Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

E61 el.tažné schéma

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
xdentist
Klubové ID: 1473
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od xdentist »

sedyvlk6 píše:Nevím si rady s těma zakroužkovanýma kam s nima dál. :)
Tak popořadě zleva doprava jak jsou na obrázku:

CAN BUS žlutý drát
CAN BUS černý drát (tyto najdeš na několika místech v prostoru kufru, jsou vžy kroucené společně v páru mezi jinými, podle toho se poznají)

PZ blinkr ve světle (paralelně na drát toho blinkru, barevné označení má viz obrázek, takže se lehce ve svazku ke světlu najde)

3.brzdové světlo na víku kufru -nutno zapojit ve střeše před odrušovací filtr (je na vedení ke 3.brzd.sv a je umístěn někde kolem pravého střešního repra - pod stropnící, přístup nahovno)

Osvětlení kufru - kamkoliv na přívodní 12V drát k některému z bočních světýlek kufru (NE na hnědý - kostru).
sedyvlk6

#22 Příspěvek od sedyvlk6 »

xdentist píše:

CAN BUS žlutý drát
CAN BUS černý drát (tyto najdeš na několika místech v prostoru kufru, jsou vžy kroucené společně v páru mezi jinými, podle toho se poznají)

PZ blinkr ve světle (paralelně na drát toho blinkru, barevné označení má viz obrázek, takže se lehce ve svazku ke světlu najde)

3.brzdové světlo na víku kufru -nutno zapojit ve střeše před odrušovací filtr (je na vedení ke 3.brzd.sv a je umístěn někde kolem pravého střešního repra - pod stropnící, přístup nahovno)

Osvětlení kufru - kamkoliv na přívodní 12V drát k některému z bočních světýlek kufru (NE na hnědý - kostru).
Díky moc, ty can jsou v tom svazku ve stejných barvách?
inspi1981

#23 Příspěvek od inspi1981 »

Nakódovat by se mělo, aby auto vědělo, ze má tažný a posílalo správně informace po sběrnici
xdentist
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od xdentist »

sedyvlk6 píše: Díky moc, ty can jsou v tom svazku ve stejných barvách?

Jsou všude po celém autě a vždy kroucené dohromady a vždy čistě žlutý a černý drát. Nezaměnit s repro kabely, které jsou také kroucené po dvojicích, ale vždy mají nějaký barevný proužek navíc a nikdy nejsou s černým..
sedyvlk6

#25 Příspěvek od sedyvlk6 »

Ok kluci díky za pomoc příští týden se do toho pustím snad nic nepo...u. :)
sedyvlk6

#26 Příspěvek od sedyvlk6 »

xdentist píše:

CAN BUS žlutý drát

K tomu odrušovacímu filtru no já jsem před rokem dělal svazky patých dveří a spojival jsem je v místě kde jsou ve stropu repra a nic jsem tam nenašel. Tak že myslíš že je někde ještě dál joko směrem k řidiči?
sedyvlk6

#27 Příspěvek od sedyvlk6 »

xdentist píše:

CAN BUS žlutý drát

K tomu odrušovacímu filtru no já jsem před rokem dělal svazky patých dveří a spojival jsem je v místě kde jsou ve stropu repra a nic jsem tam nenašel. Tak že myslíš že je někde ještě dál joko směrem k řidiči?
xdentist
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od xdentist »

jaký máš měsíc a rok výroby?
sedyvlk6

#29 Příspěvek od sedyvlk6 »

xdentist píše:jaký máš měsíc a rok výroby?
6.2005
xdentist
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od xdentist »

tak i tam bys měl mít filtr těsně vedle pravého střešního repra (ze strany výškáče). Každopádně to tedy holt zkus zapojit na černožlutý kablík vedoucí k 3.brzd.světlu
sedyvlk6

#31 Příspěvek od sedyvlk6 »

xdentist píše:tak i tam bys měl mít filtr těsně vedle pravého střešního repra (ze strany výškáče). Každopádně to tedy holt zkus zapojit na černožlutý kablík vedoucí k 3.brzd.světlu
Já mam ve střeše jen středobasy no kouknu na to jestli ho tam někde najdu. Nevíš proč je nutné to zapojit pře tím filtrem? Dělá to nějakou paseku?
sedyvlk6

