Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

Automat nebo manuál

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
KamilKe

#1 Příspěvek od KamilKe »

Ahoj,
předem se omlouvám jestli to tu někde je, ale mám dotaz chci si koupit Bmw 520/523/528 ještě jsem se úplně nerozhodl a měl by být v letech cca 1996-2001, nepotřebuji nějakou navoněnou novotu prostě mi do oka padl tento rok :-) Hodně Bwm z těchto řad má automat, jak to s těmi automaty je? Přeci jenom už je to docela staré auto, a nerad bych opravoval převodovku. Je lepší sehnat manuál nebo se těch automatů nemusím bát? Případně na co dát pozor. díky za vaše odpovědi :-)
JaraX
Klubové ID: 482
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od JaraX »

tydle automaty se už prodávaj za pár kč, takže oprava automata stojí stejně jako když uděláš spojku u manualu, navíc prakticky neodchází, je to volba spíš na tobě než volba finanční.
ale
520i určitě nekupuj vůbec, natož s automatem, ten motor nemá sílu tahat to auto vůbec natož v automatu
523i už pětku zvládá ale opět s automatem docela lenochod
528i fugnuje dobře i v automatu i manualu
Joshuax
Klubové ID: 2833
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Joshuax »

Mozna kdyz si projdes forum a najdes temate k automatickym prevodovkam, vzdy se to tam zvrhne v miniflame automat vs manual :)

Obecne tezko rict, co je lepsi ci horsi. Ono ma kazde svoje pro a proti. Predpokladejme ale, ze to auto chces jenom pro sebe, nepotrebujes kombik a nebudes v tom vozit deti, pak je asi lepsi manual. Co se cen za udrzbu tyce, tak to vyjde asi tak nastejno. Automat vyjde na vic, ale zase vydrzi dele,pak je tu X dohadu, jestli v automatu olej menit, nebo ne, pripadne kolik a kde, jaky olej a podobne, original to delaji snad jenom v risi, takze kdyz se chces tomuto vyhnout, budto das na to, ze se olej nemeni, nebo radeji zvol manual :) Tam je to tak nejak vse jasne ;)
Automat si obvykle vezme taky o neco malo vic, nez manual. Jestli mas rad sviznejsi jizdu, to mavani klackem k tomu proste tak nejak patri :) Potahnes si to kam chces, radis kdy chces, automat nevidi pred sebe, nevi co chces ci budes delat za 5 vterin, takze leckdy radi jinak, nez bys chtel. Pokud nemas tempomat s automatickym brzdenim, dost slozite se s tim treba brzdi motorem z kopce (osobne pouzivam sport rezim :D ) a proste takove ty drobnustky, ktere jizda s automatem provazi. Ale manzelka si jej zase nemuze vynachvalit, kdyz mas v zadu dve deti a porad je po oko kontrolujes, na tu absenci starosti o razeni si rychle zvyknes, navic mas volnou ruku, coz se taky leckdy hodi.

Suma sumarum, jako chlap bych si pro sebe volil manual, do rodinneho kombiku bych se ale automatu vubec nebal. Osobne mi to u nakupu E61cky bylo jedno, spise jsem narazil na to, ze lepsi vybava auta se temer vzdy rovnala automaticke prevodovce. Auta s manualem jsem nasel zejmena vybavene hure, mozna je to obecne pravidlo, mozna nahoda, to at potvrdi nebo vyvrati nekdo zkusenejsi ;)
Francis Výkonná rada
Výkonná rada
Klubové ID: 80
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Francis Výkonná rada »

V těchto letech to bude E39 a tam byly automaty převážně GM produkce. Proti ZF mizerné, volba nevhodného modelu automatu k danému motoru.
328ti 164kW @ 6490rpm / 251Nm @ 5990rpm 244 km/h real GPS auf deutsche autobahn
323ti stock condition
KamilKe

#5 Příspěvek od KamilKe »

Díky :pivo:
Po rozhovoru s nějakýma lidičkama kteří mají zkušenost s Bmw řada 5 a pročtení pár recenzí jsem se rozhodl pro 528 bude to nerozumě rozumná volba :P
A je pravda že k takovému autu ten manuál je asi lepší :-) ale když seženu kousek který bude mít automat tak to taky přežiji, hlavně aby to auto bylo v provozu schopném stavu a mělo to lepší výbavu, Bmw bych třeba bez kůže ani nekoupil :D nevím nějak mě ta kůže k němu sedí a bez ní mě příjde takové nahaté.
matrose
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od matrose »

Ja jsem za automat,musel jsem teda dělat repas,ale vydrzel mi od nového auta bez vymeny oleje 345tis km u 530d E39. Pech je když koupis starou E39 a automat musíš delat hned po koupi,to je potom oprava pomalu v ceně auta..ale ja do repasu investoval a jezdim vesele dál a do E39 si manual ani nedokazu představit stejne jako do všech řad víš jak 3
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od JaraX »

tak pozor, automaty u 530d vydrží softva 100tkm, tam ty odchází extra, ale u benzína vyjímečně.
jimmyhendrix

#8 Příspěvek od jimmyhendrix »

Tak muj nazor - automat v E39 nafte vubec nebrat ta skrin neni dimenzovana na ten kroutak a jak pise JaraX odchazi opravdu brzy.

