Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

automat vs. manuál - počty z mobile.de

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
petr3141

#1 Příspěvek od petr3141 »

Před časem tu šla diskuze ohledně zastoupení aut v manuálu a automatu. Samotného mě to taky zajímalo, tak jsem udělal koláčové grafy jednotlivých modelů za roky 95-14 z mobile.de.
Modrá = manuál, červená = automat. Velikost koláče odpovídá počtu (v rámci jednoho souboru)
Ten trend je neúprosný :(
Přílohy
bmw1.png
bmw1.png (12.61 KiB) Zobrazeno 2445 x
bmw3(95-04).png
bmw3(95-04).png (15.57 KiB) Zobrazeno 2445 x
bmw3(05-14).png
bmw3(05-14).png (13.57 KiB) Zobrazeno 2445 x
bmw5(95-04).png
bmw5(95-04).png (13.79 KiB) Zobrazeno 2445 x
bmw5(05-14).png
bmw5(05-14).png (12.91 KiB) Zobrazeno 2445 x
bmw7(95-04).png
bmw7(95-04).png (11.57 KiB) Zobrazeno 2445 x
bmw7(05-14).png
bmw7(05-14).png (11.7 KiB) Zobrazeno 2445 x
bmwX(95-04).png
bmwX(95-04).png (8.79 KiB) Zobrazeno 2445 x
bmwX(05-14).png
bmwX(05-14).png (9.65 KiB) Zobrazeno 2445 x
Zdenda530d

#2 Příspěvek od Zdenda530d »

Podle smutnýho smajlu soudím, že jsi taky zastánce manuálu...
Angelos

#3 Příspěvek od Angelos »

Super práce :palec: Jen škoda, že při malym zastoupením vozů jsou ty grafu už nečitelný, ale to tak nevadí, volil jsi asi nějakej kompromis.

No manuálovým zastáncům asi zbydou jenom trojky a jedničky se slabym motorem. Ještě že jsem na druhý straně barikády :lol:
Totic Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 3742

#4 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Celá ta mánie je jen jejich nafouklá propaganda k vytahování co nejvíc peněz od zákazníků. Začalo to příplatkovýma M-paketama na kdečem, interierem komplet v "lacné" kůži, pak jedině dražší diesel, čímdál víc automaty, protože co Amerika žejo a teď se všichni podělali z Xdrive čtyřkolek. Srovnáno s dřívější objednanou manuální benzínovou zadokolkou to všechno stojí akorát peněz jak želez! :mad: A zábava nikde. Made/Nuda in Germany. :P
kurevtor

#5 Příspěvek od kurevtor »

Totic: jaká mánie? Jaká propaganda? Koho propaganda? 8O 8O Nějakej tajnej spolek co lobuje za automaty? Nebo se spojily automobilky a rozjely spolu propagandu? :-D

Petr3141: jseš si jistý s těma sedmičkama? E65 3.0D že by měla nenulový počet manuálů? To asi ne, ne?
matiz
Klubové ID: 3204
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od matiz »

Ja si myslim ze se taky meni zakaznici, drtiva vetsina tech kteri si kupuji NOVE auto a kteri automobilku zivi maji auto na pracovni presuny nebo k ukazani ze se firme ci v zamestani dari dobre a ti nepotrebuji auto co umi jezdit bokem, spis vyzaduji to, co jim automobilka nabizi... Mimochodem pri inteligenci dnesnich prevodovek a financni narocnosti opravy manualu si myslim ze manual akorat do tech nejslabsich motorizaci pripadne pro sportovni vyziti, jinak samozrejme automat. Dalsi auto s fofrklackem mit uz nebudu... U benzinove trojky se to da jeste tak nejak tolerovat, ale v petkach je to podle mne nevhodna kombinace.
Teddy

#7 Příspěvek od Teddy »