#32 Příspěvek od sedyvlk6 »

xdentist píše:tak i tam bys měl mít filtr těsně vedle pravého střešního repra (ze strany výškáče). Každopádně to tedy holt zkus zapojit na černožlutý kablík vedoucí k 3.brzd.světlu
Já mam ve střeše jen středobasy no kouknu na to jestli ho tam někde najdu. Nevíš proč je nutné to zapojit pře tím filtrem? Dělá to nějakou paseku?
xdentist
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od xdentist »

nevím, ale předpokládám, že nějaký důvod k tomu mají. Nicméně pokud ho nenajdeš, zkus to zapojit až za něj na přívod k tomu světlu (černožlutý kabel) a uvidíš, podle mě to fungovat bude taky. Když to zapojíš před něj bude to samozřejmě jistota...
sedyvlk6

#34 Příspěvek od sedyvlk6 »

No jasný v první řadě se budu snažit to nejít a zapojit před.Kluci zatim díky za pomoc :wink:
sedyvlk6

#35 Příspěvek od sedyvlk6 »

sedyvlk6 píše:
xdentist píše:

CAN BUS žlutý drát

Díky moc, ty can jsou v tom svazku ve stejných barvách?

ještě dotaz proč ten hnědy na osvětlení kufru jakou to má funkci a ještě jsem se chtěl zeptat co je tohle za kabel kam vede z těch pojistek.Ten už tam je nebo se musí natáhnout. Díky
Přílohy
image2014-09-29-152855-1 (2).jpg
image2014-09-29-152855-1 (2).jpg (172.42 KiB) Zobrazeno 860 x
xdentist
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od xdentist »

osvětlení kufru - jednak NENÍ hnědý ale bílohnědý a druhak jej právě u světýlka kufru NEzapojovat na hnědý drát ale na ten druhý (ať už bude mít jakoukoli barvu), tzn přívod 12V do světýlka. Funkce je triviální - díky tomu jednotka tažného zjistí, že je otevřený kufr nebo sklo kufru (rozsvítí se světýlko) a dovolí manipulaci s tažným pomocí tlačítka. Pokud je vše zavřené a například Ti nějaké nářadí nebo něco mělo tendenci zmáčknout to tlačítko omylem, jednotka to nedovolí...

Ten drát na obrázku je přívod 12V do 13-pin zásuvky na přívěs. Určitě tam nebude a budeš jej muset natáhnout do zadních pojistek, ale jeho funkce není u českých 7-pin zásuvek použita. Je to např na napájení karavanu apod..
sedyvlk6

#37 Příspěvek od sedyvlk6 »

Tak že by si ho nazapojoval?
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 148

#38 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

Mně furt nebylo jasný, proč se musí zapojit signál z osvětlení kufru a ono je to kvůli vyklápění TZ
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
xdentist
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od xdentist »

ono si to hlídá docela dobře to ovládání aby se předešlo poškození mechanismu, nebo přívěsu anebo dokonce nechtěnému odpojení přívěsu. Takže to kontroluje aby nebylo nastartováno, bylo vypnuté zapalování a navíc otevřený kufr nebo sklo kufru.. Další legrace například je, že přes CAN si bere jednotka signál, že auto bliká blinkrem a aby věděla jestli levým nebo pravým, je nutné zapojit kabel na pravý zadní blinkr a ona si to podle toho přebere :))

sedyvlk: no popravdě řečeno, já ho na svém zapojil ale měl jsem kompletní a nový orig.svazek k tomu tažnému. Ale pokud víš, že nebudeš tahat 13-pin přívěsy, které by to napájení k něčemu potřebovaly, nezapojoval bych jej nutně...
sedyvlk6

#40 Příspěvek od sedyvlk6 »

xdentist píše:ono si to hlídá docela dobře to ovládání aby se předešlo poškození mechanismu, nebo přívěsu anebo dokonce nechtěnému odpojení přívěsu. Takže to kontroluje aby nebylo nastartováno, bylo vypnuté zapalování a navíc otevřený kufr nebo sklo kufru.. Další legrace například je, že přes CAN si bere jednotka signál, že auto bliká blinkrem a aby věděla jestli levým nebo pravým, je nutné zapojit kabel na pravý zadní blinkr a ona si to podle toho přebere :))

sedyvlk: no popravdě řečeno, já ho na svém zapojil ale měl jsem kompletní a nový orig.svazek k tomu tažnému. Ale pokud víš, že nebudeš tahat 13-pin přívěsy, které by to napájení k něčemu potřebovaly, nezapojoval bych jej nutně...
svazek si udělám. Ještě se chci zeptat je nutné tahat kabel do předních pojistek? Nejde to natáhnout do zadních?
Odpovědět