Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

E39, 1997, špatná klika od dveří

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
kecis66

#1 Příspěvek od kecis66 »

Dobrý podvečer, vlastním bmw e39 sedan r.v 1997 a stala se mi menší nepříjemnost. Už delší dobu se mi zdálo že klika, otevírání dveří při vystupování jde celkem ztuha a těžko. Prostě to šlo fakt z tuha ale nikdy jsem to nějak nerval vždycky to klaplo a dveře jsem pak otevřel. Jenže dnes přijedu k práci, vypnu motor no zatáhnu za kliku dobrý dobrý a ke konci to udělalo lup, né že by mi klika zůstala v ruce ale jak kdyby se vychílila a zůstala taková volnější. Dveře jsem opatrně rozebral sundal. Vše vypadalo ok tak jen jsem lanko natáhl ujistil se nacvakl ho do kliky, zkusil jsem zatáhnout za kliku lanko a takový šedý plast se v pohodě hýbal tam a zpět. Tak jsem si řekl je spraveno asi vyskočilo lanko. Hodím vše zpět zavřu. Opět zkusím zatáhnout za kliku. A klika je na začátku taková volná a když zatáhnou co to jde tak ve dveřích zašramotí jak kdyby se měli otevíř ale už prostě necvaknou a ať tlačím jak tlačím neotevřou se :( mrzí mě to protože baworáčka mám teprve 3 dny a je to taková nepříjemnost :( Předem všem děkuji za rady a reakce :? :roll:
Foldas

#2 Příspěvek od Foldas »

možná ti vyskočilo lanko až v mechanizmu zámku nebo se zámek rozpadl
kecis66

#3 Příspěvek od kecis66 »

Dveře zvenčí jdou normálně v pohodě otevřít, dle mého pokud by byl zámek v háji tak nejdou z venku ani zevnitř. Pokud se pletu tak mi řekněte ať vím jestli se má cenu pouštět do sundání dveří a pokusit se to lanko do mechanismu nasadit. Pokud by vyskočilo lanko z mechanismu je oprava jednoduchá ? Nebo by to bylo složité (např. sundání airbagu apod.)
e155
Klubové ID: 3041

#4 Příspěvek od e155 »

Chápu správné, že jde o vnitřní kliku? Pokud ano, tak mně se jednou zlomila a musel jsem jí měnit. Po výměně se ale dělo přesně to, co popisuješ - prostě byla volná a nic se nedělo. Problem byl v tom, že jsem lanko nezacvakl do toho plastu na konci kliky, takže tím mělo o pár mm navíc, které dělaly ten rozdíl. Viz foto.
Přílohy
latchcbl.jpg
latchcbl.jpg (37.75 KiB) Zobrazeno 493 x
kecis66

#5 Příspěvek od kecis66 »

Tak záhada vyřešena. První věc je to že jsem byl překvapen jak lehce se dají dveře rozmontovat je to opravdu pohádka ! Měl jsem golfa a hrozna věc. E39 ? dva šroubky kde se dá dostat naprosto pohodlně a pak jen odcvaknout. Co bylo za problém je to že háček byl v pořádku ale věc do kterého je zachycen. Je to taková šedá tyčinka s ozubeným kolečkem. Po jejím vyndání jsem zjistil že je ozubené kolečko sjeté tzn když jsem zatáhl sjelo to a hák se poté nevytahoval do maximální délky tudíž dveře se neodemkli. Nasadil jsem tedy ozubenou tyčinku do kliky tak aby se lanko vytáhlo vždy na maximum. Háček zahákl a hodil vše zpět. Minule když jsem otvíral dveře tak jsem s klikou musel vždy nadoraz a bylo to takové tuhé. Teď ? Jen lehce zatáhnu kliku posunu v rozsahu 10 stupňů a dveře už cvaknou a otevírají se. Takže bomba ! Ke konci bych chtěl poděkovat za rady a foto :) :wink: :wink:
ACDC
Klubové ID: 2156

#6 Příspěvek od ACDC »

To ještě ujde. Mně praskla zčistajasna pružina v zámku a dveře se otevřeli a už nedrželi zavřené. Vůbec. Pěkná sviňárna od soudruhů, na žádném jiném autě se mi to nestalo. LZ, takže asi nejmíň namáhané.
Odpovědět