Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Elektrohydraulické ovládání zadního víka e39 - vyřešeno

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
Misanek

#1 Příspěvek od Misanek »

Nemá někdo tušení, jaký olej by se do okruhu tohohle Elektrohydraulického ovládání měl doplňovat? A eventuelně je na tom hydraulickém čerpadle nějak ladit výstupní tlak, aby to čerpadlo dovedlo to víko kufru zvednout už v počáteční poloze a nemuselo se tomu pomáhat rukou? To samé i při zavírání, aby to s tím víkem vždycky netřísklo... Nevím, jak se to má chovat originál, ale řekl bych, že takhle asi ne.

Dík za tipy a rady :wink:
koubik

#2 Příspěvek od koubik »

Pokud mu musíš pomocí cca prvních 5cm tak je potřeba vymění plynového vzpěry. Dvě pro okno a jedna pro dveře.
Misanek

#3 Příspěvek od Misanek »

Takže i elektrohydraulicky ovládané víko kufru má plynovou vzpěru? Měl jsem za to, že víko má jenom hydraulicky ovládané písty. Takže vyměnit vzpěry na oknu plus teda pravou na víku a mělo by to být v cajku, jo?
koubik

#4 Příspěvek od koubik »

jj. mam to same kdyz bylo teplo tak nadhera a ted jak se trochu ochladilo tak mi to take ceka
Misanek

#5 Příspěvek od Misanek »

Ok, když už teda tady tohle téma řešíme a ať to nemusím hledat tady v tom pofiderním vyhledávači - dovedl by mi tady někdo popsat nějaký postup výměny těchto vzpěru a eventuelně náročnost tohoto úkonu? Pokud možno bez potřeby nějakého speciálního nářadí
DWXak

#6 Příspěvek od DWXak »

tohle je asi nejlepší návod na výměnu vzpěr, snad je ma hydrokufr stejný jako klasický, ale tuším že jo

https://www.youtube.com/watch?v=1VaFBlyuk6Y

speciální nářadí je jen montpáka a pořádná dávka nervů :D
Misanek

#7 Příspěvek od Misanek »

Na to video mrknu, ale soudě dle tvého popisu je asi celkem vysoké riziko zkurvení něčeho dalšího, tak se mám asi na co těšit, co? :D
Misanek

#8 Příspěvek od Misanek »

Tak jsem se na mrkl a nevypadá to nějak extrémně tragicky. Myslel jsem, že ty vzpěry na tom čepu drží mnohem větší silou.... Ty sám jsi tuhle operaci podstupoval taky?
jarda1976

#9 Příspěvek od jarda1976 »

tak já to dělal, de to docela dobře,celková doba tak dvě hoďky. debilní je sundat ty plasty,k montáži a demontáži doporučuju použít trubku,nejdříve sundej stranu u skla,potom nasadit(nasunout trubku) na vzpěru,uderem do boku trubky vyskočí z toho čepu,nasadit zpět to de hezky,trubku vycpu papírem aby se mi vzpěra neprotáčela,nahmatáš čep a uderem do boku trubky narazíš.
Misanek

#10 Příspěvek od Misanek »

Tak do toho asi půjdu taky :wink: Dík za radu
Misanek

#11 Příspěvek od Misanek »

Takže, trochu to tu oživím. Komplet všechny tři vzpěry jsem právě vyměnil za nové. Čekal jsem, že se stane zázrak a kufr už bude chodit komplet sám, ale moc změn se teda neudálo.
Je sice pravda, žeteď už se mu nemusí pomáhat k otevření tolik moc, stačí už jen pár centimetrů, ale stejně se sám nezvedne. A při zavírání s tím víkem taky ta jeho váha celkem dost bouchne o zámek (řekl bych že téměř se stejnou intenzitou jako předtím). Díval jsem se na hydraulicky ovládaný píst na levé straně a žádný znak po průsaku oleje nebo tak.

Takže co zkusit dál? Má někdo ještě eventuelně nějaký nápad?

Dík za každou radu. Rád bych to měl v cajku :wink:
Misanek

#12 Příspěvek od Misanek »

Takže problém vyřešen. Stačilo jenom vyměnit komplet všechny čtyři vzpěry za fungl nové. Původně jsem si myslel, že ta hlavní vzpěra (ta velká s pružinou) je u varianty elektrohydraulického ovládání kufru jenom jedna a na druhé straně je pouze píst, což je omyl. I u tohohle typu otevírání je klasická konfigurace vzpěr, tzn. dvě hlavní velké na víko kufru a dvě malé na okno.

