Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Automaticke otevirani kufru E61

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
ScanX

#21 Příspěvek od ScanX »

Díky, našel jsem, že to má zespodu plnící otvor :)
Můj další dotaz je právě na ten super speciální olej. Co to je? Asi mám zajet do BMW, viď? Tam mi prodají minimálně litr, takže budu mít 950 ml na dolévání :(
Misanek

#22 Příspěvek od Misanek »

Ano ano. Jedině BMW. Řekneš, že chceš olej do elektrohydraulického ovládání a dostaneš tam třídecovou flaštičku (aspoň u e39 ale tady to bude podobné dle mého) od Hoerbiggeru za bratru lidových 628 Kč s DPH :D Bohužel teď nejsem doma, tak ti nemůžu napsat tu specifikaci oleje. Ale vím, že i na netu nevycházel zrovna levně
ScanX

#23 Příspěvek od ScanX »

Tak jsem tam dnes byl a řekli mi 2500 Kč!! Prodávají to jen jako sadu i s těsněním a bůh ví čím ještě. Jen pro zajímavost jsem se zeptal na práci a řekli mi, že nevědí, ale třeba 1h, což je 2100 Kč. Výsledek mě tedy neuspokojil a potřeboval bych sehnat specifikaci té kapaliny a zkusím řešit samo domo. Lepší dát 600 než 2500... A nebo se s někým spojit a koupit to na půl.
Misanek

#24 Příspěvek od Misanek »

No doprdele, tak to je fakt lidovka! Hele, až budu doma, tak se ti na tu specifikaci mrknu (pokud nezapomenu) ale nejsem si teda jistý jestli je ta náplň stejná i u e60/61. Já jsem dopplnění řešil u e39, která sice má čerpadlo taktéž od hoerbiggeru ale kdoví jestli tam zase neni nějaký rozdíl...
mcconrad

#25 Příspěvek od mcconrad »

zdar, ted jsem to prochazel na DE foru, je tam toho mraky. tady se zatim nikdo moc neozval...zkus zagooglit: bmw e61 hydraulik heckklappe
olej sezenes za 400,- litr, pokud ti tece ta pumpa jako me, tak se ti bude oleje vic hodit nez to opravis...:-)
mcconrad

#26 Příspěvek od mcconrad »

jinak jsou tam i navody na opravy, staci se v tom trochu prohrabat pokud umis nemecky...prekladat to nebudu :twisted:
ScanX

#27 Příspěvek od ScanX »

Našel jsem toto
http://m.heureka.cz/maziva/shell-aerosh ... id-41_1-l/

Je to to, co jsi myslel? Dolít a nebo komplet vyměnit?
mcconrad

#28 Příspěvek od mcconrad »

Tohle jsem koupil taky. Melo by to byt to same co v tom baliku z bmw. Asi by bylo dobre vymenit, ale zalezi na kazdem. Osobne vymenim, pac kdyz uz do toho polezu, tak to neni prace navic. Ten pristup je tam teda na draka, ale snad se da ta pumpa vyndat s tim drzakem bez demontaze tapecu atd. jak je to popsano na DE foru. Pokud to tak pujde (a nebudu tam mit zesak coz je podminka) tak to vymenim. Jinak se tam asi dostanes pouze na doliti a jeste pekne blbe. Pumpu musim vyndat v mem pripade tak jak tak, pac mi uchcava, takze doliti nema smysl.
Misanek

#29 Příspěvek od Misanek »

nechci kecat, ale ten olejje origo od Aralu. Na E60 ale může být jiný druh, to je klidně možné
ScanX

#30 Příspěvek od ScanX »

Zesilovač tam mám, ale asi by to také mělo jít vyndat. Myslel jsem si, že bych to ani nesundával. Jen bych oddělal tu nádobku, vylil obsah, doplnil. Takto to udělal třeba 3x s odstupem času a on by se ten olej tak nějak vyměnil...
mcconrad

#31 Příspěvek od mcconrad »

asi se s tim hodne natrapis, nemam tucha jaky je tam pristup, ale podle toho, co psali na DE foru, tak si nejsu jisty, zda se tam vubec pres ten zesak dostanes...uvidis no, pri nejhorsim tapec a vse kolem dolu :) ja cekam jeste na nejaky matros a pak se do toho pustim...pokud tam mam zesak taky, tak to bude opruz...ten proplach v namontovane pozici si moc nedokazu predstavit...budes rad, kdyz se tam dostanes vubec, abys tam neco doplnil...
Foun

#32 Příspěvek od Foun »

Musi dolu cely tapec, vyndat zesilovac a pripadne tv
ScanX

#33 Příspěvek od ScanX »

Dnes jsem koupil ten olej a zjistil jsem, že je to plechovka bez nějakého víčka, hrdla, či otvírání. Takže otevřít - nalít a vyhodit. Asi ten zbytek budu muset do něčeho přelít, protože mi zbude velká většina.

Kdyby někdo měl zájem, mohu se podělit.
ScanX

#34 Příspěvek od ScanX »

Asi to nakonec udělám takto bez demontáže a nahradím tu svorku za klasickou. Navíc se vymění celá náplň...
http://www.bimmerforums.com/forum/showt ... ning-fully
mcconrad

#35 Příspěvek od mcconrad »

pokud ti neslinta ta pumpa, tak je to dobra cesta...bohuzel neni muj pripad...
ScanX

#36 Příspěvek od ScanX »

Tak hotovo! Čerpadlo jsem nemusel ani povolit, jen jsem sundal nádržku, napojil hadičky, asi 15-20x otevřel a zavřel (propláchl čerstvou kapalinou) a pak nasadil nádržku zpět. Bylo tam trochu "vlhko" tak to za čas zkontroluji... jestli to sakne, tak asi jen trochu.

PS: v tom návodu jsou hadičky nasazeny jen na ty 2 dlouhé vývody, ale při manipulaci s kufrem to teče i z těch 2 krátkých, tak bacha na to a chce to pod to dát nejakou nádobku.

Kdyby někdo chtěl, tak mám ty 2 hadičky, svorku navíc a asi 0,75 te hydraulické kapaliny...
mcconrad

#37 Příspěvek od mcconrad »

tak to mam taky za sebou. cerpadlo zkontrolovano, vymeneno tesneni na pistu, doplnena kapalina a slape jako nove. uvidime, zda tam byl jeste nekde prusak. jinak odmontovano cele cerpadlo, je na trech sroubech, pristup ok. prace na 2-3h.
mcconrad

#38 Příspěvek od mcconrad »

jinak proplach v namontovane pozici - viz vyse neni problem pro ty, ktere to ceka a nemusi resit pumpu...
ScanX

Re: Automaticke otevirani kufru E61

#39 Příspěvek od ScanX »

Tak včera mi ta hydraulická vzpěra vyskočila z horního čepu :( Sice jsem ji dal zpět, ale asi je otázka času, kdy to vyskočí znovu. Nevíte, jaký je tam princip toho zajištění? Nic jsem tam nevykoukal... žádnou závlačku nebo pojistku jsem nenašel... díky
Jirke

Re: Automaticke otevirani kufru E61

#40 Příspěvek od Jirke »

Ahoj. Zeptam se ohledne dodelani. Mam E61 LCI a chtel bych el. kufr. Dokaze mi s tim nekdo z vas pomoct? Kolik penez to dodelani tak realne vyjde, mam namysli i vc. te el. roletky. Diky za pripadnou pomoc predem.
Odpovědět