Jak roste spolehlivost automatů a klesá technická úroveň řidičů, tak roste počet automatů. Už brzo asi přijde doba, kdy vydrží automat tolik co manuál. Otázka je jestli stoupne spolehlivost a výdrž automatů, nebo se zhorší manuály. :D

P.S.
Taky mě docela mrzí, že ve služebnim superbu nemam automat. Je to pohodlný a až se rozsype, tak bych opravu neplatil já. :D
Soukromý auta si kupuju ojetý, takže tam bych automat nechtěl ani zadarmo (abych pak jen čekal kdy se mi to rozsype).
soukupadam

#8 Příspěvek od soukupadam »

Teddy píše:Jak roste spolehlivost automatů a klesá technická úroveň řidičů, tak roste počet automatů. Už brzo asi přijde doba, kdy vydrží automat tolik co manuál. Otázka je jestli stoupne spolehlivost a výdrž automatů, nebo se zhorší manuály. :D

P.S.
Taky mě docela mrzí, že ve služebnim superbu nemam automat. Je to pohodlný a až se rozsype, tak bych opravu neplatil já. :D
Soukromý auta si kupuju ojetý, takže tam bych automat nechtěl ani zadarmo (abych pak jen čekal kdy se mi to rozsype).
Já čekam až se mi to rozsype už 13 let a pořád nic.
Teddy

#9 Příspěvek od Teddy »

za 13 let už bych měl najeto cca 700 tis. km. nevim nevim, jestli by to ten mat dal. :D
Jinak ti ale přeju, aby ti ještě dalších minimálně 13 let vydržel.
Mishak
Klubové ID: 2854

#10 Příspěvek od Mishak »

a) náklady na servis automatu a manuálu jsou dost podobný...
b) mimo téma, v čem je ta statistika dělaná?
kurevtor

#11 Příspěvek od kurevtor »

Teddy: Chápu to dobře, že si radši koupíš auto s manuálem a každou jízdu si řikáš, že škoda, že nemáš automat, ale na druhou stranu máš lepší pocit, protože co kdyby se náhodou ten automat případně vysypal? :-D Neni na tohle život celkem krátkej? :lol:
Teddy

#12 Příspěvek od Teddy »

ne nechápeš to dobře. :)
Vždycky jsem měl manuál. Mam ho rád. Jen jak si tu všichni vychvalujou ty automaty, tak bych ho rád zkusil, jestli na tom opravdu něco je. Kdysi jsem řídil ameriku v automatu a byl to porod, tak snad se to změnilo. Tehdy mi to v zimě v nevhodnou chvíli podřadilo a hned to šlo do hodin. a další super zážitky. Prostě sračka maximální. Tehdy jsem se zařekl, že automat už nikdy.

Teď bych ho zkusil, jenomže svoje auta si kupuju ojetý. Třeba s 200 tis. No a to bych si akorát koupil něco, co se s vysokou pravděpodobností brzo rozsype a zahučí v tom hromada peněz.
Zatimco služebák bude novej a navíc až se to posere (a každej automat se posere), tak mě to nemusí trápit.
Zdenda530d

#13 Příspěvek od Zdenda530d »

To Teddy:

"Jen jak si tu všichni vychvalujou ty automaty, tak bych ho rád zkusil, jestli na tom opravdu něco je"

není na tom vůbec nic, pokud máš rád požitek z řízení auta tak tě jakýkoli automat zklame a něco z toho požitku prostě ubere.

Ty statistiky jednoznačně ukazují jak je celá průmyslová výroba směřována ke konzumnímu způsobu produkce - nač dávat spolehlivý a mnooohem levnější a mnooohem jednodušší komponent (v tomto případě manuální převodovku) do produktu (v tomto případě auta), který jako celek (se svýma x kurvítkama) má v dnešní době 5x nižší životnost než onen spolehlivý komponent - raději tam narvemě složitý paskvilec (v tomto případě automatickou převodovku), který doslouží zhruba ve stejné době jako zbytek výrobku.
Ba co víc - najdou se spotřebitelé, kteří tomuto způsobu ještě zatleskají - proč? no mají více pohodlí a pocit falešné prestiže či co... nebo nevím jak to nazvat...

