Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

spojka e46 330CI

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
cr4sh
Kontaktovat uživatele:

#1 Příspěvek od cr4sh »

Zdravim hosi. Tak jsem si konecne koupil novou karu,, vse je v pohode az na spojku. Pri zkusebnich jizdach jsem si toho nevsiml. Ale ted jsem objevil, ze pri prerazeni z 1 na 2 prokluzuje. Kdyz radim pomalu resp. pustim spojku a az zachvili dam plyn, neproklouzne. Ale kdyz jsem zkousel co nejrychleji preradit, motor se zacne vytacet a spojka prokluzuje a uz se nechyti vubec. Dale jsem testoval plne nalozeny auto do kopce jestli klouzne a nic. Nasel jsem i clutch valve dalay. To zpomaluje spojku pri pousteni. Je mi prave divny, ze kdyz pustim spojku, necham ji cas,, a pak az pridam, tak neklouzne, ale pri okamzite interakci jakoby spojka nedosedla a prokluzovala a pak uz se v 5000ot uz nechyti. Spojka nesmrdi. Jak mam zacit postupovat s opravou nez to rozeberu? Mam odstranit ten clutch valve delay, vymenit kapalinu, odvzdusnit? Co jineho by to mohlo zpusobovat? Nechce se mi verit, ze spojka jako takova je spatna. Funguje dobre, jen v extremnim zachazeni se zacne takto chovat.
DWXak

#2 Příspěvek od DWXak »

to je podle mě takovej první záchvěv toho, že začíná umírat

já to měl stejný, když jsem jezdil normálně tak bych na to nepřišel, ale jakmile jsem se snažil rychleji přeřadit tak už to nezvládala nakonec už jsem se nemohl ani rychle rozjet :D to už byl impuls k tomu ji opravdu vyměnit
cr4sh
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od cr4sh »

no to je to co jsem slyset nechtel,, doufal jsem spise v ten clutch valve delay, ze to dela :).... takze to dopadne asi tak, ze tu trysku vyndam, vyzkousim, ale stejne objednam celou sadu,,, ale jakou? sachs nebo luk?
fizzer

#4 Příspěvek od fizzer »

Zatáhni ručku, zařaď za pět, točky tak ke třem tisícům a plynule pust spojku jako když se rozjíždíš; pokud dokážeš sundat nohu z pedálu a motor nezdechne, tak je spojka k.o.

Sachs nebo luk, dej tam co seženeš líp nebo za míň, kvalita je +- stejná (možná ve prospěch sachs).

Když už tam polezeš, zvaž výměnu gufera na klice, gufera na převodovce, vodícího ložiska a toho opěrnýho hříbku vypínací vidličky; jsou to díly co nestojí moc a lozit tam kvůli nim extra by byl vopruz. Taky může přijít vhod mít v záloze novou pojistku co drží mechanismus řazení na převodovce, když člověk neví jak ji sundat, tak mu může zůstat v ruce.

Já při tý příležitosti měnil i uložení šaltrpáky.
Dál je fajn objednat těsnění na příruby výfuku (což jsem zapomněl :lol: ) a mít po ruce vrtačku a pár vrtáků do nerezu, neb některej ze šteftů (všechny nemoci světa na toho helmuta co to vymyslel) to nejspíš nedá.
cr4sh
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od cr4sh »

hej, diky moc za info.. :)... :wink:
cr4sh
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od cr4sh »

cr4sh píše:hej, diky moc za info.. :)... :wink:
no jeste planuju az to shodim, ze vymenit valecky klacku,, obcas se mi nevrati petka...
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#7 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Uvažoval jsem podobně.. u mě až při opravdu velkých zatíženích si spojka klouzne. Odstranil se clutch delay, ale změnu jsem vypozoroval leda při popojíždění na 1., nebo náhodně při puštění pedálu, že to trošku cuklo a vzalo za spojku rychleji. Klidně si to odšroubuj a odvzdušni na zkoušku.
Pak ho tam s novou sadou asi zase dám, ať nebere tak trhavě jak to u nové spojky bývá. ;)
beny-maser