Jinak ja jezdil manual v 540i, 530i, a ted jezdim automat v 530i.
Muj nazor je to ze urcite pohodli diky automatu jako takovymu je super hlavne kolony proste clovek porad neco neresi s tim klackem... Je to zkratka pohodlnejsi. Na druhou stranu manual je mnohem prijemnejsi v ostatnich situacich ( na snehu, kdyz potrebujes zmizet z krizovatky ) a kazdopadne automat je mnohem hlucnejsi zalezitost ....
Zdenda530d

#9 Příspěvek od Zdenda530d »

Ty sám musíš vědět co chceš? Požitek z jízdy x pohodlí? vyšší spotřeba v matu, náročnější servis, atd... x možná výměna spojky/setrváku v manuálu... je tam hodně hledisek a každý preferuje něco jiného.
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od JaraX »

spotřeba automatu je vyšší ve městě, spotřeba automatu je zase lepší na dalnici, jelikož má delší kvalty, resp delší diferák
Zdenda530d

#11 Příspěvek od Zdenda530d »

Napsal jsi něco ve smyslu: Panna vyhrávám / Orel prohráváš - totálně si pohanil automat, ale asi vím jak to myslíš :)
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od JaraX »

aha, sorry, už to mam dneska popleteny :), opravím hned :)
KamilKe

#13 Příspěvek od KamilKe »

půjdu do manuálu, jsem už rozhodlej :-) díky za komenty :driver:
LUBEC Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 887

#14 Příspěvek od LUBEC Člen Klubu »

Jestli jses pobliz od Brna tak stav a muzes porovnat.
Mam doma 528i s manualem i s automatem :wink:
Bmw e39 528i touring
Bmw e85 Z4 2.5i Merlot rot
Bmw e83 x3 3.0ia
Bmw e32 740ia Alpina look
Bmw e30 328i M Technik 2 / m20b28
Bmw r1100s Mandarin
Bmw r1150gs twin spark
Bmw k1100lt
matrose
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od matrose »

je to asi i o stěsti, nám vydrzela skrin GM na 530d 345tis km.
Ale vim ze nekomu se poroucela po 100tis. Asi jsem jeden z 1000. A ted maji asi vsechny E39 kilometry v rozmezi 300 tis až....
KamilKe

#16 Příspěvek od KamilKe »

LUBEC píše:Jestli jses pobliz od Brna tak stav a muzes porovnat.
Mam doma 528i s manualem i s automatem :wink:
by bylo parádní, ale jsem z Police nad Metují, přes celou republiku :/
KamilKe

#17 Příspěvek od KamilKe »

Přemýšlím že bych ho dotáhl z Německa protože když jsem koukal na to co se prodává u nás tak ty ceny jsou trochu natahané na to v jakých jsou stavech :D Jen mě docela zarazilo kolik si říkají společnosti když vám to auto dovezou, budu muset zkusit sehnat někoho soukromě.
ACDC
Klubové ID: 2156

#18 Příspěvek od ACDC »

2,8 je slabá i na trojku. Proto jsem ji prodal.
Tomino550
Klubové ID: 3682

#19 Příspěvek od Tomino550 »

par postehu:
- manual - ty ovladas auto
- automat - pohodli
- automat Sport - uz te to nuti neco delat... :D

Jinak vse ostatni uz tady bylo receno, jo a s tou dalnici na automat je to pravda...neveril jsem tomu ale jak ted jezdim z automatem tak se me to potvrzuje....automat se snazi vzdy o co nejmensi otacky....

Jinak, po pravde, take jsem chtel manual.... :oops: ...ale mit dobrou vybavu a manual jak uz tady nekdo psal je opravdu tezke sehnat....

Tak hodne zdaru
Joshuax
Klubové ID: 2833
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Joshuax »

Takze to neni jenom muj dojem ? :D Ja jsem to prave proto napsal tak, aby to KamilKe opravdu vzal jako vec k posouzeni (to si stejne musi rozhodnotu sam). Pokud totiz bude chtit lepsi vybavu, takze mu to dost omezi moznost volby, pak je spis k posouzeni, jestli mu ten automat vadi, ci nikoliv.

Z meho pohledu to bylo jedno, mohl jsem mit budto manual, nebo vybavu a automat, tak jsem sel radeji do vybavy a automat mam i v X5tce, takze zadna tragedie se doma nekonala :)
Odpovědět