zdravím,
pomáhám kamarádovi s výběrem auta, nakazil sem ho chutí po bmw a protože se moc on v autech nevyzná přišel tedy za mnou.
Chtěl by e90, xdrive, klidně automat, ale ten mu rozmlouvám, benzín pač jezdí krátký štreky. teď máme vyhlídnutý jedno 330xi s pěknou výbavou O5 z DE za čtvrt mega, nechal sem ho proklepnout cebií u známého, za 4roky v De najelo 40k což je samozřejmě divný a teď má 160k km...
můžu dostat prosím rady na co při prohlídce koukat, hlavně u těch xdrivů?
rozpočet je do 400k, chtěl by spíš 07+ ale teď se našlo tohle, spotřeba se neřeší čili 325i nebo 330i ideál, 335i odmítám kvůli těm dvoum šnekům.
spotřeba oleje je prý u 190kw verze větší než 200 stejně jako spotřeba benzínu, která se moc neřeší..já jen že u sem něco četl
Hele, asi takle - 160 tis km není málo (na svým 330ix e91 N53 200 kW mám aktuálně 170kkm - od prvního do posledního metru odřízeno vlastníma rukama - kupoval sem to tady v CZ nové). Jezdím s tím nadpředpisově, dynamicky, převážně se vyhýbám D1 a I. tř., čili většina kilometrů najeta na tankodromech, pardon silnicích II a III.tř.
Pokud je tvůj kámoš puntičkář a chce mít auto ve 100% kondici - já su taky taková divná osoba - tak ať se připraví na významné (částečně preventivní) investice, pokud to bere jako spotřebák a bude jezdit, dokad sa mu to neposere/nezastaví, tak je i šance že bude jezdit "bez" investic...
Na základě vlastních zkušeností si odhadnu tvrdit, že:
- podvozek (silenbloky, ramena, ložiska) už bude významně za zenitem
- tlumiče a brzdy (pokud sou tam ještě původní), po smrti
- hardy spojky a spojka/dvouhmota před umřením
- hydrořízení, vodní pumpa jakbysmet
- solenoidy Vanosů (pokud to bude N53) už moc solenoidovat asi nebudou
- vstřiky a cívky (opět N53) už taky nic moc
- motorek xDrive statisticky už po smrti
- baterka na umření
(Já už mám všechno výše uvedené - kromě baterky a motorku xdrive - v autě nové...)
Pokud to kamoš koupí, určitě by měl, kromě standarního motorového woleje (5w-40, žádné řídké sračky!) a všch filtrů (klima, vzduch, wolej, palivo) vyměnit i veškeré ostatní náplně (převodovka, 2x diff, xdrive, chladič, spojka+brzdy a freon do klimy)
Nescu, aby to vyznělo jako strašení, ale 160tis km prostě nerní nové auto, no...
je to 190kW verze
já osobně si myslím, že to auto může mít reálně najeto víc jak 160, vzhledem k psanému nájezdu v De, nadruhou stranu by už mohlo mít potom tyhle věci vyměněné a nemuselo by se hned investovat
jak se poznají tyhle věci, že jso na výměnu?:
- hardy spojky a spojka/dvouhmota před umřením
- hydrořízení, vodní pumpa jakbysmet
- solenoidy Vanosů (pokud to bude N53) už moc solenoidovat asi nebudou
- vstřiky a cívky (opět N53) už taky nic moc
- motorek xDrive statisticky už po smrti
kolik takové opravy stojí?
na druhou stranu, 160k km neni zase nějak extra moc..
díky!
190kW = N52 tj. nepřímovstřik (slabší než N53, sametovější chod, lepší kultivovanost, snadněji ovladatelný pradcí s pedálem plynu, výrazně víc žere (benzín) než N53, je u něj statisticky větší šance že bude brát wolej než u N53)
Nedávno tu bylo thema, který motor je lepší, mám doma oba a prostě nevím, do daily asi N53, do auta pro zábavu jednoznačně N52.
- spojka před smrtí občas klouzne )na jedničku či dvojku)
- dvouhmota před smrtí: rány zespoda při přeřazení
- hardy: ditto rány zespoda
- řízení: vůle, cvakání v řízení při otáčení volantem bez pohybu auta
- vstřiky a cívky: misfire, nepravidelný chod
- xdrive: houpání v záběru pod plným na jedničku a dvojku, výrazné cukání např. parkování v podzemních garážích
Opravy OEM materiálem v neznačkovém servis u mě stály řádově desítky tisíc... samotný motorek xDrive stojí asi 16tis, akle prý se dá opravit za pětku...
Připojím se se svou troškou do mlýna, která se bude týkat uživatelského pohledu na 330i 190kW, takže N52. Měl jsem to bez X-Drivu, ale v automatu. Žere to dost (zejména ve městě), ale na druhou stranu pokud neřešíš spotřebu, není to nic zásadního.
Motor je veskrze spolehlivej, náchylnej na olej- jak zmínil pavproch, statisticky ten olej bude žrát, a to zejména ve městě a při zátěži na dálnici. Nevím jak ostatní, ale jezdit s takovým autem v rámci legálních limitů je prostě strašná nuda:), takže obecně takový auto může mít už lecos za sebou a výrazné investice jsou potřebné zejména na preventivní údržbu.
Odchází velmi často komponenty přední nápravy. U N52 motoru dát pozor na pravidelný výměny oleje (trpí zakarbonováním zejména když někdo jezdí jako důchodce a dodržuje nesmyslný long-life výměny) S tím souvidí i problém "cvakajících hydroštelů", což se tady na fóru taky dost probíralo. Cívky, svíčky apod beru jako spotřebák. S projevem auta budeš spokojenej, důležitý je mu dopřát a rozhodně bych u 160tis km nájezdu dbal na servisní historii.
tommee píše: Nevím jak ostatní, ale jezdit s takovým autem v rámci legálních limitů je prostě strašná nuda:).
Ostatní naprosto souhlasí.....
proto doporučuju při koupi zvážit dodatečnou investici do "anděla strážného", ideálně napevno vestavěného a případně i s nelegálním doplňkem (čti detektor radarů - v CZ legál + rušička laserů - ilegál)
právě sme se byli projet ještě v lexusu is250 a vypadá to, že je rozhodnuto. Akorát teda prodejce vypadal dost divně, hučení od náprav ( mě skoro to přišlo jako ložiska v 78k km) sváděl na nové pirelli sottozero - nemá s nima někdo zkušenost, že by hučely až tak moc? a jaké jsou na sněhu, přeci jen, je to taky zadokolka
Sottozero gen II. - ve sněhu výborně hrabou, na ledě průměr, na suchém asfaltě jsou hlučnější, ale ne extrémně (225/45 R17 na všech kolech)
Sottozero gen III. - na sněhu skoro stejně dobré jako gen II., led taky průměr, na suchém asfaltu tišší než gen II. ale... když se krapet sjedou a udělá sa těpleji (nad plus 10st) tak sou ve vyšších rychlostech neskutečně nervózní čti kličkuješ po dálnici jak zajíc... (225/40 + 255/35 R18 - díky širšímu zadku jsou i více citlivé na podélné koleje, logicky)