Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

e46 330Ci chrastění při klesání otáček

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
metroken

#1 Příspěvek od metroken »

Ahoj,

mám už delší dobu problém, kterej už musim nějak vyřešit. Na volnoběh, nebo když mi při zařazený rychlosti klesnou otáčky pod 1400ot/min ozve se takový krátký plechový zachrastění, jak kdyby vejfukem lítala plechovka od piva..
Myslim si, že se rozsypaly katy(už se mi to totiž jednou stalo a dělalo to uplně stejnej zvuk), ale ještě sem neměl čas se nato podívat, proto to sem píšu, kdyby měl někdo jinou zkušenost a mohl by mi poradit... Jinak auto neztrácí na výkonu, nedusí se, nežere víc než potřebuje, zkrátka pracuje jak má...

Jo a děje se to jen když se motor zahřeje, za studena vůbec 8O

Za každej potřeh, co by mi mohl pomoct díky!
marecekoi

#2 Příspěvek od marecekoi »

Motor ven!!!
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#3 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

No tak po zkušenostech s M54B30 se obávám načatejch čepů na ojnicích. Avšak většinou důsledkem mála oleje, který tyhle motory žerou tzn. má na to asi vliv údržba a výše nájezdu. :/
metroken

#4 Příspěvek od metroken »

Totic píše:No tak po zkušenostech s M54B30 se obávám načatejch čepů na ojnicích. Avšak většinou důsledkem mála oleje, který tyhle motory žerou tzn. má na to asi vliv údržba a výše nájezdu. :/

olej měním každejch 8000km (Castrol 5w40) jinak samozřejmě mezi výměnou dolejvám, tak jak je potřeba(většinou 2,5 - 3l) a s každou výměnou používám i aditiva, jedno do oleje, jedno do nádrže. Najeto mam 156 000km. Tak doufám, že tohle to nebude :?

Díky za tip :wink: aspoň vim další věc z křišťálový koule
fizzer

#5 Příspěvek od fizzer »

M54B30, taky mi tam něco občas zachrastí, popsal bych to stejně. Otáčky +-1500. Dělá mi to ale spíš za studena (aspoň za tepla jsem si toho nevšiml... ale těžko říct, slyšet je to jen se staženým okýnkem). Dělá mi to celou dobu co to auto mám (třičtvrtě roku), zatím jede normálně... asi. Když si ale vezmu, jaký tomu občas dávám karate si myslím, že nějaká fatální závada už by se projevila...

U E36 jsem takhle naháněl zachroupání po prvním rozjezdu od nastartování, a nakonec to dělala ABS pumpa a prej to nebyla závada, spíš vlastnost... jezdil jsem s tím několik let.

Každopádně mám silný podezření, že to dělá ten silentblok-like-doraz motoru na nápravnici, trošku tam plandá a je možný, že v určitejch otáčkách/zatížení motoru zarachtá... nepovažoval jsem to za naléhavý, tak jsem tomu zatím nevěnoval pozornost, zkusím na to kouknout, až se dostanu na dílnu.
metroken

#6 Příspěvek od metroken »

fizzer píše:M54B30, taky mi tam něco občas zachrastí, popsal bych to stejně. Otáčky +-1500. Dělá mi to ale spíš za studena (aspoň za tepla jsem si toho nevšiml... ale těžko říct, slyšet je to jen se staženým okýnkem). Dělá mi to celou dobu co to auto mám (třičtvrtě roku), zatím jede normálně... asi. Když si ale vezmu, jaký tomu občas dávám karate si myslím, že nějaká fatální závada už by se projevila...

U E36 jsem takhle naháněl zachroupání po prvním rozjezdu od nastartování, a nakonec to dělala ABS pumpa a prej to nebyla závada, spíš vlastnost... jezdil jsem s tím několik let.

