Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

E39 Jak dokázat nefunkční airbagy před koupí?

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
Chromec

E39 Jak dokázat nefunkční airbagy před koupí?

#1 Příspěvek od Chromec »

Zdravím všechny příznivce BMW,

stal jsem se obětí podvodu a koupil jsem auto, kde mi po první větší diagnostice zjistili crash data v řídící jednotce airbagů, tudíž nefunkční airbag systém. Nevšiml jsem si při koupi že se po otočení klíčem v zapalování nerožíná airbag kontrolka. Byla totiž nejspíš přepojená či zaslepená. V předávacím protokolu auta jsem měl airbagy napsané ve výbavě. Reklamace mi byla samozřejmě zamítnuta, protože mi autobazar nevěří, že tam tato závada byla už před koupí. Snažil jsem se získat data z diagnostiky, kde bych u chyby airbagu řidiče třeba viděl počet najetých kilometrů a tudíž měl důkaz, že se to stalo před koupí. To se ale nesetkalo s úspěchem. Jedná se o E39 520i r.v. 2000. Nemáte někdo nějaký nápad, jak by se dalo dokázat, že šlo o podvod ze strany autobazaru a že tam airbagy nebyly už při koupi?

Děkuji
laik

Re: E39 Jak dokázat nefunkční airbagy před koupí?

#2 Příspěvek od laik »

No tu diagnostiku to chtělo před koupí, ne až teď.
Bazary mívají dobré právníky a dobře ošéfované smlouvy.
Myslím si, že oprava tě vyjde levněji a rychleji než tahanice s bazarem.
Ale třeba nemám pravdu.
JakoobCZ

#3 Příspěvek od JakoobCZ »

Na auto máš rok záruku na skryté vady a myslím si, že první půl rok by měl prodejce dokázat, že závada nevznikla z jeho strany, jinak by to měl opravit on.
http://magazinspotrebitele.cz/reklamace ... utobazaru/

Ideální bude posudek soudního znalce, ale netuším, kolik taková legrace bude stát.

Každopádně nerozumím tomu, že ty auta před koupí neodvezete ke Snejkovi, Jaraxovi a dalším lidem tady z fóra, aby vám to napíchli, projeli a poradili. :shock:
laik

#4 Příspěvek od laik »

Jakoob, není na použité zboží záruka 6 měsíců?
Nenapsal ani jak dlouho to má a jak je sepsaná smlouva.
Na to jsem právě narážel, aby se to netáhlo rok a nakonec se to neprodražilo.
Že se nepřihlásil dřív na forum, pořád je to tu dokola.
Kupovat s diag. a se znalým ne jen 7er. A pro E39 jak vidět by se také oplatila. Já ji tedy měl i na hloupou E53 - tj.nafouklá E39
matiz
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od matiz »

Zaruka na 18 let starou ojetinu? Jsem dobre na bmwklubu ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Kdo vyzaduje zaruky musi kupovat auto nove, ne ojete. Pripadne zanovni v zaruce a dle libosti si zaruku prikoupit. Bohuzel si myslim ze tohle je nereklamovatelne. Kdo nechce koupit vrak musi tomu alespon castecne rozumet, i uplny laik vi ze po otoceni klicku se musi rozsvitit kontrolka motoru a airbagu a pytle po chvili zhasnout a motorova minimalne po nastartovani taky. K tomu neni zapotrebi ani ta diagnostika. A neni zadna vetsi nebo mensi diagnostika, je jen jedna. Diagnostika vozidla. A kdyby sis ji nechal udelat predem jako kazdy normalni clovek ktery tomu nerozumi nemusel bys ted vymyslet jak z toho bez ztraty kyticky vybruslit.

A s tim podvodem bych byl opatrnejsi, to ze 18 let stary vrak nebude v top kondici se da predpokladat. Navic jej urcite nemel jen jeden majitel a je mozne ze ten predchozi to nevedel uplne stejne jako ty.

Nejsnazsi cesta k uspechu je oprava, ovsem tam je predpoklad i nejakych nakladu. Muze to byt oprava za par penez, muze to byt oprava za mnoho tisic a nikdo ti nerekne v jakem stavu jsou kabely, muze to byt i velmi veeeeelmi drahe protoze to cos koupil neni auto ale vrak...

