Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

Problém s rozjezdy a volnoběhem M54 525i

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
basspatrick

#1 Příspěvek od basspatrick »

Zdravím chlapi, mám problém u me 525i s rozjezdy auto se škubavě rozjíždí chvilku táhne chvilku ne když se rozjedu s větsim plynem tak tah je stejný až po omezovač ale klidné rozjezdy jsou hrozné, hlavně po uplném puštení spojky autu jakoby spadne výkon a na to hned zase táhne tak to de az po 3 tis. otáček pak uz tahne stejne, na dvojku to de jeste malinko citit taky ale vyssi stupne od 3 rychlosti bych řekl že už táhne plynule, bez škubaní, také sem vypozoroval že při neutrálu když vytočím motor špatne to padá do volnoběhu jakoby neplynule přejde 1tis chvilku se tam drží pak až spadne do volnobežných otáček pod 1tis, a auto se malinko rozklepe tady s tím. Vyměnil jsem dvouhmotu a spojku a problém přetrvává. Četl sem hodně o disa klapce že odchází tak možná ta. Zkusim ji vymontovat a zkontrolovat ji. Jinak jedu v týdnu na diagnostiku tak snad něco prozradí, jinak auto má najeto 280k je to 2003. Kdyby se s tím už někdo setkal dejte prosím vědět.
Michal-E39

#2 Příspěvek od Michal-E39 »

Zkontroloval jsi plastové hadice odlučovače oleje? Mají sklony prasknout, pak to přisává hodně vzduchu přímo do sacího paroží.
Hloupé je, že to nějaký inteligent umístil tak, že se k tomu opravdu špatně dostává.
basspatrick

#3 Příspěvek od basspatrick »

No je to dost možné protože mi to nehorázně žere olej, motor je přitom všude čistý a z výfuku nejde moc bordelu, kdo ví kdy tam byl naposledy měněný a podle youtube se dívám že to může způsobovat ty moje problémy. A taky podle youtube sem zjistil že to není žádná sranda :D
Lucifer
Klubové ID: 3086

#4 Příspěvek od Lucifer »

Diagnostika !

Separátor zjistíš pokud otevřeš víčko na nalévání oleje během nastartovaného motoru a musí trošku houpnout otáčky nebo prostě se musí motor nějak ozvat.

To s tím vypadáváním tahu apod má velikou souvislost čidlo vačky, musí se měnit jedině za originální za cca 3tis.

Jedině oem čidla fungují na 100% :wink:

Druhovýroba nemá takový požadavky na výstupní kontrole a čidla potom nemají přesný signál který konkrétně DME u M54 opravdu potřebuje
basspatrick

#5 Příspěvek od basspatrick »

Když jsem otevřel víčko nádrže klesli malinko otáčky a změnil sem zvuk motoru malinko takže určitě i separátor. Každopádně uvidíme co diagnostika. Díky
basspatrick

#6 Příspěvek od basspatrick »

Tak pohledal jsem zde o výměně separátoru a už asi vše vím, jen otázka stačí vyměnit jen samotný separátor nebo i hadice je potřeba ? Nemůžu nikde najít celou sadu, na votonu jsem našel jen separátor a zvlášť hadice. Kdyby někdo věděl z kama objednat celou sadu dejte vědět. díky
Totic Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 3742

#7 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Prodává se to zvlášť a nakupuje podle stavu po rozdělání. Některá může být prasklá, jiná jen zanesená tak stačí pročistit.

Jinak nechci nic říkat, ale tvůj další příspěvek by měl být o výsledku z diagnostiky potažmo to měly být úplně první informace při založení tohoto vlákna. Dá se tím tak hned vyloučit mnoho příčin..
Lucifer
Klubové ID: 3086

#8 Příspěvek od Lucifer »

Pokud je separátor OK čili průchozí tak po otevření nalevacího víčka ve víku ventilů, tak si přes sundaný víčko motor přisaje falešnej vzduch skrze separátor. To znamená že je OK a není něco ucpáno.

Separátor u M54 je jen kus plastu uvnitř, je v něm spirála přes kterou se točí odsávaná mlhovina z klikové a ventilové skříně a sráží se v tý spirále olej stéká dolů a mlhovina se odsává do sání a jde přes motor ven....
Michal-E39

#9 Příspěvek od Michal-E39 »

Ty hadice, mimo vratné do vany, jsou z plastu. Po 10-15 letech působení teploty a oleje jsou křehké. Někomu praskne za provozu, někomu při demontáži, která není zrovna snadná. Olejový separátor v M54 není jen ten odlučovací labyrint, ale i rovnotlaký ventil (membrána s pružinkou), co by měl udržovat podtlak 15 milibar v motorové skříni. Můj nefungoval, podtlak byl mnohem větší. Tím to víc sálo neměřený a neregulovaný vzduch do sacího paroží a také to strhávalo víc oleje.
Umístění separátoru je opravdu geniální, méně přístupné místo v okolí motoru není. Nejen že je potřeba sundat plynovou klapku, ale ještě tam je umístěná plastová krabice rozvodníce kabelového svazku motoru, která dokonale překáží a kabely, které nejsou ani o kousek delší než je nutné, z tama vedou úplně všude.
basspatrick