#8 Příspěvek od beny-maser »

ale chová se ti to nějak divně,největší krouťák spojka přenáší na pětku
tzn. když za to vemeš na čtyřku či trojku pod plným tak jestli klouže,
Pokud to klouže z jedničky na dvojku asi bych uvažoval nad laborováním s tím ventilem.
cr4sh
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od cr4sh »

beny-maser píše:ale chová se ti to nějak divně,největší krouťák spojka přenáší na pětku
tzn. když za to vemeš na čtyřku či trojku pod plným tak jestli klouže,
Pokud to klouže z jedničky na dvojku asi bych uvažoval nad laborováním s tím ventilem.
presne,, taky se mi to zda divny,, kdyz jedu do strmyho kopce s 5ti lidma na 4ku, a neni naznak prokluzu ani pri prerazeni, teda pokud pockam nez si to jakoby dosedne,, kdyz to udelam rychleji,, tak to proklouzne jako automat, nebo nevim jak bych to popsal, proste nepatrne, aby nebyla rana, ale to se mi zda ze dela ten ventil,, jak upousti pomalu...
cr4sh
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od cr4sh »

jak to presne ma fungovat? lze ovlivnit silu sepnuti spojky? myslim jako, vymenou kapaliny, odvzdusnenim.. Kdyz budu mit bubliny v kapaline, mohlo by se to chovat takto?
beny-maser

#11 Příspěvek od beny-maser »

pokud v té brzdovce bude nějakej humáč či troška vody co nyní zmrzla tak by to mohlo mít vliv, výměna brzdovky se má dělat pravidelně,takže pokud není hezky čirá,tak bych tím začal. Je to levné a autu to maximálně udělá jenom dobře, když to nepomůže,tak budeš mít brzdy OK.
cr4sh
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od cr4sh »

fizzer píše:Zatáhni ručku, zařaď za pět, točky tak ke třem tisícům a plynule pust spojku jako když se rozjíždíš; pokud dokážeš sundat nohu z pedálu a motor nezdechne, tak je spojka k.o.

Sachs nebo luk, dej tam co seženeš líp nebo za míň, kvalita je +- stejná (možná ve prospěch sachs).

Když už tam polezeš, zvaž výměnu gufera na klice, gufera na převodovce, vodícího ložiska a toho opěrnýho hříbku vypínací vidličky; jsou to díly co nestojí moc a lozit tam kvůli nim extra by byl vopruz. Taky může přijít vhod mít v záloze novou pojistku co drží mechanismus řazení na převodovce, když člověk neví jak ji sundat, tak mu může zůstat v ruce.

Já při tý příležitosti měnil i uložení šaltrpáky.
Dál je fajn objednat těsnění na příruby výfuku (což jsem zapomněl :lol: ) a mít po ruce vrtačku a pár vrtáků do nerezu, neb některej ze šteftů (všechny nemoci světa na toho helmuta co to vymyslel) to nejspíš nedá.
novej poznatek, zkousel jsem tu petku na miste, zdechne to i pri pul plynu... Nicmene poloha spojkoveho pedalnu absolutne neodpovida skutecny poloze sevreni. jak kdyby kopirovala nohu s 1 sekundovym spozdenim... tudis se priklanim k tomu ventilu,, vyndam a napisu stanovisko, treba to nekomu taky nekdy bude delat tak hodne jako me...
to by vysvetlovalo to brutalni prokluzovani pri rychlem prerazeni,, motor se vytoci a ta spojka pak uz nedosedne v tockach,,,
pragdejf

#13 Příspěvek od pragdejf »

přetěsnit oba spojkový válce, vyměnit kapalinu a odjezd;-)
cr4sh
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od cr4sh »

Vyreseno. Vymenana kapalina, odvzdusnena spojka, nikde nic neprosakovalo, tak jsem neresil. Dal jsem odvzdusnil i brzdy, na prednim kole i spojce byl vzduch, a kapalina vypadala jak 5let starej olej z fritaku. V lete vymenim jeste jednou, kvuli proplachu systemu. Ted se auto chova tak jak ma. resp pustim spojku s vytocenym motorem, zacnou se tocit obe kola. Kdyz prerazuju z 1 na 2 je tam vule maximalne dvouhmoty jak pruzi, ale kdyz stim zachazim velice hrube tak se povede i zapalit ze uz pak nedosedne, ale to prej je normalni. Neresim, pri ostre jizde neklouzne nikdy pokud nechci. Doufam ze to nekomu pomuze, spatna kapalina opravdu muze udelat bordel v chodu spojky.
Odpovědět