Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

zpuchřelé hadičky M54

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
basspatrick

#1 Příspěvek od basspatrick »

Zdravím, už toto téma hledám a řeším asi 2 měsíce od koupě auta, a to houpavé rozjezdy a neklidný volnoběh s vibrováním motoru vše kolem otáček 1000-2000 + velkou spotřebu oleje (což asi bude ale zakarbonováním motoru)...skoro vše co se mohlo udělat nové se udělalo (přechod z 5w-30 na 5w-40, olejový separátor+trubky, spojka+setrvák, svíčky, vanos včetně kroužků, vzduchový filtr, přehrání sw v jednotce jiné mapy apod. vždy diagnostika nic neprokázala vše v pořádku (jediné co vždy psala byla jen lambda jedna skrz ohřev asi na odchodu)... neklidné rozjezdy, plus propadání plynu při rozjezdech stále stejné........ jakoby nějaká vzduchová díra v sání (navíc při každém přidání plynu auto jakoby zasyčí jen ale na moment nevím jestli to není normální ( to samé po vypnutí motoru asi 5s po vypnutí si odfoukne taky nevím jestli to je nebo není normální)......(potom auto stále prdí při oddělaném víčku od oleje což by mělo značit špatný separátor, ale je vyměněn) pak mám ještě jeden poznatek a to ten že hadička která vede od separátoru do vany je vevnitř uplně suchá a to i měsíc po výměne separátoru a to by to tadyma mělo stékat zpět do vany...takže se olej asi nevrací......

prosím o rady spíše od lidí co měli podobný problém protože takových témat čtu plno spíše u e46 se stejným motorem popř. 520i či 530i stále se bavíme o M54, ale jsou to témata z roku 2008 apod..

dnes jsem prošel hadičky od sání a našel dvě viz foto které nikam nevedly při prohmátání jsem narazil na to kam ty hadičky měli vést a použil nové hadičky a připojil, kdyby někdo uměl popsat co to mohlo do teď způsobovat že tam ty hadičky nebyly byl bych rád, každopádně problém i po připojené furt stejný beze změn
Přílohy
s upravou.png
s upravou.png (140.84 KiB) Zobrazeno 2490 x
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 659

#2 Příspěvek od starML Člen Klubu »

basspatrick

#3 Příspěvek od basspatrick »

Díky Díky, všechno jsem prolezl...(překladač fungoval docela dobře).. to k čemu to vše slouží jsem pochopil, ale nikdo se nezmínil o těch hadičkách ze zadu jakoby směrem do kabiny co jsem včera napojil, vím že jedna vede do té airpumpy a vrací se do nějaké součástky což na ETK nazývají electr. valve do které vede konektor a jakoby to něco měřilo mezi těma dvouma tlakama...číslo dílu zde...11747810831.... druhá hadička do ní vede ze sání a uprostřed sebe má takovou kulatou blbost viz. foto..... když tu první z airpumpy odpojím není v ní žádný tlak nic ... že by ta airpumpa dead ? těžko říct...když tu druhou odpojím tak ta saje...

btw dle těch jejich testů se sáčkama do víčka a do měrky oleje dnes vyzkouším a uvidíme zda to funguje ten vyměněný separátor jak má...když jsem ho měnil tak jsem udělal určitě vše správně ale jak říkám příde mi že se mi skrz separátor nevrací olej do vany je ta hadice suchá...
Přílohy
Bez názvu.png
Bez názvu.png (145.84 KiB) Zobrazeno 2454 x
starML Člen Klubu
Člen Klubu

#4 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Ten díl č. 5 je elektromagnetický ventil, který pouští podtlak do toho odlučovače oleje - tj. s tím systémem odvětrání souvisí. Zatím se koukni na tato videa, zvláště to první 41min si prohlédni. Je tam ukázána, jak jsou některé hadičky zpuchřelé, scuclé a rozleptané. Včera po půlnoci (01:03 + 1 hodina letní čas) se mi nechtělo psát romány.

