po 2 letech?
Odpovědět