Autobazar bude mit smlouvu nejspise ve svuj prospech. Jsem rad ze jsem tady na to tema narazil, budu v blizke dobe jedno auto prodavat, tak ted bude vypis z diagnostiky nedilnou soucasti smlouvy. Jen mala skoda ze je to bez zavad, ale i tak tam bude.
laik

#6 Příspěvek od laik »

matiz, záruku na "skryté vady" jsem už někdy někde na smlouvě viděl, ale nevím jestli to bylo na 1 nebo 6 měsíců a NEBYLO to z bazaru.
Možná bych ji ještě našel. Otázkou je, jestli to musí být formulováno ve smlouvě nebo je to automaticky přes soud. Ale jak říkám, bazar to bude mít dobře ošéfované, čím větší viz áčka aj. tím víc. Ale shodli jsme se na tom, že je to na opravu na vlastní náklady. Aby po roce neprosoudil víc než je cena opravy a auto nestálo celou dobu na špalkách.
EDIT: nebo ještě jinak. Pokud by to stálo pár drobných, řešil bych sám. Pokud to bude otázka tisíců,(5 - 10) pak bych tedy zjišťoval, jestli by se z nich nedalo něco vyrazit. Za zeptání neplatíš. Hodně záleží na smlouvě a ta bude hodně neprůstřelná si myslím.
matiz
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od matiz »

Mozna kdyz se to auto nacte necim normalnim mohlo by se dotycny dopracovat k tomu co posilam v priloze. Jenze to mozna je opravdu namiste, protoze nevim jestli ti veterani jsou schopni zaznamenat zacatek, pokud zavada trva, zobrazi km z posledniho vycteni. Zde v priloze je hezky videt ze baworak zhaveni proste nepotrebuje, najelo to krasnych 67k km bez zhaveni a jezdilo by to i dal kdyby to dedousek netrisknul a ja to nekoupil -))) Servisni knizku sice nemam, ale mam krasnou historii zavad za cca 100 000km, sice se tady nafta nenosi, ale toto je jedna z nejzavaznejsich...

Jak tady prilozim prilohu???
TANN3R

#8 Příspěvek od TANN3R »

Asi leda nahrát někam jinam a hodit odkaz.

Záruka sice platí šest měsíců na skryté vady, ale problém je s dokazováním. Hlavně toho, že o problémů prodejce věděl a při prodeji zamlčel. Prostě nesmysl u auta takovéto hodnoty. Takže pokud neklapne domluva, tak nic..
Na druhou stranu dneska by chtěli někteří kupující u dvacet let starého auta bezchybný stav a někdy je prodej větší stres, než u koupě. Je třeba to brát trochu lidsky a počítat s tím, že nějakou tu opravu budu muset zaplatit ze svého.
matiz
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od matiz »

Tak jsem to nahral smer kos, protoze abych jeste hledal nejake free uloziste, pripadne se tam nejak registroval, to se mne nechce.

Musim rict ze to je prvni forum kde clenove nemuzou vlozit prilohu. To je teda hodne tragicke.
PetoK

#10 Příspěvek od PetoK »

Myslím že lepšie riešenie sa zmieriť, že proste niekto predal črep za pár Kacek... veď to je stará kara za pár supov...

Majiteľovi neostáva nič iné ako si kúpiť RJ, ideal novú kvôli spolahlivosti a prip.vadne airbagy a dať to dokopy...
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od JaraX »

od toho se jezdí s mechanikem, taky bych si určitě nevšiml toho že jedna z 5ti kontrolek co se po zapnutí kličku má rozsvitit nerozsvitila, ale na diag už todle nepřehlídneš, stejně jako mraky dalších věcí. a záruka samozřejmě platí pokud auto není ve smlouvě jako soubor náhradních dilů atd. ale nikdy nedokážeš že to udělali oni a ani nemuseli. ted si představ že já byl kupovat X5 a při prohlídce jsem zjistil že je auto kradené a nevěděl to ani prodejce, chudákovi jsem pěkně zkazil vánoce, dědula co občas dovezl z rakouska fabii tak dovezl X5, a najednou čorka. myslel jsem že mu budu volat sanitku.