Systém odvětrání, škrticí klapky, volnoběžný regulační ventil, měrka 41min
https://www.youtube.com/watch?v=BSKuZFgAdWU
obrázkový popis http://e46.bmwklub.cz/viewtopic.php?f=8&t=14039
nebo jako PDF soubor v češtině zde http://e46.bmwklub.cz/download/file.php ... def0366f00

Odvětrání palivové nádrže
https://www.youtube.com/watch?v=NMuiBgybANc

Chudá směs M52 M54
https://www.youtube.com/watch?v=re98wbMQKWo

Díl č.6 je popsán jako zpětný ventil, ale má i funkci omezovače, aby to netahalo příliš vzduchu.
Tedy díl č. 5 řídí a č.6 PCV omezuje na rozumnou míru množství odsávaného vzduchu z karteru do sání motoru.
Obrázek

Sestavený systém odvětrání
Obrázek

Pokud bude čas, napíšu k tomu další komentář.
basspatrick

#5 Příspěvek od basspatrick »

díky, díky...rady nad zlato))

mám nějaké nové dnešní poznatky:

našel jsem další odpojednou (uplně nedocvaklou) hadičku v které vede vzduch pod další elektro součástkou viz foto je to uplně na začátku pod sáním..nemůžu ten díl v ETK najít nechápu proč..

Po připojení jsem nastartoval a slyšel jakoby bublání které po chvilce přestalo myslel jsem že to de z výfuku neboť vím o menší netěsnosti ve spoji svodů a střeního dílu výfuku je to tam zatřené těsnící pastou...ale nebylo to tím po chvilce to přestalo a autu se zklidnil volnoběh..

TESTOVAL JSEM TEST SE SÁČKEM A VÍČKO NASÁVÁ OPRAVDU JAK MÁ NEPŘÍLIŠ VELKOU SILOU, TAK JSEM VÍČKO ZAVŘEL A OTEVŘEL MĚRKU NA MĚŘENÍ A ZAČAL OLEJ BUBLAT VE VANĚ COŽ BY MĚLO ZNAČIT TAKY SPRÁVNÝ TLAK V ODVZDUŠNĚNÍ POKUD JSEM TO DOBŘE POCHOPIL, ZKUSIL JSEM SÁČEK A TAKY PŘISÁVÁL...TAK SI MYSLÍM ŽE MÁM SNAD VŠE OK.....PROSÍM TĚ O VYJÁDŘENÍ STARml. DÍKY MOC ZA RADY.
basspatrick

#6 Příspěvek od basspatrick »

díky, díky...rady nad zlato))

mám nějaké nové dnešní poznatky:

našel jsem další odpojednou (uplně nedocvaklou) hadičku v které vede vzduch pod další elektro součástkou viz foto je to uplně na začátku pod sáním..nemůžu ten díl v ETK najít nechápu proč..

Po připojení jsem nastartoval a slyšel jakoby bublání které po chvilce přestalo myslel jsem že to de z výfuku neboť vím o menší netěsnosti ve spoji svodů a střeního dílu výfuku je to tam zatřené těsnící pastou...ale nebylo to tím po chvilce to přestalo a autu se zklidnil volnoběh..

TESTOVAL JSEM TEST SE SÁČKEM A VÍČKO NASÁVÁ OPRAVDU JAK MÁ NEPŘÍLIŠ VELKOU SILOU, TAK JSEM VÍČKO ZAVŘEL A OTEVŘEL MĚRKU NA MĚŘENÍ A ZAČAL OLEJ BUBLAT VE VANĚ COŽ BY MĚLO ZNAČIT TAKY SPRÁVNÝ TLAK V ODVZDUŠNĚNÍ POKUD JSEM TO DOBŘE POCHOPIL, ZKUSIL JSEM SÁČEK A TAKY PŘISÁVÁL...TAK SI MYSLÍM ŽE MÁM SNAD VŠE OK.....PROSÍM TĚ O VYJÁDŘENÍ STARml. DÍKY MOC ZA RADY.
Přílohy
fdg.png
fdg.png (198.48 KiB) Zobrazeno 2405 x
basspatrick

#7 Příspěvek od basspatrick »

nechtě jsem to dvakrát odeslal...zde přidávám foto toho dílu do kterého vede konektor a nemůžu ho najít v etk prosím o radu
Přílohy
rter.png
rter.png (149.28 KiB) Zobrazeno 2403 x
starML Člen Klubu
Člen Klubu

