Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

X5 - varovná kontrolka - zvýšené emise (increased emissions)

Vše o E53, E70/E71/E72, E83, E84, F15/F16, F25/F26, F39, F48, G01, G02, G05, G06
Zpráva
Autor
Magicie

X5 - varovná kontrolka - zvýšené emise (increased emissions)

#1 Příspěvek od Magicie »

Zdravím,

dnes jsem měl auto v servise - X5 E70 3,0D xDrive 2009.

Měnily se v rámci roční prohlídky všechny filtry, motorový olej a brzdová kapalina. Souběžně s tím se měnily komplet brzdy (kotouče, destičky) na obou nápravách a dělala diagnostika, geometrie, apod. . Pozn.: Také jsem dnes tankoval naftu na ověřené pumpě, kde jsem bral již několikrát a vždy bez problému.

Ujel jsem cca 300 km po dálnici a po zastavení a opětovném nastartování zůstala svítit žlutá kontrolka upozorňující na zvýšené emise. Souběžně s tím jsem si všiml toho, že vozidlo hlásí u stavu motorového oleje "engine oil level too high". Fotky jsou zde https://www.dropbox.com/sh/lgsjq6lvf2lz ... vyM_a?dl=0 .

V rychlosti jsem konzultoval se servisem, protože mne napadlo zda-li tohle není jen nějaká chybka po výměně dejme tomu vzduchového filtru (jako auto sleduje změnu tlaku v pneu při přezutí) a byl jsem ujištěn, že to s ničím z toho co dělali nesouvisí a pravděpodobně to bude filtr pevných částic a ať si zajedu na diagnostiku, protože to může souviset také s tím varováním o oleji. Předtím ať zkusím ale nejprve opětovně nastartovat zda-li to nezmizí, což bohužel nepomohlo.

Mám v plánu nyní hledat nějakého ověřeného mechanika/servis v okolí Plzně. Napadlo mne ale jestli s tímto nemáte někdo zkušenost. Na internetu jsem zejména na zahraničních fórech našel dost značně se lišících reakcí k danému problému, které poměrně často směřovaly k vzduchovému filtru. Mnohdy byly spojené s tím, že se je servis snažil uhnat na výměny zcela s problémem nesouvisejících dílů.

Díky moc za rady.
vlastnemec

Re: X5 - varovná kontrolka - zvýšené emise (increased emissi

#2 Příspěvek od vlastnemec »

Manuálně zkontroluj hladinu oleje tzn. měrkou a jestli je motor přelitej okamžitě upustit, jestli Ti servis přelil motor olejem klidně Ti tím mohli odpálit DPF. Takže servis zpět reklamace a popřípadě úhrada vzniklých škod.
Magicie

#3 Příspěvek od Magicie »

Díky moc za odpověď.

Materiál jsem měl vlastní, dostali cca 8,25 l oleje a vrátili mi pocitově (chytnu plastovou nádobu a zatřesu) cca 0,5-0,75l. Počítal jsem, že si něco odvezu.

Na to zda-li to nepřepískli s motorovým olejem jsem se jich ptal taky a servisní technik to hned striktně odmítl se slovy, že tam dali přesně tolik kolik tam má být a hned to začal házet na filtr pevných částic, že cituji "u těchto aut často odchází".

Jak jsem zastavil jsem hned otevíral prostor motoru a všiml jsem si, že u víčka je okolo olej (to ještě nic neznamená). Měrku bohužel žádnou nemám. Servis mám teď cca 400 km daleko, takže to musím vyřešit tady v Plzni.

Je možné s tím autem jezdit krátké trasy (k mechanikovi), nebo to mám raději nechat odstavené do vyřešení a nahnat mechnika zde na parkoviště?
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Souhlasím s vlastnemec.
Pokud máš zablité nalévací víčko, kontrolka množství svítí oranžově a do motoru (podle Tebe) přišlo 8,25 litru oleje, tak to je určitě moc !!

Neznám Tvoje VIN, takže jsem vyhledal motor v X5 E70 3,0D xDrive 2009, kde by měl být 6-válcový M57TU2.
- do 6-válců M57 - M57TU2 diesel patří 6,5 litru oleje
- do 6-válce N57D30 diesel patří 7,2 litru oleje a
- do všech 8-válců M62 - N62 benzín patří 8 litrů oleje.

Takže se někdo hodně překouknul a šoupnul tam těch 8 místo 6,5 litru, zvláště když si jim ho tolik dodal. Soukromou dílnu v Plzni neznám, ale v Plzni existuje BMW Invelt, Rokycanská 111, 312 00 Plzeň, Tel: 377 684 111, kde by tuhle patálii s přelitým olejem vyřešit mohli => vypustit všechno a nalejt tam 6,5. Nevím kde v Plzni s autem stojíš. Ale když už jsi s tím najel 300km, tak těch 10-12 km do Inveltu klidně dojeď. Je to výpadovka na Prahu po levé straně, více v odkazu https://www.bmw-invelt.com/kontakt.html , v půlce stránky je Showroom Plzeň.
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od JaraX »

- a separator jsi měnil při tom oleji? třeba se to přetlakovalo.
- pokud vím tak 6válcové nafty mají všechny měrku, a navíc máš i elektronickou.
- zvýšené emise jsou nejčasteji EGR a DPF, ale to chce diag,

první zkontroluj ten olej, možná je ho tam dost a neměnil jsi separator, motor se přetlakoval a tlak šel do čidla hladiny oleje a proto ta hladina.
Magicie

#6 Příspěvek od Magicie »

VIN kód (posledních 8 znaků) xxxxxxxxxx - stačí takto?

