Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

E61 el.tažné schéma

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
xdentist
Klubové ID: 1473
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od xdentist »

vím, že minimálně jeden kabel se musel táhnout dopředu k pojistkám, zbytek byl zapojen do pojistek vzadu. Nevím ale, co konkrétně napájel. Já to táhl jak se má abych to nebastlil a odpovídal mi popis pojistek skutečnému stavu ale samozřejmě by to bylo možné zapojit zezadu, pokud tam máš nějakou volnou pozici na novou pojistku a udělal bys to tak...
sedyvlk6

#42 Příspěvek od sedyvlk6 »

xdentist píše:vím, že minimálně jeden kabel se musel táhnout dopředu k pojistkám, zbytek byl zapojen do pojistek vzadu. Nevím ale, co konkrétně napájel. Já to táhl jak se má abych to nebastlil a odpovídal mi popis pojistek skutečnému stavu ale samozřejmě by to bylo možné zapojit zezadu, pokud tam máš nějakou volnou pozici na novou pojistku a udělal bys to tak...
Kudy si to tam táhl?Jedná se o pojistku v kaslíku že jo?
sedyvlk6

#43 Příspěvek od sedyvlk6 »

Ahoj tak jsem ještě narazil na jeden oříšek.V zadních pojistkách na pozicích 62 a 65 mám slabší pojistky.Respektive na pozici 62 mám místo 30 jen 5 a na pozici 65 mám místo 20 jen 10. Podle plánku u pojistek to je v pořádku. Tak teď nevím jak to vyřešit.
sedyvlk6

#44 Příspěvek od sedyvlk6 »

Klucíííííííííííííííí poraďte :(
sedyvlk6

#45 Příspěvek od sedyvlk6 »

Klucíííííííííííííííí poraďte
xdentist
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od xdentist »

sedyvlk6 píše:Ahoj tak jsem ještě narazil na jeden oříšek.V zadních pojistkách na pozicích 62 a 65 mám slabší pojistky.Respektive na pozici 62 mám místo 30 jen 5 a na pozici 65 mám místo 20 jen 10. Podle plánku u pojistek to je v pořádku. Tak teď nevím jak to vyřešit.
To je právě důsledek toho, že se montuje el tažné z novějšího roku výroby do auta, které má elektroinstalaci starší - máš 06/2005 a lámalo se to v 09/2005.... ty pojistky číslo 62 a 65 mají v této Tvé starší kabeláži úplně JINOU funkci a proto i hodnotu a nelze to tažné připojovat na ně nebo měnit jejich hodnoto protože do nich stejně vedou tenčí kabely a mohlo by něco shořet kdybys to tam zapojil a dal silnější pojistky.

Návrh řešení je, že pojistky zapojíš do nějakých volných pozic v té pojistkovnici. Bude nutné osadit kontakt pro pojistku a vyvést kabel. Případně druhá možnost a ne už tak elegantní - koupit pojistkové pouzdro někde v elektru a zapojit ho přímo do rozvodného bloku s velkými pojistkami (já ho mám nad baterkou pověšený na podběhu), do něj dát potřebnou pojistku a hotovo. Pojistka 62 je nutná pro provoz tažného. Pojistka 65 je pouze 12V do 13pinové zásuvky tažného (pro napájení karavanu, přívěsu apod., pro běžné vozíky k ničemu), to už jsme ale řešili o pár příspěvků výše..
sedyvlk6

#47 Příspěvek od sedyvlk6 »

ok a ve předu ta pozice 20 kam má jít taky kabel je už asi něčím obsazená protože je tam pojistka to nebude přetížený když tam připojím další kabel? Jo a když mám teda starší model auta myslíš si že ty dvě jednotky budou komunikovat se zbytkem auta?
xdentist
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od xdentist »

v tom případě vepředu platí to samé, musíš to dát na nějakou neobsazenou pozici... je tam prostě rozdílná elektrika a do té se s elektricky sklopným tažným nepočítalo. určitě bych to nezapojoval na už obsazenou pozici a tím zatěžoval stávající pojistku a kabel. možná tak kdyby to co tam chceš zapojit mělo mít pojistku tak 5A, ne víc, to bych to klidně někam přifařil i když i tak by to byla prasárna.

Jestli si s tím bude rozumět elektrika to netuším když jak jsem psal-nepočítala s tím. Takže je otázka zda po Can-busu lítaj stejný informace (kvůli světlům) nebo ne a jestli to případně půjde dokódovat. Ale to sis měl zjistit než jsi to začal dělat jestli to už někdo na světě zapojoval do staršího auta a rozchodil to.. Se zapojením pomoct umím, ale s tímhle už Ti neporadím.... Jedině vše zapojit a doufat... ovládat tažné asi půjde, ale jestli budou fungovat světla jak mají, bůh ví..
xdentist
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od xdentist »

a když už tu pozici vepředu stejně nemáš, zapoj to klidně do nějaké volné vzadu!! Dopředu se to táhne jen a pouze proto, že je tam u novější elektriky určená pozice a díky tomu je vytištěná na kartičce k pojistkám.... Takže to dopředu netahej, to bude zbytečný.
sedyvlk6

#50 Příspěvek od sedyvlk6 »

S tím že jsem si to měl zjistit dopředu máš samozřejmě pravdu tak že mi nezbejvá nic jiného než doufat že to bude vše fungovat. Ale když tak přemýšlím tak moduly si berou info po can jen o světlech a já mám LM modul překodovaný na zadní světla po FL a ostatní žarovky jako mlhovka,brzdové aj. jsou shodné s auty před FL tak snad by po can měli lítat stejné hodnoty.Každopádně dám vědět jak to dopadlo jen to nechci zapojit tak abych potom nikde neběhal s hasičákem.
sedyvlk6

Re: E61 el.tažné schéma

#51 Příspěvek od sedyvlk6 »

Ahoj oživím svůj přispěvek/dotaz dokopal jsem se ke všem krokům k zapojení el. Sklopného tažného zarízení z faceliftové e61 na mou přeface e61 jediné co není dořešeno je dokodování. Mám dva dotazy 1) Můžu bez dokodování zkusit zapnout pojistky a zkusit funkčnost tažného aniž by hrozilo že něco oddělám? 2) Je zde někdo kdo umí tažné dokodovat? Předem děkuju.
mr_nitroz

#52 Příspěvek od mr_nitroz »

Ano muzes, zalezi odkud jsi. Abys nejel kvuli nakodovani pres celou republiku.
sedyvlk6

#53 Příspěvek od sedyvlk6 »

mr_nitroz píše:Ano muzes, zalezi odkud jsi. Abys nejel kvuli nakodovani pres celou republiku.

Plzeň někam klidně dojedu.
Odpovědět