Mám M3 e36 rok 1994. V TP mám napsané rozměry kol 235/40 R17 vpředu i v zadu. Předchozí majitel tam dal nové kola a dal tam ty vzadu širší co se dávali do pofaceliftu myslim a to vpředu 225 a vzadu 245.
Bezoušci mi doporučili nové obutí a to o rozměrech 225/45 R17 vpředu a 245/40 R17 vzadu. Problém je v tom, že se tady dočítám pokaždé jiné rozměry a proto se ptám.
Jsem brutálně zmatenej a fakt nevim co tam doopravdy patří a co bych tam měl na léto obout za gumy? Jezdim s tim pouze příležitostně a za sucha. Na gumách určitě šetřit nehodlám a chci to nejlepší. Jaký rozměr a jaký typ gumy tam mám dát? Díkes za rady.
no a co řekne pčr přípaně pojištovna při nehodě na rozdílné obutí náprav? vím je to v tomhle kocourkov unás ale je to problém... Jinak michelin sport doporučím drží skvěle(měl sem na 325i)
Ne tak rychle. Pokud nemas zapsany v TP to co ti poradili Bezousci tak potencialne litas v prusvihu, protoze obuti neceho co neni v TP dela auto technicky nezpusobily k provozu. Nez to obujes tak si nejdriv zjisti jestli to muzes nechat zapsat. Hledej tady na foru konktakt na pana Stehlika co je od BMW poverenej na to vydat papir...
Případně, pokud by ho nevydal vzhledem k číslu typového schválení auta, by šlo sehnat typový list k jakýmkoliv jiným kolům pro E36, ideálně v češtině (např. u http://www.Alcar.cz)... samozřejmě ve stejném rozměru kol a pneu - a měl bys vystaráno. Ten typový list je ale dražší variantou.
Fx píše:Asi bude záležet dost na způsobu využití, ale mám pro sucho dobrou zkušenost s Bridgestone Potenza RE070 na předek a RE050A na zadek v tomhle rozměru.
No vidíš a já měl na eMku Bridgestone Potenza RE050A a byl to peklo. Auto bylo nedotáčivé až jsem myslel, že je geometrie v háji, tak jsem byl na geo a včechno OK. Vyměnil jsem za Michelin Pilot Sport a cajk ... takže alchimie jako kráva
Ahoj, trochu oživím téma... U e36 328i coupé r.v. 1995 mám na štítku u dveří rozměr 235/40 R17 pro obě nápravy (což bylo údajně nastavení používané i u M3 do r. 1995).
Můžu namontovat ten pozdější M3 setup, tzn. 7,5J ET41 225/45 R17, 8,5J ET41 245/40 R17, aniž bych měl nějaký problém - myslím teď technický - drhnutí o podběh/blatník na zadní nápravě.
Do teď auto jezdilo na ET46 225/50 R16 a je to M-packet.
Rejdy: Z technickeho hlediska problem mit nebudes, pokud dodrzis ET, nebo (nejlepe) das origo BMW kola v tomto rozmeru. Co se tyce technicke, resp. pojistovny zalezi co mas napsano v TP, jak bylo receno vyse. Pokud je nemas zapsane, problem mit muzes....
Namontovat to můžeš, ale dokud to nebudeš mít v TP, tak můžeš namontovat naopak sebe do šlamastiky. Třeba v případě nehody a tak... A taky pro případ návštěvy STK si musíš jeden schválený zapsaný rozměr ponechat, nebo vždy mít aspoň někoho, kdo půjčí.
V techničáku mám právě řekl bych trochu nesmysl - 225/45 R17 pro předek a 245/45 R17 pro zadek. Vzhledem k tomu, že auto je původem z Německa, mám podezření, že po dovozu příslušná osoba zapsala chybně profilový číslo pro zadek...
Ale dopsat 245/40 by asi neměl být problém a druhá věc je, že ty šestnáctky ponechám, aby auto mělo v zimě na čem v garáži stát a "nešišatěly" ty sedmnáctky....
Je to tak, nekdo zrejme udelal chybu pri prepisu. Kdybys totiz mel obe profilova cisla stejna pri sirsi zadni pneu , mel bys vzadu i vetsi obvod kola a to nechces, je to BMW a ne Zetor
Obecně se dá říct, že e36 před faceliftem mají v TP maximálně 235/40R17 pro všechny 4 kola. Auta po FL, nehledě na motor, mají 225/45R17 pro všechyn 4 kola nebo 225/45R17 předek a 245/40R17 zadek. Tzn. na M3 3,0 bez dodatečného schválení p.Stehlíkem 225/45R17 + 245/40R17 dát nesmíš.
To je ta papírová forma. TEchnicky je to jedno, podovozek je stejný, rozdíl bude maximálně ve výšce auta a geometrii. To ale bude zanedbatelný, případně můžeš nechat upravit sbíhavosti a odklony.
něco z praxe: Přivezl jsem e36 316i compact r.v. 97 z DE. V DE TP byly zapsány 225/45R17 předek a 245/40R17 zadek! Při přihlášení mi v CZ napsali do TP 185/65R15, ostatní nezapsali, protože v jejich registru podle váhy ablabla to tam napsané neměli. Musel jsem za p.Stehlíkem, aby mi dal za x tis štempl a pak to šlo dopsat do TP.