#8 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Co k tomu napsat, když jsem u toho nestál a pouze jsem Tě šikanoval od klávesnice a nechal Tě studovat anglické a německé texty a videa. Je nutno pochopit, že ten systém je v ETK rozkreslen na výkresech jednotlivých skupin, ale nakonec to musí fungovat jako celek. Výkresy v ETK nejsou zcela kompletní, protože by jednak byly nepřehledné a druhak by všechny servisy mohly zavřít. Proto mám docela rád videa připravená, ale v reálném čase, na kterých je vidět reálný postup demontáže a montáže a ne všechno připravené, povolené, vyčištěné a hladce probíhající. Pokud to má mít nějakou hodnotu, tak je třeba dobré nasvícení, kameraman musí vědět, co je právě nejdůležitější a mechanik musí dát kameře a světlu místo. Bohužel hodně vzniká pomocí mobilu připevněného gumičkou na čele a na záběrech je více stínů a montovaných dílů zakrytých rukama + blábolení a koktání. Velmi dobrá instruktážní videa o BMW natáčí jeden číňan německy mluvící.

Pokud mám odpovědět na výše položenou otázku, tak to byl konektor nebo hadička pro odvětrání palivové nádrže, na tom videu výše cca v 35:47 je vidět ta podivná krytka tohoto 2-pólového konektoru X6120 http://www.realoem.com/bmw/photos/12521427615 . Pokud budeš něco hledat, nauč se využívat ETK a současně WDS např. http://www.bmw-planet.com/diagrams/rele ... /index.htm .
Obrázek

To "bublání" mohlo způsobit buď posun olejové emulze v trubkách a hadičkách systému odvětrání a nebo odsátí kondenzátu paliva ze systému odvětrání palivové nádrže a té nádobky s aktivním uhlím. Kolega Bratn by mohl vyprávět, jak dlouho jsem hledali problém, proč se motor uchlastává. Doufám, že mi nikdo nenapíše kde to je a jak to funguje, systém odvětrání jsem už několikrát na tomto i slovenském fóru popsal.

Píšeš, že se volnoběh zklidnil, tak teď chvilku jezdi a sleduj spotřebu paliva a oleje. Chvilku bude trvat, než se vypálí ten olej, který se místo do olejové vany přisával do sání. Navztekal jsi se s tím dost, olej 5W40 je správně a to přehrátí SW byla jen třešnička na dortu. Asi jsi nebyl líný hodně věcí rozebrat, takže teď budeš odborníkem na oblast odvětrání motoru a pomůžeš 2-3 kolegům, kteří právě teď mají podobné problémy.

Dám i jeden obrázek sání "odzadu", kde jsou vývody dalších dvou hadiček pro případ, kdy náhodou někomu ze sání kapal volej".
Obrázek

Dále je třeba dbát na směr zapojení vývěvy (Sucking Jet Pump) v systému odvětrání, zvláště když se celý systém z důvodu výměny hadic rozebere.
Obrázek

Pro zajímavost!
- u M54 je vakuový port CCV uzavřen záslepkou!
- u M52 je vakuový port CCV připojen do regulátoru tlaku paliva!
- u M62 je vakuový port CCV připojen do spodní části SJP - zde si nejsem jistý.
A pokud to je náhodou jinak, tak je to proto, že jsem ještě neměl možnost poznat všechny modifikace tak dokonalého stroje, jako je BMW. :D

Na závěr obecný návod na funkční zkoušku odvětrání klikové skříně - jednoduché pravidlo:
Při volnoběhu zahřátého motoru odšroubovat nalévací víčko oleje
https://www.youtube.com/watch?v=Nbp5GkGAwLw
- když je víčko lehce přisáté a dlaní cítíme mírny tah vzduchu dovnitř => systém je OK
- když je víčko přisáté moc, musíme ho násilím odtrhnout a dlaní je cítit velký "průvan" dovnitř => ventil odvětrání je vadný, protržená mebrána
- víčko po odšroubování odskočí z důvodu přetlaku => odlučovač nebo některá hadice je neprůchodná, ucpaná karbonem nebo olejovou emulzí, která v zimě může i zamrznout.
basspatrick

#9 Příspěvek od basspatrick »

Paráda!

