Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

e60 sedan rozšiřovací podložky

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
ttccmichal

e60 sedan rozšiřovací podložky

#1 Příspěvek od ttccmichal »

Zdravím, chtěl bych si na zadní nápravu dát podložky mám origo alu 18 a jsou moc zalezlí. jaké podložky by byly dobré 2cm 2.5cm 3cm. Má někdo zkušenost díky moc za info
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

Re: e60 sedan rozšiřovací podložky

#2 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Mám také.. a už 15mm udělá dost. Teď jsem je vyráběl dalšímu kolegovi a na 18" nice. Ještě tam jednu sadu mám, kdyby někdo.. ;)
Hoody4

#3 Příspěvek od Hoody4 »

Můžeš dát foto jak to s těmi 15mm vypadá?
Přemýšlel jsem o 15mm na předk a 20-25mm na zadek.

Díky :)
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#4 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

To je mooc, zbytečný fakt. Co máte hlavně za kola/ET ?
Hoody4

#5 Příspěvek od Hoody4 »

Právě že mám Style 124, dvourozmer

Předek: 8x18 ET20
Zadek: 9x18 ET32

Ve předu to není tak strašný, ale zadek je totálně utopený.
Obrázek
upload image

Obrázek
image hosting

A právě sem videl že se dělají přímo na BMW takovéhle dvourozměrné sady.
https://www.ebay.com/itm/251679699630
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#6 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Mám úplně stejný kola.. Předek je v poho to už by lezlo a cákalo na dveře atd. ale zadek jasně tam říkám těch 15mm udělalo nečekně hodně. Fotku můžu někam postnout.
Hoody4

#7 Příspěvek od Hoody4 »

Můžes to zkusit nějak vyfotit a uploadnout? Jinak jaké máš s těmi podložkami zkušenosti?

1) Zmeni se nak vyrazne geometrie podvozku?
2) Zaznamenal jsi vliv na nestejnomerne sjizdeni pneumatik?
3) Bezpecnost podlozek pri zatezi, trvanlivost materialu? (Hliník/Dural/něco úplně jiného?)
Logicky mě napadá uděláš větší páku na každý rameno/tlumič, bude na ně působit větší moment síly = vetší opotřebení?
4) Jine rizika nebo negativni vlastnosti, pripadne na co si dat pozor?

A v neposlední řadě, pořád ti ty 2x15mm zbývají? :D
TANN3R

#8 Příspěvek od TANN3R »

Když dáš podložku, je to to samé, jako by si dal jiné kola s menším et. Takže dokud nelezou kola ven z blatníku, nemyslím, že by se nějak extra zkracovala životnost něčeho krom ložisek kol, ale ty se stejně na E60 dělají celkem často.
Nedával bych nikdy víc než 20mm podložku, ať už kvůli extrémně dlouhým šroubům, nebo proto, že tyhle úzká kola daleko od sebe vypadají zezadu pak hodně směšně. A taky, až si ty podložky koupíte, rovnou změřte jejich šířku v různých místech, někdy je potřeba je ještě po výrobci opravit :D
Hoody4

#9 Příspěvek od Hoody4 »

Že by soudruzi z Kalifornie nedokázali vysoustružit podložku se stejnou šířkou po celé ploše? :D Nicméně jistota je jistota a za přeměření člověk nic neda.

Btw. Opravdu ti přijdou kola s šířkou gumy 275 přijdou jako úzká? :D
TANN3R

#10 Příspěvek od TANN3R »

To ne, sem zvyklej, že má většina lidí kolem mě 18" na E60 jako zimní, takže sem automaticky předpokládal, že máš všude 245. Psal sem z mobilu a nějak sem přehlédl, že máš dvourozměr. 275 vypadá vzadu akorát.
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#11 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Já tam mám jen 245ky namísto 275 a rozšířený to vypadá pořád super. Jinak nevím proč by podložky měly házet, musí se to soustružit na jedno upnutí podobně jako stáčení brzdových kotoučů. Pak mi to musí spolu běžet. Ale kontrolní měření mikrometrem taky dělám.

1) Zmeni se nak vyrazne geometrie podvozku? ..geometrik říkal prej ne.
2) Zaznamenal jsi vliv na nestejnomerne sjizdeni pneumatik? ..nezaznamenal, základ je mít v pořádku nápravu a geo.
3) Bezpecnost podlozek pri zatezi, trvanlivost materialu? (Hliník/Dural/něco úplně jiného?) ..dělám je z nejpevnějšího leteckýho duralu. Nějaký bych tam ještě měl mít ;)
Logicky mě napadá uděláš větší páku na každý rameno/tlumič, bude na ně působit větší moment síly = vetší opotřebení? ..tak o 30% času dřív něco na ramenech / čepech odejde skrz větší páku. Ale přestalo se to míň naklánět.
4) Jine rizika nebo negativni vlastnosti, pripadne na co si dat pozor?

Jinak je tady toho o podkládání popsáno tolik, že k tomu není víc dokola co dodávat.
TANN3R

#12 Příspěvek od TANN3R »

Nevidím důvod, proč by se podložky (na rozdíl od kotoučů) měly soustružit na jedno upnutí a nevěřím, že u těch podložek za 200Kc to někdo dělá. Tu už musí být člověk úplnej tutan, aby se nevešel do dvou stovek hazivosti, což u podložky nehraje žádnou roli. Já jen, že sem jednou koupil a jedna házela víc než desetinu, což už bych tam nedával.
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#13 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

No tak právě proto, aby ty dvě plochy běželi do 0,02mm a nemusí se to zdlouhavě přepínat, vyrovnávat a měřit hodinama. Pak ta vnitřní plocha co není funkční se dodělá už na další upnutí jinak to nejde.
TANN3R

#14 Příspěvek od TANN3R »

Jaky vyrovnávání? Jako dneska už to snad nikdo nedělá na klasice a ještě snad ve tvrdejch čelistech, aby tam něco doklepaval. Normálně z jedné strany uděláš všechny průměry a čelo, z druhé už jen orovnas čelo a vyvrtas díry na šrouby a hotovo. Zdlouhavé přehazování taky nechápu, přehodit a vytočit měkké čelisti je tak na 10min.
Ale to se bavím o tom, jak se vyrábí na prodej. Pokud si je děláš pro sebe, tak je jedno, že se s tím seres dvě hodiny.
SpeedyGT

#15 Příspěvek od SpeedyGT »

Tenhle problém teď řeším u E90tky předface-lift (r.v.2006) kde je to utopený jak kola od tramvaje, hlavně vzadu - předek je ok. Přemýšlím že tam seženu nějaké 10mm, možná 12mm podložky. Máte přímo někde s E90 zkušenosti jak to na tom vypadá + kde koupit aby to něco vydrželo? Kola mám 17" V-spoke style 236, ET30.
Odpovědět