mám problém s přehřiváním motoru. s autem jsem začal jezdit po třech letech, pač stalo v garáži, a vyvařovalo se, lakovalo atd. předtím se nepřehřívalo, použe při dlouhodobé zátěži na dálnici ve svinskem tempu z lehka, ale pak se schladilo do normalu samo po pár minutkách.
motor i po dlouhém stání šlape jak hodinky od prvního nastartování. byla provedena výměna chladiče za nový. dal jsem novou kapalinu, odvzušnil....zpočátku se zdálo vše ok. do vzdálenosti 10 km chladilo auto jak mělo, ale nad 10 km už se začíná zvedat ručička teploty vody výše, a nemá problém s tím postupně vyšplhat až k červené. to jsem naštěstí nedopustil.
po shlédnutí rad na internetu, jsem si byl jistý tím, že to bude na výměnu termostatu. termostat jsem vyměnil za nového wahlera, dal zpět, dolil vodu, odvzdušnil... jdu to projet, ujedu 500m a ručička u červeného políčka. ubyla voda, dolil jsem a cele dookola, dokud voda nezustala stát na stejné hladině.
pak se to zase po kilometru začalo hřát, tak jsem upaloval domu.
ted tady sedím a jsem z toho vedle, pač nevím co dál protože :
-voda v oleji neni
-olej ve vodě taky nevidim
-termostat je novy i s těsněním
-chladič je zahřáty, tudiž koloběh funguje
-vrchní hadice levá teplá, pravá horká, spodní tenka vlažná
-chladič nový
-hadice netlakujou
-topení hajcuje jak urvané
čím by to teda ještě mohlo být?
vodní pumpa? nebo někde nětěsnost, že se třeba pořád zavzdušnuje okruh? když zmačknu vrchni pravou(z pohledu na motor zepředu) hadici, syčí to u víčka na chladiči, nevím, zda to tak ma být? když oddělám víčko, voda čurká po kapkách zpátky do nádobky, takže vodní pumpa by měla být ok si myslím...jsou tam nějaké čidla, co by nato mohly mít vliv? nebo visco spojka? vrtule se točí od nastartování, ale nestupnuje otáčky ani když se to začina přehřívat...ale že by to mělo až tak vliv, když to neuchaldím ani naporem vzduchu za jízdy?
na diagnostiku se bohužel takhle nedostanu, pač s tim nikde nejde zajet

ještě jedna věc. mam dodělavanou klimu manual dvě zony. chladič jsem tam dal stejný jak byl, jenže motor je swap z M40 na M42 . nejsem si jistý jestli motory s klimou neměly nějake chlazení navíc oproti autam bez klimy, a timpádem to třeba nechaldí jak má? nebo má být ten chladič jiný, či tam má být ještě někde přidavná vrtule? mam jednu vepředu na klimě, a jednu klasickou na viscospojce, ta jak jsem psal,ta se točí pořád stejně nestupnuje otáčky.... hoši nevím, jsem z toho kokojambo

ještě poznatek, když nastartuju trošku více zahřáty motor tak ručička vody trochu cukne zpět doleva, pak zase pokračuje v stoupání....
člověk se těšíl po třech letech rekonstrukce na pořádne svezení, a zatím místo radosti, jen samé starosti...

jinak je to E36 318is M42 , motor rv. 3/1994