Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

E91 2006 - třepající se pravý přední xenon při jízdě

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
Falkon

E91 2006 - třepající se pravý přední xenon při jízdě

#1 Příspěvek od Falkon »

Mám dotaz. Při přejezdu nerovností se mi třepe pravý přední xenon u E91 2006. Řešil někdo podobný problém? Co by tam mohlo odejít? Vše svítí jak má, žádnou chybu neháže. Při startu se vyrovná s levým světlem jak má a při jízdě po rovné silnici nic nedělá, jen na hrbolech je v odrazu třeba přede mnou jedoucího auta vidět jak se pravý xenon zatřepe ale levý krásně drží. Je možné, že tam je jen špatně usazená výbojka nebo je to na repas světla? Světlomet je v karoserii uchycený dobře. Díky za rady.
czNEWMANcz

Re: E91 2006 - třepající se pravý přední xenon při jízdě

#2 Příspěvek od czNEWMANcz »

Jo, dělá mi to taky, ale u mě mi přijde, že už to dělají obě světla. Osobně to přisuzuji už špatným tlumičům, čidlo náklonu to nestačí rovnat.
Pavel525

#3 Příspěvek od Pavel525 »

Rozhodně je tam něco volného. Čidlem to nebude.
czNEWMANcz

#4 Příspěvek od czNEWMANcz »

já na to koukal u sebe a nic volného jsem tam nenašel, diag taky OK. Osobně si fakt u sebe myslím, že to budou dělat špatné tlumiče, dělá to pouze na nerovnostech. Prostě se to mírně chvěje díky tomu, že tlumiče už ty drobné nerovnosti nepobírají a přenáší se to pak do celého vozu a na světlech to je vidět nejlíp... Mám komplet tovární M-packet a runflaty, takže je to relativně dost tvrdý...
PetoK

#5 Příspěvek od PetoK »

Blbost, mas nieco poskodene vnutri vo svetle. Vnutorny drziak xenonu s optikou musi pevne drzat.
czNEWMANcz

#6 Příspěvek od czNEWMANcz »

tak koukám, že tady to zrovna řeší:

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=376018
http://www.bimmerfest.com/forums/showth ... p?t=492840

někdo říká, že je to normální, někdo, že ne. Nějaký fix na to snad je (výměna plastových podložek), ale vypadá to, že ne na všechny modely...

Tohle by teoreticky mohlo pomoc pro E90/E91
http://www.3er-faq.de/e90/anleitung/war ... n-bmw.html
Falkon

#7 Příspěvek od Falkon »

Teda, že by se mi chtělo dávat za ohnutej kousek plechu 10 euro :) Ale díky za radu, tohle by teoreticky mohlo pomoct. Není to žádnej velkej zásah do světla a pořád je to levnější než rozborka a repas.

edit: Tak čísla dílů - Držák rameno světlometu levý - 51 64 7 136 827
- Držák rameno světlometu pravý - 51 64 7 136 828

Cena za kus dle katalogu 4,15 euro. Zítra se schválně podívám jestli to mám už na autě nebo ne.
czNEWMANcz

#8 Příspěvek od czNEWMANcz »

Dej pak schválně vědět, jestli se do toho pustíš a jestli to pomůže ;) Pokud to bude jen o výměně toho držáku, že se časem vyklepe a vznikne tam nějaká vůle, tak je to docela akceptovatelné řešení. Evidentně tím trpí dost E9x, co jsem tak včera dohledával po fórech.
Falkon

#9 Příspěvek od Falkon »

Sice mě to přijde podezřele jednoduché ale asi to zkusím. Jen sem se dneska nedostal k tomu abych mrknul od podběhu na světlo jestli už tam ten plíšek třeba není a sem teď do konce týdne v práci. Jak bude něco nového, ozvu se.

Jinak kdyby měl někdo ještě jiný tip, sem s ním ;)
Falkon

#10 Příspěvek od Falkon »

Tak dneska sem se konečně díval jestli tam ty plíšky už náhodou nemám a nejsou tam, takže budu shánět. Nemá někdo zkušenost s Brněnským Renocarem jestli mě po tel objednají ty plíšky, že bych si je pak jen vyzvednul a zaplatil nebo se se mnou nebudou vůbec bavit kvůli pár korunám? :)
czNEWMANcz

#11 Příspěvek od czNEWMANcz »

Tak co, něco nového? :) S objednáním "za pár korun" by dle mého neměl být problém, osobně třeba v inveltu mám i objednávky v řádech jednotek Kč (šrouby, podložky apod.) a nikdy nic neříkali, vždy dodali bez problémů do max 2 prac. dní ;) Objednávám mailem. Naopak potencionální "problém" je spíš u dražších věcí, kde je většinou požadována nějaká symbolická záloha, kvůli které tam člověk musí.

