Nechal jsem si kousek od Brna v ZP-automatic kompletně vyměnit olej s průplachem vč. preventivní výměny průchodky a těsnění mechatronicu dle doporučení Jaraxe. Podle data na filtru byla předchozí výměna dělaná v r. 2011 ještě původním majitelem, olej už byl tmavší, ale neviděl jsem žádné špony. Z počátku se zdálo být vše OK - automat řadil asi ještě jemněji než před výměnou.
Po asi 5km jsem chtěl zkusit manuální řazení a zjistil jsem, že převodovka vůbec nechce přepnout do sportu. Zkusil jsem vypnout a zapnout motor, nepomohlo to. Otočil jsem se a jel jsem zpět do ZP-automatic.
Před servisem jsem ještě jednou zkusil to manuální řazení - najednou už šel dát sport a manuálně šlo podřadit, nešlo ale manuálně zařadit vyšší stupeň.
V ZP udělali diag. a zjistili nějakou chybu CANu. Bylo už pozdě, tak jsem s autem odjel s tím, že pokud se to "nevzpamatuje", přijedu druhý den.
Auto jsem nechal přes noc před hotelem ve Slavkově u brna. Ráno už ale auto nešlo vůbec nastartovat. Měl jsem sebou pro jistotu INPU, tak jsem to zkusil diagnostikovat.
Nejprve jsem se dostal ještě i do paměti převodovky, byla tam chyba shiftlocku:

a nějaké chyby CAN timeout

Chyby převodovky jsem chtěl smazat přes inpu, ale hodilo mi to nějakou chybu a pak už jsem se do jednotky převodovky vůbec nedostal.
Dostal jsem se aspoň do paměti motoru a tam je taky chyba CAN komunikace s převodovkou:

Auto jsem tedy nechal odtáhnout zpět do ZP-automatic, tam se od pochybení distancovali. Ukázali mi, že kabely vedoucí k převodovce jsou pravděpodobně okousané od kuny:

Tohle už prý nedokážou vyřešit, takže teď potřebuji odtáhonut auto k nějakému elektrikáři, který se vyzná v BMW. Máte doporučení na někoho v okolí Brna, popř. kdekoli mezi Brnem a Třincem?
Je to ale celkem zajímavá shoda náhod. Buď bylo vedení k převodovce opravdu nějakým způsobem načnuté a během výměny s něčím pohli, takže CAN postupně přestal komunikovat a nebo něco udělali s řídící jednotkou, popř. s kabeláží uvnitř převodovky. Taky vůbec nechápu jak by se zrovna do těchto míst mohla nějaká kunadostat, když bylo vše zakrytované, parkuju v garáži a.t.d., ale nechce se mi věřit, že by oni v servise kabel rozcupovali aby to hodili na kunu..
Před výměnou jsem neregistroval jediný problém s převodovkou, nebo elektroinstalací.
Nemohl jsem tu jednotku v automatu nějak "bricknout" když jsem se snažil přes inpu smazat chyby? Před tím alespoň trochu komunikovala, teď se do ní nedá dostat vůbec.
Zkoušel jsem taky trochu zahýbat kablíky, které vedou k voliči automatu, že bych tam něco odpojil? To by snad nezpůsobilo chybu canu, že se vůbec nedá do převodovky dostat.