Každopádně mám silný podezření, že to dělá ten silentblok-like-doraz motoru na nápravnici, trošku tam plandá a je možný, že v určitejch otáčkách/zatížení motoru zarachtá... nepovažoval jsem to za naléhavý, tak jsem tomu zatím nevěnoval pozornost, zkusím na to kouknout, až se dostanu na dílnu.
Já to pozoruju zhruba půl roku a zvuk je to pořád stejnej i ve stejnou chvíli, takže bych to taky neviděl na nějakou extrémní závadu.. Ikdyž kdoví :?:

V každym případě, když něco zjistíš dej vědět :wink:
Michal330

#7 Příspěvek od Michal330 »

Nechrastí klapka vzadu v zadním tlumiči v době když zavírá/otvírá a není opřená na doraz o trubku? Myslím, že je občas slyšet.
metroken

#8 Příspěvek od metroken »

Michal330 píše:Nechrastí klapka vzadu v zadním tlumiči v době když zavírá/otvírá a není opřená na doraz o trubku? Myslím, že je občas slyšet.
To asi ne, minulej tejden sem daval celej podvozek novej...
fizzer

#9 Příspěvek od fizzer »

metroken píše:
Michal330 píše:Nechrastí klapka vzadu v zadním tlumiči v době když zavírá/otvírá a není opřená na doraz o trubku? Myslím, že je občas slyšet.
To asi ne, minulej tejden sem daval celej podvozek novej...
On myslel přívěru v koncovce výfuku, řekl bych :)
Michal330

#10 Příspěvek od Michal330 »

Ano ano, špatně jsem se vyjádřil... Přívěra (klapka) pneumaticky ovládaná v jedné z trubek koncovky výfuku, ty otáčky by možná odpovídaly když zavírá...
marecekoi

#11 Příspěvek od marecekoi »

bohuzel tam,ale nema seriovej vyfuk :wink:
metroken

#12 Příspěvek od metroken »

Michal330 píše:Ano ano, špatně jsem se vyjádřil... Přívěra (klapka) pneumaticky ovládaná v jedné z trubek koncovky výfuku, ty otáčky by možná odpovídaly když zavírá...

Ahaaaaaa :lol: Tak to já to i blbě pochopil. Pravda je, že nemam seriovej tlumič a dělalo to předtím i potom...
beann

#13 Příspěvek od beann »

A nedela to setrvak?
metroken

#14 Příspěvek od metroken »

Dneska sem se zastavil u Ondry v Holubicích a krom toho, že se můžu jen přidat k těm, který ho chválej kudy choděj, mi potvrdil, že sou to opět katy, přesněji ten víc vzadu(4-6tý válec). Takže na další výměnu za jetej originál seru a koupím laděné svody bez katů. Nechám přehrát software v jednotce, aby do toho nekecaly lamda sondy a snad bude klid...

Otázkou zustává, od koho je koupit...

Někdo zkušenost?
paca

#15 Příspěvek od paca »

co tenhle komplet za cca 17tis kaček? nebo jenom svody za cca 7300,-?
http://www.auto-ksport.cz/cz489--sporto ... dmann.html

Obrázek
metroken

#16 Příspěvek od metroken »

paca píše:co tenhle komplet za cca 17tis kaček? nebo jenom svody za cca 7300,-?
http://www.auto-ksport.cz/cz489--sporto ... dmann.html

Obrázek
Koukal sem nato hned jako první, na tenhle komplet, ale když si tak vemu kolik mam na autě ještě práce, tak vyměním jen svody.. A tyhle vim, že samotný nepasujou, ono teda otázka je, který by pasovali výměnou kus za kus :? :?:

Uvažuju o tomhle, musim se nějak prokousat slovenským fórem a zjistit jestli to někdo má... http://autotechnik.sk/diely/206549/lade ... 8835&t=370
fizzer

#17 Příspěvek od fizzer »

Tak u mě to asi dělaj tepelný štíty nad výfukovejma svodama, když o ně brnknu palcem, je to přesně ten samej zvuk.
metroken

#18 Příspěvek od metroken »

fizzer píše:Tak u mě to asi dělaj tepelný štíty nad výfukovejma svodama, když o ně brnknu palcem, je to přesně ten samej zvuk.
Jo to by mohlo bejt no, já když měnil katy prvně, tak sem kupoval i štít protože ten starej, byl takovej no :D skoro rozpadlej až sem se divil, že neupad sám od sebe...

Bral sem je z Inveltu tuším někde okolo 1500,- akorát tejden čekací doba..
Snad pak bude po starostech no, já se do toho chci pustit na konci tejdne, tak uvidíme jak to půjde...
Odpovědět