Takže vlastně výrobce vyrábí to co široké spektrum spotřebitelů chce a všichni jsou šťastní. Pro mě je to ale trochu málo.

Závěrem: Kdo chce automat tak si ho doprd.le kupte, ale nekrmte mě hovadinama o tom jak je lepší - to si nechte pro někoho kdo vystudoval ekonomku.
petr3141

#14 Příspěvek od petr3141 »

kurevtor píše:jseš si jistý s těma sedmičkama? E65 3.0D že by měla nenulový počet manuálů? To asi ne, ne?
1) Když byl počet automatů nebo manuálů nulový, tak se koláč vyplnil zeleně. Nechtělo se mi to řešit (určitě to jde nějak nastavit), tak jsem vždycky k obou stranám přičet jedničku.

2) Ne vždy jsou údaje na mobile.de vyplněné správně (teď je tam třeba jedna F01 v manuálu). Hodně dlouho sháním E39 540i touring v manuálu a vždycky mě naštve, když se objeví pěkný kousek a pak z obrázků zjistím, že to je automat :)
Mishak píše:mimo téma, v čem je ta statistika dělaná?
Dělal jsem to v Matlabu (stahování dat z mobile.de i grafy)
Přílohy
bmw7chyba.png
bmw7chyba.png (20.8 KiB) Zobrazeno 1357 x
petr3141

#15 Příspěvek od petr3141 »

Ať si každý jezdí v čem chce, kdybych jezdil každý den po městě, tak si taky koupím automat. Na současném trendu mi vadí jen to, že bude čím dál těžší sehnat ojetý manuál :(
Zdenda530d

#16 Příspěvek od Zdenda530d »

Matlab&Simulink... s tím jsem se něco natrápil...
kurevtor

#17 Příspěvek od kurevtor »

Teddy: Jak jestli jsi měl nějakou "správnou" ameriku ve stylu sedmilitr s třístupňovou automatickou převodovkou a ručním plynem jak ze zetora tak to je jasný, že asi nic moc :-D ale to co popisuješ za to nemůže převodovka, ale noha na plynu případně ESP apod. :-D

Zdendo, se nějak čílíš ne? :lol: Hovadiny o tom jak je automat lepší ti nikdo necpe, sám ale pleteš pátý přes devátý.

Zaprvý mícháš poruchovost automatů a "konzumní způsob produkce". Automat může být stejně "nesmrtelnej" jako manuál takže tvá iluze o tom, že automat je posh nesmyslný kurvítko lehce kulhá.

A zadruhý - jak můžeš tvrdit, že někoho každý automat zklame? Si zkoušel všechny automaty že to víš jo? Si zkoušel 9G-Tronic? Si zkoušel PDK a tiptronic? Si zkoušel auta s variátorem a s DSG třeba? Všechno zklamání jo? všechno jsou to podle tebe "složité paskvilce" jo? :lol: Zajímavé.

mimochodem, možná kdybys vystudoval ekonomku tak máš tolik peněz, že můžeš mít nějakou poruchovost automatů v prdeli takže ani tu ekonomku bych apriori neshazoval :lol: :lol: :oops:
matiz
Klubové ID: 3204
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od matiz »

Tady bude veselo -)
TANN3R
Klubové ID: 3633

#19 Příspěvek od TANN3R »

Od doby co BMW dava manualni 6ti kvalty uz jsou na tom automaty se spolehlivosti/naklady lip nez manualy. Kupodivu to ale neni tim, ze by se novejsi automaty sraly min ...:D
soukupadam

#20 Příspěvek od soukupadam »

Manual je pro lidi, co neumi ridit.
Odpovědět