Takže problém vyřešen. Díky všem za příspěvky k diskuzi :wink:
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

Re: Elektrohydraulické ovládání zadního víka e39 - vyřešeno

#13 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Oživím starší téma...také teď řeším hydraulický kufr - e39 touring.

Klasicky se mi nezvednou vrata sami, musím jim pomoct...a při zavírání bouchnou. Vzpěry okna jsou špatný, velký vzpěry vrat nevím, vyměním je všechny.
Ale chci se zeptat na tu servopumpu...chtěl jsem do ní doplnit kapalinu...vygooglil jsem, že by tam mělo jít toto:
Aeroshell fluid 41.

V Istě jsem našel postup na doplnění toho oleje, ale nechápu kolik tam toho oleje má být...píšou, že vrata se musí otevřít, zavřít a pak otevřít a nechat otevřené a v této poloze tam má být olej - viz.obrázek. Ale to množství toho oleje právě nechápu - kolik ho tam má být? Má ho tam být až po ten symbol "+" ? To je jako ryska?
Logicky mi dává smysl, že by tam toho oleje mělo být po tu rysku - po ten "+" symbol....ale ten obrázek mě docela mate...
Přílohy
kufr 3.JPG
kufr 3.JPG (108.25 KiB) Zobrazeno 4451 x
kufr 2.JPG
kufr 2.JPG (78.94 KiB) Zobrazeno 4451 x
kufr 1.JPG
kufr 1.JPG (98.82 KiB) Zobrazeno 4451 x
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#14 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Já jsem tu pumpu uvolnil a postavil dle instrukcí a toho oleje tam mám méně než je ta ryska...mám to doplnit nebo je to OK?

Abych toho tam nenalil moc a potom se ta kapalina z pístu neměla kam vrátit...
Přílohy
IMG_3515.JPG
IMG_3515.JPG (1.38 MiB) Zobrazeno 4451 x
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#15 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Teď mě tak napadlo, že jsem mohl ty vrata zavřít a zkontrolovat kolik oleje v té nádržce přibude....to asi ještě pro jistotu udělám....
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#16 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Tak jsem tu pumpu zkouknul ještě jednou...při otevřených vratech jsem na úroveň hladiny oleje nalepil pásku, pak vrata zavřel a hladina se zvedla tak o 3mm.

Takže z toho usuzuji, že by ten olej měl být opravu doplněn až k té rysce - tomu symbolu "+" na nádržce.

Takže budu muset objednat ten drahý Aeroshell 41...
Přílohy
IMG_3565.JPG
IMG_3565.JPG (1.09 MiB) Zobrazeno 4432 x
IMG_3562.JPG
IMG_3562.JPG (1.07 MiB) Zobrazeno 4432 x
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#17 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Tak jsem nakonec objednal opravnou sadu přímo od BMW - č.dílu 51247015854.

A přišlo toto - viz.fotka.
250ml oleje Aeroshell 41 + pár šroubků a měděných podložek. Vše za 1.480,-Kčs.

Teď už jen to udělat....
Přílohy
IMG_3636.JPG
IMG_3636.JPG (1.42 MiB) Zobrazeno 4296 x
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#18 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Tak vzpěry vyměněny. Ty malé byly v pohodě, ty větší šli trošku hůř, ale docela to šlo.
Nejvíc se mi na sejmutí vzpěr z čepů osvědčil zahnutý roksor s matkou - to potom šlo sundat z čepu úplně krásně.

Olej jsem nevyměnil, protože jsem zjistil, že mám pumpu, která nemá napouštěcí šroub a tedy vyměnit olej nemohu....

Nicméně výměna vzpěr pomohla a vrata už se sami otevřou, ale při zavírání pořád dost bouchnou. Lepší už to asi nebude...co jsem koukal na videa na YT, tak to dělá i jiným...
I když přemýšlím, jestli by tam nešel nabastlit nějak nenápadně nábytkový doraz... :-)

Video výsledku zde:
https://www.youtube.com/watch?v=YHUvWH1 ... Sw&index=1

Klíčem to na dálku otevřu, ale už nezavřu. Tlačítko jsem zkoušel držet a nic - je třeba toto dokódovat?

Nevíte někdo co se musí změnit - název té funkce?

Díky.
Přílohy
pumpa s napouštěcím otvorem.JPG
pumpa s napouštěcím otvorem.JPG (273.99 KiB) Zobrazeno 4237 x
IMG_3672.JPG
IMG_3672.JPG (1.49 MiB) Zobrazeno 4237 x
Odpovědět