Jinak jsem minule vypozoroval, že se začínající zimou, kdy po studeném startu jsou větší vibrace, tak se mi už mírně třepe levý xenon i při stání. Když jsem vzal za světlo, tak je tam fakt trošku vůle v usazení obou světlometů v kaslti (jakoby "pruží"), což je podle mě ono. Otázkou je, co je to tedy za díl, který se tam vychodil...

Osobně mám spíš podezření na díly č. 13, 14 a 16 z tohoto schématu http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... Id=63_0918 jestli tam se nemohlo něco vykloktat... ale zatím jsem to nerozebíral...
Falkon

#12 Příspěvek od Falkon »

Nového zatím nic. Laboruju s tím, že než dávat za kousek plechu 400,- Kč x 2 tak jestli si ho radši neudělám sám :) Ještě uvidíme ale je pravda, že se mě také zdá, že s příchodem zimy se to o něco málo zhoršilo a už jsou viditelné i vibrace levého světla, které předtím nedělalo nic.
Falkon

#13 Příspěvek od Falkon »

Tak sem předevčírem konečně dokopal k montáži plíšků na rameno světlometu, které se mi už asi tři týdny váleli doma (chtělo by to vytápěnou garáž :) ). Zatím sem ujel asi 200 km a vypadá to, že to opravdu zabralo i když sem tomu nevěřil. Ještě to budu sledovat ale znatelné zlepšení bylo patrné hned při prvních kilometrech, jestli to zmizelo úplně zatím nedokážu říct. Zároveň s tím sem vyměnil v dálkových světlech žárovky za Osram Nightbreaker Laser a i zde je vidět podstatný rozdíl :)

Při výměně sem zkusil vzít za xenonovou výbojku a při pohybu nahoru a dolů má menší vůli, na každé straně rozdílnou a sedí to i na to, že pravý xenon se mě třepal více než levý. Má někdo tušení co to může být? Nějaká vůle v tyčce co upravuje výšku světla?
Falkon

#14 Příspěvek od Falkon »

Pro info ostatním se stejným problémem: Po několika týdnech ježdění mě přijde, že je všechno při starém a světlo se zas vesele třepe jak drahej pes :) Takže 800,- vyhozených zbytečně.

Má někdo tušení co je špatně když má čočka ve světle při uchycení za startér a výbojku vertikální vůli?
czNEWMANcz

#15 Příspěvek od czNEWMANcz »

Za mě poznatek, že špatným podvozkem to taky není. Dělal jsem teď komplet nový podvozek, tlumiče, pružiny, veškerá uložení a nemá to na to vliv. V létě se asi vrhnu na repas světel, tak uvidíme...
Falkon

#16 Příspěvek od Falkon »

Já zas budu na jaře vydělávat světla ven z auta kvůli přeleštění a přelakování, tak zkusím mrknout pořádně co tam může být uvolněný. Dávat nemalé peníze za komplet repas se mi zrovna nechce. Se svítivostí jsem jinak spokojen. Do dálkových doporučuji OSRAM Nightbreaker Laser...svítí mnohem líp ;)
czNEWMANcz

#17 Příspěvek od czNEWMANcz »

u mě svítivost taky zatím dobrá, ale čočky už na sobě mají takový ten šlem a uvnitř na krycím skle už je taky nějaký ten prach + se občas zarosí (kryty sedí dobře), takže jsem si říkal to vyčistit, přetěsnit a zároveň s tím stříknout vnitřní plasty načerno (ne ty aktivní odrazové plochy :)), tzn. opticky ta světla zatmavit, aby víc vynikly kroužky (http://www.m3post.com/forums/showthread.php?t=959166). Je mi jasný, že to nebude sranda to rozebrat a pak znovu dát do kupy, ale člověk se furt učí. Beru to jako další výzvu ;)
Takenek

#18 Příspěvek od Takenek »

Teď jsem řešil stejný problém. Čočka je uchycená dvěma kulatými kloubečky v očku. Měl jsem vypadnuté z jednoho očka na levé straně. 20 minut nervů a podařilo se nasadit zpět.

Ale chci se zeptat, mám levý xenon trošku vyosený doprava. Ale pevně drží, v úchytech je tak jak má být, nesetkal se s tím někdo?

Děkuji
Odpovědět