ponaučení zní jezdit s mechanikem co umí auto prověřit. nemyslím si že má smysl to nějak řešit dál, airbagy oprav a tím to končí. nedávno tu byl jeden se 750i, taky si to kupoval sám, přijel s tím asi po týdnu kdy zjistil že auto nefunguje uplně jak má, nalezeno asi 100 závad, včetně brzd zapojených zahradní hadicí atd. do dneška se pravnici dohadujou, já na to musel psát ruzný posudky a měl jsem se na něj vykašlal, stejně je to vše vina kupujícícho, já ty zavady našel za pul hodiny, on se svým kamarádem ani jednu při koupi.

matiz myslím že platící členové můžou vložit.

btw když jsem prodal E32 za 15 tkč, tak mi kupující reklamoval spojku, tak jsem mu platil část spojky, pak chtěl po dalším měsící reklamovat hlavu a to už jsem ho poslal někam. je to jen o lidech.
matiz
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od matiz »

V tom pripade at ty screeny vygenerujou platici clenove, no :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ono to nemusi byt zakonite jednotka, muze to byt treba jen blba decka nebo napinac, treba jen jeden, ale to ze nesviti kontrolka, to je podle meho vetsi pruser, protoze to bude nejspis nejak znicene, uplne jednoduse se na tu ledku taky nedostane, pouzite budiky taky lehce nevymeni, nove stoji penize, jete taky...

Ja bych se mozna bal vic skod co napachal nekdo aby to zakryl.
inspi1981

#13 Příspěvek od inspi1981 »

A když místo airbagů budou odpory tak to na diagnostice poznáte taky, jo? :lol:
Chromec

#14 Příspěvek od Chromec »

Všem díky za odpovědi. Bylo to jedno z prvních aut co jsem kupoval, takže ano, spoustu věcí jsem přehlídl, poučil se a vím na co si dát pozor. Jednoznačně příště návštěva s mechanikem a diagnostika před koupí. Chybama se člověk učí a někdy to holt stojí peníze...

Spíš jsem se chtěl zeptat, zda jde jít v diagnostice nějak více do hloubky a opravdu najít to, co jsem hledal původně - najeté kilometry při chybě airbagů. ISTA+ toho schopná nebyla, tak jsem se chtěl zeptat zda by toho byla schopna nějaká starší, případně jaká. Jde mi jen o to, abych to měl čím podložit - to po mě bazar chce.

Samozřejmě nehodlám celou věc hnát k soudu a tahat se s bazarem a právníky apod. Stojí to čas, energii a peníze a většinou je to zbytečné. Spíš chci zkusit co můžu a potom to už vyřeším po svém.
matiz
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od matiz »

Ja se obavam ze pokud to neni dostupne z ista tak to nepujde protoze se priradi kilometry ktere tam jsou aktualne. Pred 18 lety se s pameti jeste setrilo...

Co vsechno tam je spatne podle ista?
magyar Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od magyar Člen Klubu »

matiz píše:Zaruka na 18 let starou ojetinu? Jsem dobre na bmwklubu ?
Ak to nie je ošetrené a podpísané v kúpnej zmluve, stále platí že to je vec a podľa občianskeho zákonníku na to platí 24(!) mesiacov záruka, ktorá sa nevzťahuje na veci bežného opotrebenia (brzdy, náplne, myslím že by tam mohla patriť prípadne aj spojka, apod.). Tých 24 mesiacov sa dá po dohode skrátiť na polovicu. Holt nová doba, 6 mesiacov je už passé...

Práva z vadného plnění

§ 2165

(1) Kupující je oprávněn uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době dvaceti čtyř měsíců od převzetí.

...

§ 2167

Ustanovení § 2165 se nepoužije

a) u věci prodávané za nižší cenu na vadu, pro kterou byla nižší cena ujednána,
b) na opotřebení věci způsobené jejím obvyklým užíváním,
c) u použité věci na vadu odpovídající míře používání nebo opotřebení, kterou věc měla při převzetí kupujícím, nebo
d) vyplývá-li to z povahy věci.

...

§ 2168

Ujednají-li prodávající a kupující zkrácení doby pro uplatnění práv z vadného plnění, nepřihlíží se k takovému ujednání. To neplatí, pokud strany zkrátily tuto dobu na polovinu zákonné doby při koupi již použitého spotřebního zboží; ujednaly-li si zkrácení větší, platí za ujednanou polovina zákonné doby.
d(- -)b
rzich

#17 Příspěvek od rzich »

smazano
Odpovědět