Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

Doliti oleje do automatu 5HP24

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
Meda
Klubové ID: 3310

#1 Příspěvek od Meda »

Nejde mi o vymenu, automat ma najeto 300t km, do 230t km jezdilo do autorizaku BMW, takze olej meneny na 99% nebyl a nechci pokouset jestli to prezije, ale menil jsem ho a vypadl z nej menic, tudiz v nem bude neco malo oleje chybet a rad bych ho jen dolil (koukal jsem na nej, cerveny uz neni, ale zadna kase to taky neni, takze to snad neublizi).

Otazka je ted jaky je spravny postup, nechat ohrat, proradit, chcipnout a zkusit dolit dokud nebude pretekat? Jak s menicem? Vsiml jsem si, ze ma vlastni "nalevak" i vypustak ktery je zhruba ve vysce pulky menice. Staci tedy take dolit, nebo je na to nejaky postup?

Diky :)
Angelos

#2 Příspěvek od Angelos »

Koukal jsem, že tady je to docela hezky popsaný a je to přímo od ZF - http://www.zf.com/media/media/document/ ... /5HP24.pdf
Birkoff
Klubové ID: 989

#3 Příspěvek od Birkoff »

Kontrola a dolívání - VŽDY!!! při nastartovaným motoru.
Meda

#4 Příspěvek od Meda »

Urcite? V tom manualu zrovna teda pisou, ze ma byt motor vypnuty :)

Kazdopadne jsem se tam nedocetl jak je to s tim menicem, doleva se tedy extra?
Rejchy Moderátor
Moderátor
Klubové ID: 510

#5 Příspěvek od Rejchy Moderátor »

Dolévá se a kontroluje při nastartovaném motoru,jinak tam toho moc nedoleješ.Měnič samostatné plnění nemá,takže dolít,několikrát prořadit všechny kvalty a třeba vícekrát zopakovat.Olej by měl být uveden na vaně převodovky,5HP24 by měl být ESSo označení si už nepamatuju,ale byl šedo zelený.Červený olej se dával hlavně do GM převodovek u dieslů.Ale platí označení na vaně.Nevím proč ho rovnou nevyměnit,rozhodně novým olejem a filtrem nic nezkazíš,kor když díky výměně převodovky budeš měnit skoro celou náplň.U toho oleje nejde ani tak o nečistoty,jako spíš o hydraulické vlastnosti toho oleje a ty se výměnou zlepší.
Tady máš návod

https://www.youtube.com/watch?v=S8jcRd4gyWc
Meda

#6 Příspěvek od Meda »

Tesne za prirubou je cast prevodovky siroka asi 5cm kde je na prave strane sroub na nalevani, zhruba ve vysce pulky prevodovky a na druhe strane te same casti je dole vypustak, k cemu by to jinak bylo?

Menit olej se bojim, ma najeto 300t km bez vymeny a vim, ze fungoval dobre. Ten automat co jsem ted z auta vyndal byl asi pred casem "generalkovanej", cely popsany nejakyma cislama a krasne cerveny olej, presto prestal couvat..
Rejchy Moderátor
Moderátor
Klubové ID: 510

#7 Příspěvek od Rejchy Moderátor »

Na co tam ty šrouby jsou ti nepovím,ale všichni furt brečej jak to je u BMW na prd.Musí se složitě dělat proplach XY litrama oleje,protože se z měniče ten olej vypustit nedá,na rozdíl třeba u Mercedesu.
Zpátečku má na starosti solenoid ne?Nestačilo vyměnit jen ten?
Meda

#8 Příspěvek od Meda »

Prevodovku funkcni jsem mel, takze trapit se s tim co tomu automatu bylo budu az potom :)
RomanM3
Klubové ID: 4038

#9 Příspěvek od RomanM3 »

čus,
asi už to máš vyřešený, ale ty šrouby které jsi popisoval, pokud jsem to dobře pochopil, ktere myslíš tak jeden na boku kryje tlakový ventil. když ho vytočíš, vyskočí na tebe pružina a jakýsi váleček. pístek mně teda zustane vevnitř. ten další šroub netuším.
leccos se dá vyčíst když si stáhneš na netu repair manual k te převodovce. je to v pohodě k najití na různých forech.
třeba tady jsou hned tři linky i na seznam dílů:
http://www.jaguarforums.com/forum/xj-x3 ... faq-54929/
Odpovědět