Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

E60 2.5 benzin-bere olej jde na 5 válců-prosím pomoc

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
honzino
Kontaktovat uživatele:

#1 Příspěvek od honzino »

zdravím,pokusím se to shrnout co nejstručněji,vlastnil jsem E30 cabrio,E38 740i V8 a po problémech s nima jsem svoji vysněnou E60 vybíral pečlivě,chěl jsem naftu 3.0D a na dovoz se mi nechtělo čekat auto jsem potřeboval rychle tak mi sestra zaplatila Cebii-prověření na 12X vybraných E60 z Sauta.cz,11x 530D a jedný benzinový 523 2.5 benzin všech 11X 530D byly stočených z toho 4X o 250 000km ! a jediná poslední benzinová 2.5 523i z Prahy nestočená tak jsem jí po důkladném proklepnutí koupil.Rok a čtvrt bezproblému běžnej spotřebák-Olej,filtr,zadní desky a vesele jsem jezdil za 9.3-9.8.Jediný problém který jsem s ní řešil bylo občasný dolívání oleje což mi bývalý majitel i forum utvrdilo že to je vlastnost motoru N52,doléval jsem zhruba litr na 2000km 5W40,letos v Říjnu jsme byl na emisích kde mi technik vytáčel motor na 5200ot/min po dobu cca 4minut a zdůvodnil to tím že nemůže doměřit uhlovodíky,od té doby mi začal rachtat výfuk ve středním díle,olej to bralo víc a kouřilo to a občas to začlo jezdit na 5 válců.Před Vánocema mi servisák vyměnil odlučovač-separátor oleje s tím že byla přicpaná hadice a diagnostikoval mi vysypaný katalyzátor-pouze jeden jsou tam 2 a vadnou zapalovací cívku na 5tém válci,tak jsem svátky odjezdil ač nerad s neustálým dolíváním oleje,problémy se startzováním a neustálým rachtáním jak u nafťáka a k tomu ještě na 5 hrnků,teď jsem 3 dni po velkém servise,vyměnil mi olej-místo 5W40 castrol mi tam dal Valvoline longlife 5w40 s nanotechnologií prý to nejlepší co existuje,nový filtr,vyměnil zapalovací cívku na 5tém válci ,6X nových žhavících svíček Bosch a hlavně vykuchal veškeré střípky a kuličku spáleného katalyzátoru z jedné řady výfukového svodu,ucpal to tam a díky tomu 5 tý válec vypínal přívod paliva a nepálil a i díky cívce.bohužel po výpisu závad z diagnostiky to hlásí viz. příloha chybu magnetický ventil VANOS vačkový hřídel výfuku -mechanické sevření a snímač vačkového hřídele sání-signál nevěrohodný,výpadky zapalování na více válcích ,může někdo pomoci co s tím?dělal mi před tou opravu zkoušku kompresních tlaků a 3 válce hodnota 12.2,a ty osudné kde byla špatná cívka a které měli společný výfukový svod s ucpan ým spáleným katem hlásí hodnoty 9.8 7.9 a 5.8,mechanik si myslí že zapečené polostírací kroužky by to úplně nemuseli být,že spíš ten vanos ventil nebo snímač vačkového hřídele,má někdo podobné zkušenosti?díky za každou cennou radu a doporučení hezký den všem.Honzin
PS:čekal jsem že u benzinu ačkoliv větší spotřeba budou náklady na servis u auta který má nájezd 170 000km minimální oproti naftě kde je DPF filtr,čerpadlo turbo a další nákladný potenciálně rozbitelný kraviny,auto je líný netáhne tak jak má,při sešlápnutí v něm škubne rozsvítí se kontrolka motoru a jde na 5 válců a kouří stále hodně a modrej olejovej kouř,mohla by to být prý gufera ventilů a existuje prý i nějakej spešl přípravek pro jejich,,utvrzení,,nějaký nabobtnání tý gumy-pryže aby se nemusela sundávat hlava válců,rozvoďák,shánět aretační přípravek pro aretaci vaček atd,má někdo nějaký postřehy ???
Přílohy
diag bmw e60 523i leden 2015 001.jpg
diag bmw e60 523i leden 2015 001.jpg (146.75 KiB) Zobrazeno 963 x
diag bmw e60 523i leden 2015-2 001.jpg
diag bmw e60 523i leden 2015-2 001.jpg (183.92 KiB) Zobrazeno 963 x
Michal-E39