#10 Příspěvek od basspatrick »

separátor vyměněn asi 3h práce.
Angelos

#11 Příspěvek od Angelos »

To jsi to zmáknul rychle :palec: A pomohlo to?
basspatrick

#12 Příspěvek od basspatrick »

Motor má jiný zvuk mnohem tižší bez takového toho cvákání ale problem s úbytkem vykonu v nizkych otackach to nevyresilo, stale se to do 2tis dostava velice pomalu netahne to plynule od 3tis uz je to v poradku a vyssi rychlostni stupne jsou v poradku i v nizkych. Nevadí aspoň jej mám preventivně vyměněn, jsem objednaný na tu diagnostiku ke konci týdne tak uvidíme)

Jinak ten separátor docela dobrodružství, ale jakmile odmontujete černou ,,skříňku" tak jste tam odpojíte hadice a je venku, horší bylo připojení nových hadic na nový separátor v tom malém prostoru. Pak už všechno cajk.
basspatrick

#13 Příspěvek od basspatrick »

Btw separátor vypadal hodně špatně, o zanesených hadicích nemluvím.
basspatrick

#14 Příspěvek od basspatrick »

co říkáte asi to nebylo uplně v pořádku co ?
Přílohy
1
1
IMG_3962.JPG (140.11 KiB) Zobrazeno 1309 x
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#15 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Jo tak klasika při nájezdu 250+ :evil: Jedna z bonusů této opravy, že motor má opět pěkný zvuk a svobodně dýchá.

Avšak ani jsem nečekal, že by to řešilo původní problém. Tam bude K.O. něj čidlo.
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 1705
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Ani to čidlo nemusí být špatné, nicméně jako první doporučuju diagnostiku s resetem adaptačních hodnot (protože jednotka má uchované adaptační hodnoty na chudou směs kvůli dříve přítomnému nasávání falešného vzduchu přes separátor) a jako druhé update softwaru v ŘJ motoru. Elektronika jednotky MS43 je přecitlivělá na vstupy z čidel a někdy vyhodnocuje i dobrou lambdu a váhu vzduchu jako vadnou, k tomu se projevuje cukáním při rozjezdech v nízkých otáčkách.

Engine Controls - Low Speed Idle Dip/Fluctuation

SI B 12 57 06
Engine Electrical Systems

January 2007
Technical Service

SUBJECT
DME MS43 Idle Dip

SITUATION
Customers may complain about an idle dip/fluctuation, especially on slow turns or during parking maneuver.

CAUSE
DME calibration.

PROCEDURE
On a customer complaint basis only , reprogram DME using Progman V24.00.
basspatrick

#17 Příspěvek od basspatrick »

Tak dnes proběhla diagnostika u bmwdiag.cz ani jedna chyba, prověřil co mohl komplet diagnostika, všechny válce stejný tlak, ještě chválil že motor jede jak hodinky, k vanosu mi řekl že malinko má jiné hodnoty ale v normě prej, že by doporučil přetěsnit časem, jediné co sme našli tak něco mu to napsalo skrz relé ohřevu motoru, ale nemám absolutní problém se zahříváním, kdyby někdo veděl co to je tak budu rád. Btw všechno smazal ikdyž nebylo co, přehrál mapy vstřiku, přehrál na nejnovější sw. Ale bez změny stále neplynulý tah z nízkých otáček netahne to plynule jedním tahem ale takovým houpavým a to jenom na jedničku při rozjezdu když se rozjedu s více plynem (půl a víc) už je tah rovnoměrný. No prostě ale když někomu půjčím auto je to pro něj náročné se rozjet nebot kdyz se rozjede s málo plynem a pustí uplně spojku auto se houpavě rozjíždí někdy i chcípne a létají otáčky nahoru dolů kolem 1tis až 2tis. Ještě co udělám tak budou svíčky ale pochybuju pak už mě moc věcí nenapadá co by to způsobovalo. Pak mám ještě podezření prostě na to že tady je elektronický plyn a nějakou závadu na něm, na staré 523i bylo lanko. Ono by to logicky dávalo význam že elektornika to nebude dávkovat plynule jak lanko. Nevím no prosím pište rady. Díky moc
basspatrick

#18 Příspěvek od basspatrick »

Nikdo nic? Jo a mimochodem žere mi to furt nehorázně olej, je to asi litr co sem dolil po výměně separátoru a dnes hláška nízké hladiny.
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#19 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

To se zedmenovi děje na 525i taky po výměně sep. Čekal bych opak. Jaký jsi kupoval?

Jak je na tom spojka/setrvák/hardyna skrz ty rozjezdy? A váha? Zkus přehodit s někým na zkoušku, jestli to taky někde nepřisává.
basspatrick

#20 Příspěvek od basspatrick »

Separátor z votonu včetně všech trubek, meyle to bylo myslím.

Spojka se setrvákem uplně nová, uďelal jsem preventivně jelikož auto má 280xxx
Odpovědět