Vždy když čtu tvoje příspěvky tak jen hledím s otevřenou pusou jak je vše perfektně vypsané, srozumitelně s obrázky a gramaticky správně !! hehe :D děkuji mnohokrát za rady a jak si řekl teď tomu všemu rozumím, nezbývá mi nic jiného než posílat tak dobré rady dál :))))
Totic Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 3742

#10 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

starML píše: ..takže teď budeš odborníkem na oblast odvětrání motoru a pomůžeš 2-3 kolegům, kteří právě teď mají podobné problémy.
Ano Plha s hlásí! Vidím, že podobnýma peripetiema v podstatě procházíte se Zedmenem současně, takže aspoň výsledky oprav "pokus-omyl" budou dvojitě potvrzené. :)

Shrnu E39 525i '01 (přechod z 5w-30 na 5w-40, olejový separátor+nové nebo čištěné trubky, svíčky K.O., přetěsněný ventildekl, olejvana, vanos repas kroužky, vzduchový filtr, přehrání sw v jednotce na mapy Euro2 z důvodů K.O. katů a jejich odstranění). Ještě bych dodal navíc výměna DISA (prasklá klapka), vždy diagnostika a spousta dalších výměn a investic s motorem nesouvysejících. Dobrá kasička. A momentální problém je:

1) furt to dál žere olej viz.: http://www.bmwklub.cz/modules.php?name= ... c&t=146478
2) k tomuhle tématu - poslední výpis z diag :

E R R O R M E M O R Y R E P O R T
-------------------------------------
Date: 06/02/15 22:55:09
ECU: MS430DS0
JobStatus: OKAY
Variant: MS430DS0
-------------------------------------------------------------
RESULT: 2 errors in error memory !
35 Relay Secondary air pump
Error frequency : 1
Logistic counter: 40
N_32 0.00 rpm
TCO 97.50 Grad C
TIA 55.85 Grad C
VB 12.34 V
aufgetreten vor (rel. BZ) 0.00 h
---
KS--> Ground or open circuit
---
---
Error to relevant
Error debounce
Error currently available
stat. Error
Errorcode: 23 72 01 28 00 C2 8B 79 A2 4C
62 Secondary air valve
Error frequency : 1
Logistic counter: 40
N_32 0.00 rpm
TCO 97.50 Grad C
TIA 55.85 Grad C
VB 12.34 V
aufgetreten vor (rel. BZ) 0.00 h
---
KS--> Ground or open circuit
---
---
Error to relevant
Error debounce
Error currently available
stat. Error
Errorcode: 3E 72 01 28 00 C2 8B 79 A2 4C
=============================================================

Jak říká čmaňha Zedníček "Kurňa, co to je!?"
Totic Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 3742

#11 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Jen se ptám, jestli jednoznačně měnit ty dva díly poz.1 a 5, nebo bývá problem zakopán někde jinde?

35 Relay Secondary air pump
62 Secondary air valve
starML Člen Klubu
Člen Klubu

#12 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Takže pro Plhu z Moravské republiky:
Jak správně tušíš, problém může být jinde než v dílech 1 a 5. Diagnostika Ti mezi řádky říká "KS--> Ground or open circuit" Kabelschuh (cable lug) Kabelové oko, kostra nebo urvaný drát. Tak se podívej, jestli kromě přívodního drátu černo-červeno-žluté barvy (SW-RT-GE) k tomu motoru větráku sekundárního vzduchu M63 vede i kostřící drát barvy hnědé (GR) nebo něco není zrezlé, uhnilé atp.
Obrázek

Za (+) přívod do toho větráku je zodpovědné relé K6304. Toto relé potřebuje mít napětí 12 Voltů na kontaktech 2 a 8 z pojistek F31(10A) a F107(50A), vlastní sepnutí relé už řídí ŘJ motoru podle vlastní nálady a teploty motoru, zpravidla jen pár vteřin po studeném startu. Relé se podle roku výroby nachází v těchto destinacích:
Obrázek
Obrázek

Také bude dobré zjistit, jestli vůbec ten motor větráku funguje. To se dá vyzkoušet tak, že se vyndá to relé K6304 z držáku a přivede se 12 Voltů přímo na protikontakt 6 v tom držáku relátka. Kostra by už měla být přítomna a motorek by se měl rozběhnout. V opačném případě je zbytečné popisovat dále.

Pošli mi do SZ mailovou adresu, dostaneš schéma zapojení, bude jasněji a pokračujeme zítra podle aktuálního stavu. Dále možno přečíst http://www.bimmernut.com/forum/showthre ... 39-528i%29
Odpovědět