#2 Příspěvek od Michal-E39 »

Kolik jste toho najezdil se zlobícím válcem? Jízda bez fungujícího zapalování nebo se směsí velmi daleko od normálu (vždy 3 válce mají společnou lambdu) dovede velmi rychle poškodit motor. To je tak dojet s tím domů nebo do servisu, né s tím jezdit tisíc km. Benzín oplachuje olejový film, karbon ucpává pístní kroužky, chudá směs naopak podpaluje ventily a teplem poškozuje ventilová gufera.

Já takhle zkurvil pístní kroužky na autě jiné značky, protože jsem dlouho jezdil na chudou směs. Podpálil jsem ventily, kvůli vysoké teplotě guferka ventilů stekly z vodítek, následný tlak splodin v motoru nafoukal hodně oleje odfukem do sání, kde to zasralo spalovací prostor a pístní kroužky všech válců. Netěsnící kroužky ještě zhoršily chudou směs a vysoká teplota způsobila že motor vařil i s dobře fungujícím chlazením. Ventily šly zachránit na speciální brusce, sedla frézkama, ale pístní kroužky byly zničené.

Ty tlaky co uvádíte, jsou opravdu špatné, doporučuji rozebrat motor dřív než provoz napáchá další škody. Zkuste jak moc to fučí nalévacím otvorem oleje, jde tím odhadnout zda se tlak ztrácí hlavně přes ventily nebo přes kroužky. Existuje testovací fígl s nalitím oleje do válce ale myslím nefunguje pro nakloněné motory.
honzino
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od honzino »

najezdil jsem s tím cca 1000km a po výměně zapalovací cívky svíček a oleje s filtrem jde na všech 6 válců a výkon má voda se neztrácí akorát kouř z výfuku je namodralej a když mu naložím -potřebuji předjet nebo přepnu na sport tak začne zlobit,myslím si že by to nemuselo být tak vážný,spíš to vidím na gufera ventilů a nechám změřit znovu kompresní tlaky protože předtím byly měřený když byl jeden svod díky rozsypanýmu katu doslova neprůchozí a 3svíčky byly obalený karbonem
honzino
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od honzino »

je to ucpanej svod výfuku pro 4-5-6 válec,sháním svod,.asi Chotětov,tady si myslím neseženu
honzino
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od honzino »

tak po výměně nového svodu výfuku pro 4-5-6 válec ke střednímu dílu s novým katem jde na věech 6,nová kompresní zkouška tlaků ukázala 12,2 výrobní hodnotu na všech 6 ti válcích nicméně motor houpe na volnoběh a chcípe a diag hlásí poslední chybu stále ten elektromagnetický ventil VANOS,má s tím někdo zkušenosti musím objednat pouze ventil nebo nechat přetěsnit samotný vanos-všechny ty gumičky od beisamsystems ?
honzino
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od honzino »

tak po velkých opravách:vyměněn svod výfuku pro válec 4-5-6 s novým katalyzátorem
nový elektromagnetický ventil VANOS
nové svíčky BOSCH
nový olej nanotechnology VALVOLINE LONGLIFE 5w40
a změna_:
kompresní tlaky zpět na výrobní hodnotě pro všech 6 válců na 12ti,jde na všech 6 válců,ale pouze kouří a bere olej,zkusil jsem přípravek od Wynns na utěsnění gufer ventilů a teď to testuji jestli to pomůže pak nehám udělat gufera,snad už víc problémů nebude,zas jsem pustil chlup jak u ex e38 :D
Odpovědět