Zda-li dělali výměnu separátoru vůbec nevím. Řekl bych, že ne.

Fotka z elektroniky je tady:
https://www.dropbox.com/sh/lgsjq6lvf2lz ... vyM_a?dl=0

Pokusím se tedy vyzkoušet jestli tam je měrka nejprve sám.

Invelt mám kousek (jsem přímo u výpadovky), ale zřejmě to bude ranec.
Naposledy upravil(a) Magicie dne sob 23.09.2017 12:56, celkem upraveno 1 x.
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od JaraX »

kurna zajed za Snejkem nebo za Pupikama, nema smysl s tím jezdit někam kde tomu nerozumí
motor je normálně M57, tam je 6,5 litru oleje a měrku to musí mít
já se vám furt divím že ty auta servisujete furt u lidí kde to akorát dojebou
Magicie

#8 Příspěvek od Magicie »

Když už jsem dojel do Plzně tak Prahu by to asi sneslo, což.

Ono pokud tam skutečně nalili 8,5l, tak by fakturu Inveltu měl předpokládám platit jako škodu servis, ne? Otázka je jestli uznají chybu. Pokusím se podívat na tu měrku.

Jinak já byl domluvený u Intelcaru, ale pán onemocněl, takže jsem to hodil u nás (jinam) do spíše většího servisu s doufáním, že vše bude ok a byl jsem ujištěn že tyhle auta běžně dělají a mají s tím zkušenost. Vypadá to, že jsem poučen.

Auto Pupik ma bohuzel plno az do pulky rijna, tak zkousim dal doporucene cleny zdejsiho fora a pak to prinejhorsim hodim do Inveltu.
mitocross

#9 Příspěvek od mitocross »

Mierku oleja mas po otvoreni kapoty na pravej strane pod koncom plastoveho dekla motora.
Obrázek
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Podle VINu výše vidím, že v motoru má být 7.30 litru https://www.etkbmw.com/bmw/CS/search/vi ... =0L140452+ . Fakturu z autorizáku BMW za opravu chyby by zaplatit měli. Ale jde o to, jak ochotně, jak rychle a kolik zaplatíš za právníka. Hlavně se budou hádat, jestli se to mělo jen upustit, nebo dát novou náplň. A pokud nebude nová náplň od BMW, tak BMW za nic neručí.
ls

#11 Příspěvek od ls »

Ono se asi vyplatí celková kontrola i s DPF. Pokud se olej dostal i tam, tak bude KO. Chtělo by to servis, který napíše a podepíše co je špatně a to potom použít na obranu.
Magicie

#12 Příspěvek od Magicie »

V pátek s tím zřejmě jelikož jsem tady v Plzni, ani v Praze nikoho nesehnal pojedu na základě doporučení do Mariánských Lázní (Intercar). Měli by tam mít možnost orig. BMW diagnostiku.

Zítra ještě tou měrkou zkusím manuálně zkontrolovat jak na tom je motorový olej. Dnes jsem se k tomu nedostal.
vlastnemec

#13 Příspěvek od vlastnemec »

Tu měrku jsi měl udělat hned a jízdou už to nekurvit pokud je to přelitý. Z Mar. lázní je tuším StarML co Ti odovídal tak by Ti mohl pomoct.
Magicie

#14 Příspěvek od Magicie »

Stalo se mi to u dálnice směr Plzeň na pumpě potom, co jsem z ní vyjel. Člověk hned neví, že varování o emisích souvisí s olejem, resp. tehdy mne to vůbec nenapadlo a myslel jsem, že to je něco jako varování o změně tlaku v pneu po výměně a že to po opětovném nastartování zmizí.

StarML jsem již napsal.
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Až se v pátek po poledni vrátím z Německa, tak se zastavím v http://www.edb.cz/firma-299546-inter-ca ... ne/kontakt . Ať Ondra zatím zkoukne to množství oleje, EGR a DPF. Bavoráky umí, jeden příběh je tady http://www.bmwklub.cz/forum/viewtopic.php?f=25&t=95078 .
Magicie

#16 Příspěvek od Magicie »

Díky. ;)
Magicie

#17 Příspěvek od Magicie »

Nejsem sice zdatný fotograf, ale dnešní měření manuální měrkou dopadlo dle očekávání.

https://imgur.com/a/Q4hd9

Teď otázka jestli část odsát tady v Plzni (jeden člen se mi dnes nabídl s pomocí), nebo až v odborném servise, aby o tom byl zápis, protože může být poškozený nějaký díl jako již zmiňovaný filtr pevných částic.
TANN3R

#18 Příspěvek od TANN3R »

Neříkám, že je to dobře, ale přelitím o půl litru nic nezničíš a tohle půl litr není.. Chyba emisí s tím přelitím souviset nebude.
Magicie

#19 Příspěvek od Magicie »

Z vozu jsme dnes (ještě jednou díky kupca) odsáli v Plzni 900 ml a posunul jsem se pár mm pod rysku s MAX. Problém s hláškou přetrvává, počkám na diagnostiku.
vlastnemec

#20 Příspěvek od vlastnemec »

TANN3R píše:Neříkám, že je to dobře, ale přelitím o půl litru nic nezničíš a tohle půl litr není.. Chyba emisí s tím přelitím souviset nebude.
Lepší je mít o 3 litry oleje míň jak o litr navíc. Bez deci litr upustili a něco se už vytlačilo, tak jsem zvědav, ale viděl bych na to přelití, potom je to přetlakované a co všechno to dojebalo je otázkou, třeba se jen vymění separátor a bude to v klidu.
Odpovědět