Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
E60 Aktivní řízení-otočení volantu o 40 stupňů vůči hřebenu?
Ahoj kamarádovi se dnes stalo u E60 2004 s aktivním řízením, že při otáčení vozu, následnemu chcipnutí motoru a opětovnemu rozjetí se rozvítila chyba aktivního řízení a volant je otočený vůči kolům o cca 40 stupňů doprava a svítí stále chyba samozřejmě.... Může aktivní řízení chybou změnit polohu volantu vůči kolům?? Nebo je tu jen jedna možnost a to ta, že hřeben je už tak opotřebovaný a jednoduše přeskočil? Hřeben jako takový žadnou výraznou vůli neměl a nikdo to tohle neudělalo. Díky za odpovědi.
Já už bohužel nevim, kde jsem to četl. Prolezl jsem hromadu diskuzí, hlavně v zahraničí. Měl jsem tu jedno vlákno, kde jsem psal, že mám posilovač do leva silnější, než do prava. Byl tam rozdíl 12% a norma je 2%. Naštěstí už to mam vyřešený. Nicméně jak jsem prolejzal kde co, tak jsem narazil na tuhle kalibraci snímače natočení volantu. Moc jsem tomu nevěnoval pozornost, protože je to jen pro aktivní řízení či co. Takže ani nevim, jestli to tak vůbec šlo a fungovalo.
Tak kroužek sme rozebrali, vyčistili, ale nic špatného se ani nenašlo. Potom sme to zkoušeli kalibrovat a nepustí nás to pres druhy krok kalibrovaní- hodí chybu při horizontálním rovnání volantu a konec. Takže Matiz tu píše dobře je to úkon na zhruba šest kroků s diag, bez ní dost těžko, max nejaký rychlý reset. Jinak poznatek svítí pouze kontrolka volantu. ABS/DSC funguje normálně. Po snaze nakalibrování zmizela chyba 613F, ale naběhli dvě další a to:
V jednotce aktivního řízení:
1) 6140: Redundatní porovnání, úhel natáčení kol, řidič - Přerušovaný
2) 614A: Polohovaný úhel motoru: neinicializováno - Přítomen
V jednotce Airbagů-sloupek řízení:
1) 9501 Čidlo úhlu řízení, seřízení- Trvale
Pokud zadám live data v jednotce aktivního řízení, úhel 0 stupnů odpovídá kolům v ose vozu (opticky samozřejmě)
Ale pokud zadám live data v jednotce Airbagů-Sloupku řízení. Tak úhel píše nejakých -130 stupnů při rovných kolech... abych dosáhl uhlu 0 musím volant vytočit do prava o Cca 180 stupnů......
Dvě otázky:
1) Takže asi nejspíš bude opravdu chyba v kroužku pod volantem, nebo má na sloupku řízení v kabině ješte jiné čidlo na měření úhlu???
2) Je možnost prohození jednotky pod volantem z jiného vozu, nebo je nutné jí nakodovat? Přemyslel jsem že bych to zkusil z mojí E61.?...
Diky za postřehy.
V jednotce aktivního řízení:
1) 6140: Redundatní porovnání, úhel natáčení kol, řidič - Přerušovaný
2) 614A: Polohovaný úhel motoru: neinicializováno - Přítomen
V jednotce Airbagů-sloupek řízení:
1) 9501 Čidlo úhlu řízení, seřízení- Trvale
Pokud zadám live data v jednotce aktivního řízení, úhel 0 stupnů odpovídá kolům v ose vozu (opticky samozřejmě)
Ale pokud zadám live data v jednotce Airbagů-Sloupku řízení. Tak úhel píše nejakých -130 stupnů při rovných kolech... abych dosáhl uhlu 0 musím volant vytočit do prava o Cca 180 stupnů......
Dvě otázky:
1) Takže asi nejspíš bude opravdu chyba v kroužku pod volantem, nebo má na sloupku řízení v kabině ješte jiné čidlo na měření úhlu???
2) Je možnost prohození jednotky pod volantem z jiného vozu, nebo je nutné jí nakodovat? Přemyslel jsem že bych to zkusil z mojí E61.?...
Diky za postřehy.
Ahoj tak abych uzavřel téma: Skutečne, chyba byla pouze v SW a naší špatné giagnostice (autocom-delphi) která to nedokázala a tvářila se že chyba je v autě. Uživatel Mentuli (BMWdiag.cz) nakalibroval a za pět min bylo hotovo od té doby najeto 800km a vše ok ....
A tak tet premýšlím o pořízení nejaké takové diagnostiky do servisu..... kdo mi co doporučíte z těch origo diag, neboli spíš kopií origo diagnostik které takovéto úkony zvládnou? A kde se to dá sehnat?
A tak tet premýšlím o pořízení nejaké takové diagnostiky do servisu..... kdo mi co doporučíte z těch origo diag, neboli spíš kopií origo diagnostik které takovéto úkony zvládnou? A kde se to dá sehnat?