Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
528i vaří prosím o radu-zkušenost
Zdar,jukni se na vodní pumpu,budeš muset demontovat,ta pumpa originál má plastové lopatky,a stářím můžou popraskat a oběžné kolo se očeše a pak to nemá okruh a vře.Já kdysi,nečumět na budík+ elektronický plyn(tempomat) při přehřátí omezí výkon - tak jsem tak na dálnici oddělal motor.Vodní plastové kolo čerpadla bylo úplně očesané.Kdyby jsi měnil pumpu,tak s plastovým kolem ani omylem,buď nerez nebo litina - z náhrad není špatná Graf.
sorry,nějak jsem přeskočil,jak píšeš,že čerpadlo je ok.wehrwolf píše:Zdar,jukni se na vodní pumpu,budeš muset demontovat,ta pumpa originál má plastové lopatky,a stářím můžou popraskat a oběžné kolo se očeše a pak to nemá okruh a vře.Já kdysi,nečumět na budík+ elektronický plyn(tempomat) při přehřátí omezí výkon - tak jsem tak na dálnici oddělal motor.Vodní plastové kolo čerpadla bylo úplně očesané.Kdyby jsi měnil pumpu,tak s plastovým kolem ani omylem,buď nerez nebo litina - z náhrad není špatná Graf.
S tím "odvzdušní se to samo" bych byl opatrný.
Dolít studený motor po rysku, zavřít víčko, nastartovat a nechat chvíli prohřát - ne do vařící, ale do vlažné. Systém se natlakuje; pak povolit odvzdušňovací ventil (bacha, jsou dva) a odvzdušnit. Nechat zchladnout, dolít po rysku.
Jinak když je opravdu málo vody (třeba skrz opravu chladiče), tak jsem viděl: povolit odvzdušňovák na chladiči, chladič dolít a hubou fouknout do chladiče - vodu to protlačí systémem.
Dolít studený motor po rysku, zavřít víčko, nastartovat a nechat chvíli prohřát - ne do vařící, ale do vlažné. Systém se natlakuje; pak povolit odvzdušňovací ventil (bacha, jsou dva) a odvzdušnit. Nechat zchladnout, dolít po rysku.
Jinak když je opravdu málo vody (třeba skrz opravu chladiče), tak jsem viděl: povolit odvzdušňovák na chladiči, chladič dolít a hubou fouknout do chladiče - vodu to protlačí systémem.
Takže čumákem do kopce, otočit klíček do II pustit na topení 32°C a dolejvat vodu, je jedno jestli motor bude studený nebo teplý. Mít zároveň otevřený odvzdušňovací šrouby jak na termostatu tak nahoře na chladiči jak poteče voda z termostatovýho šroubu zavřít a počkat až poteče voda z odvzdušňováku u víčka taky zavřít. Nechat otevřený víčko na expanzce nastartovat zároveň dolívat a nechat to s otevřeným víčkem prohřát a otevřít zase prvně šroub u termostatu jak poteče voda zavřít, pak nahoře u víčka. Zavřít víčko a jet to projet.
Takhle jsem měl na 99% úspěch s M52/4 i M62 N62 apod.
Musí být nonstop topení na 32°C. Pokud se ti to takhle povede a bude i nadále problém je čas to začít hledat jestli není ucpanej chladič, nebo kanálky důsledkem utěsňovacích přípravků, proražená hadice, těsnění pod hlavou, děravý radiátor apod. Chtělo by to přímo natlakovat chladící soustavu. Kup si třeba nějaký starý nefunkční víčko udělej do něj díru strč tam ventilek na kolo a barometr a natlač chladící systém třeba na 1bar. Pokud bude tlak padat, nebo naopak to do pár vteřin tlak ztratí tak je průser. Ještě nemusí 100% fungovat víčko na chladiči
Takhle jsem měl na 99% úspěch s M52/4 i M62 N62 apod.
Musí být nonstop topení na 32°C. Pokud se ti to takhle povede a bude i nadále problém je čas to začít hledat jestli není ucpanej chladič, nebo kanálky důsledkem utěsňovacích přípravků, proražená hadice, těsnění pod hlavou, děravý radiátor apod. Chtělo by to přímo natlakovat chladící soustavu. Kup si třeba nějaký starý nefunkční víčko udělej do něj díru strč tam ventilek na kolo a barometr a natlač chladící systém třeba na 1bar. Pokud bude tlak padat, nebo naopak to do pár vteřin tlak ztratí tak je průser. Ještě nemusí 100% fungovat víčko na chladiči

Zdarec, taky jsem dnes dělal. Vše více méně dle postupu. Akorát jsem skončil tak, že mám teď vodu po víčko v nádobce (asi mírný kopec). Jinak motor jsem nechal běžet aby se zahřál. Ta hadice co vede k vrchu nádobky z motoru je teplá, a ze spodu chladiče do motoru zase studená. Což beru, že je OK. Hadice jsou měkké.
Akorát mi někdo zhuntoval ten gumový šroubek na odvzdušnění na hadici. Dělá to renocar jako díl?
Díky
Akorát mi někdo zhuntoval ten gumový šroubek na odvzdušnění na hadici. Dělá to renocar jako díl?
Díky