Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Pomoc ohledně podvozků - tlumičů

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
Dave320

Pomoc ohledně podvozků - tlumičů

#1 Příspěvek od Dave320 »

Zdravím, chtěl jsem se zeptat zda je zde někdo kdo má nějakou zkušenost ohledně podvozků a tlumičů. Nastala čas na výměnu původních originálních tlumičů které už dosluhují a tak přemýšlím nad zlepšením. Co vím určitě že chci vyměnit i pružiny, tam použiji pružiny Eibach Pro-kit. Co se týče tlumičů tak bych právě potřeboval poradit, zvažují pár variant:

- tlumiče Sachs Supertouring(přední/zadní) + pružiny Eibach - zde nevím zda ty přední tlumiče Sachs s označením 311 405 jsou uzpůsobeny použíti pro snížení.

- tlumiče Bilstein B8 (přední/zadní) + pružiny Eibach - přední tlumiče Bilstein B8 jsou určeny pro snížené pružiny

- tlumiče Bilstein B8 v předu + tlumiče Sachs vzadu + pružiny Eibach

- kompletní sada Bilstein B12 - tlumiče Bilstein a pružiny Eibach.

Tak pokud bych se zde mohl poptat co by jste z výše uvedených variant doporučili, máte zkušenosti atd. je to pro BMW E90, 335i, auto používám na běžné ježdění, takže nechci žádné stavitelné podvozky atd. Prostě jen když mě čeká výměna tlumičů tak to trochu zlepšit.

Díky všem za rady, doporučení a názory.
Díky Dave
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 6

Re: Pomoc ohledně podvozků - tlumičů

#2 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

Eibach + B8 bylo na běžnou jízdu v ČR utrpení v e39...
Koni Sport + Eibach bylo v M3 e36 komfortnější než origo...
“Ability is what you're capable of doing.”
Dave320

#3 Příspěvek od Dave320 »

Nad Koni jsem nepřemýšlel, nemám zkušenost ale jsou o dost dražší než Bilstein i Sachs. Ale rád si nechám poradit či doporučit. A Koni dělá tak přední tlumiče určené pro snížené pružiny? Nechci právě dát standartní tlumiče a na ně snížené pružiny aby právě ty tlumiče trpěli i když to snížení bude tedy jen ve předu a to o 20mm ale u tak.

Díky za info a tip.
pavproch

#4 Příspěvek od pavproch »

Jezdím už několik let (3er - 330ix e91) Koni Sport (žluté, tuhost nastavená na 2/3 max) a pružiny H+R Sport a tuhší stabíky a je to.... SUPER! Nízké, tuhé, jisté v zatáčkách i pod brzdama...... jen to halt netlumí díry, no.... a semtam se zapomenu a škrtnu o obrubník předkem při parkování ..... :idea:
Dave320

#5 Příspěvek od Dave320 »

A Koni taky dělá přední tlumiče pro snížené pružiny jako je tomu u Bilstein B8?
pavproch

#6 Příspěvek od pavproch »

Nevím. Kupuju prostě Koni Sport.

Btw, samozřejmě životnost těhle tlumičů není stejná jako u OEM - přední měním po cca 60 tis km, zadní ob jednu výměnu předních.
Dave320

#7 Příspěvek od Dave320 »

Tak to není moc velká životnost tlumičů Koni, já mám na druhé E90 320d ty tlumiče Sachs pro M-tech podvozek s pružinami Eibach Prokit a najeto asi něco okolo 80tis. a bez problémů. Nechci aby to bylo zase moc tvrdé je to na 19" kolech. Ještě kdysi jsem se díval že Sachs dělá taky nějaké tlumiče Sachs Performance ale ty jsem nikde teď nenašel, to už se nevyrábí?

Ještě oprava ty Sachs nejsou Supertouring jak jsem psal to prý jsou obyč tlumiče pro standardní podvozek ale Dachs ADVANTAGE které jsou pro sportovní podvozek a mají prý taky nižší chod pístnice pro snížené pružiny. Tak jen malá oprava.
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 6

#8 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

Jeden B8 po roce zcela KO, druhý asi po pár měsících, dej hledat... za ty Kč totální úlet... vhodné možná tak v létě na okruh...
Koni Sport (žluté) jdou jednoduše seřizovat na autě, na snížení 35mm bez problémů použitelné...
Doporucuju i Eibach stabilizátory, dělá to fakt hodně...
“Ability is what you're capable of doing.”
Dave320

#9 Příspěvek od Dave320 »

Tak jsem studoval něco na zahraničních fórech několik příspěvků ohledně tlumičů Bilstein a moc dobré hodnocení neměli. Asi takový výsledky jak píše Hanz, po chvíli tlumiče KO. A celkově tam Bilstein vůbec nedoporučovali, takže variantu Bilstein úplně vypouštím. Koni už je o něčem jiným ale jak psal pavproch výdrž taky nic moc a cenově ty Koni jsou taky úplně jinde, takže zatím se přikláním k těm Sachs Advantage + pružiny Eibach.
Jirke

#10 Příspěvek od Jirke »

Ahoj. Mam E91 330xd a podvozkove mi prijde dost labilni. Najeto 266tkm,prevazne v Nemecku.
1) Zacal jsem vymenou silentbloku v zadnim rameni predni napravy. Trochu se zlepsilo vedeni kol a klid pri brzdeni.
2) Dale me cekaji zrejme tlumice, ty jsem nechal otestovat a vysledek opravdu dobry nebyl...(kdyz trefim nejakou beznou diru, ve ktery treba E61 neudela nic, tak tady mam pocit ze upadne kolo). Asi nejepsi by bylo pouzit original, ale zas ta cena...Takze jsem chtel koupit Bilstein B4...auto pouzivame jako rodinny a jako spis druhy, takze zadnej sport z toho delat nechci.
3) No a pak je neklidna i zadni naprava, to mi treba auto ve 160kmh umi v mirny zatacce docela neprijemne jakoby vic zatocit nez chci. Co tohle zpusobuje ?
Odpovědět