Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

Hifi DSP e39 vs e61

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
maxmin

#1 Příspěvek od maxmin »

Zdá se mi to, nebo je v e61 o dost horší zvuk hifi než v e39?

Měl jsem e39 touringa 2001 s hifi dsp, zvuk byl téměř dokonalý, krásně čistý, vyvážený a neskutečně detailní, velmi příjemné a čisté basy bez "dunění". Hrálo velmi pěkně i z fm rádia. Rádio jsem si v tom autě vyloženě užíval, rádio se dalo poslouchat i delší dobu hodně nahlas. Proto jsem chtěl e61 zase jedině s Hifi DSP (logic7). Bohužel je to pro mě velké zklamání. Mám rok 2004.

Zvuk mi přijde nepříjemně přebasovaný a hlavně tyto basy se podle mě rozhodně nedají nazvat čisté. Spíše je to nepřijemné dunění/hučení absolutně bez detailu, musel jsem je hodně stáhnout, protože se to nedalo moc poslouchat. Po delší době byl hlasitější poslech vyloženě nepříjemný / unavující. Celé mi to připadá takové nevyvážené, něco tomu zvuku chybí, není tam slyšet detaily, v určitých frekvencích možná i trochu "hučí". Výkon to má obrovský, řekl bych že o dost silnější než e39, ale prostě tomu něco chybí co nedokážu popsat a ekvalizérem to nejde vyladit.

Nemám ještě tolik naposloucháno na kvalitních aparaturách, takže jsem spíše "hifista začátečník", ale e61 s dsp mě velmi zklamala a nebo je v mém autě něco špatně.

Např. dříve jsem měl ještě jednu 540i s dsp (rok 98) a tam byl evidentně nějaký problém se zesilovačem, zvuk byl celkově utlumený, hlavně výšky. Ale žádné dunění/hučení tam nebylo. Kamarád má e38 (rok asi 96) s DSP a tam mi ten zvuk přijde taky vyvážěnější a detailnější, podobně jako v e39.

Je tady nějaký skutečný audiofil, který slyšel tyto audiosystémy a dokáže mi k tomu něco říct? A dá se s tím něco dělat, např. vyměněním měničů, zatlumením dveřních výplní a.t.d.?
kurevtor

#2 Příspěvek od kurevtor »

ahoj maxime, blbej dotaz - zkoušel sis pohrát s equalizerem? A na kolik máš nastaveno logic 7? Na max.?
Máš kombajna, nepomohlo by trochu hejbnout se zvukem směrem dozadu?
maxmin

#3 Příspěvek od maxmin »

Ekvalizérem se to mi to moc vyladit nepodařilo, mám ho momentálně nastavený na "flat", tedy co nejvíce lineárně a v bass/trebble jsem ubral asi 3 dílky basů.
V logic 7 mám jen "theatre", "concert hall" a "off", žádné jiné nastavení tam není. V e39 jsem měl mohl ještě nastavit úroveň "echo" a "room" ale o ty efekty vůbec nejde.
Prostě když ty subwoofery vydávají nepěkný a nepřesný dunivý zvuk, tak ho ekvalizér jen v určitých frekvencích ztiší, ale zvuk budou mít pořád stejný.
Nemůžu si pomoct, ale v e39 mi prostě přišel plnější, čistší a detailnější.
(ale i tak to oproti běžným autům hraje moc pěkně..)

Chvíli jsem poslouchal logic7 i v e65, možná moc krátkou dobu na to abych to zhodnotil, ale tam mi přišel ten zvuk úplně někde jinde než v e60...

Ještě mě napadá vyměnit staré kondíky za nějaké hifi, třeba to ten zvuk trochu "vyčistí"
cmelak
Klubové ID: 2687

#4 Příspěvek od cmelak »

Já jsem si zas dodělával DSP do E39 sedan a jsem z toho zklamanej, protože mi to neduní skoro vůbec, možná jen na minimální hlasitost ale subwoofer nemá sílu, když jsem slyšel DSP známýho V E39 M5 tak to dunělo neskutečně a ještě ty basy ani neměl na maximu což u mě je to bída s nouzí, zkoušel jsem měnit zesík za jinej, basák za jinej ale pořád stejný ale pak mě napadlo že přeci musí být z kufru do interiéru nějaká díra aby to nedunělo jen v kufru? Nemá tady někdo taky dodělávaný DSP v sedanu E39?? Potřeboval bych zjistit jestli má pod zadním platem díry v tom meziplechu pro subwoofer.
Čeština do BMW, MK4, CCC, CIC, Aktualizace navigace 2019, Odblok TV/DVD
maxmin

#5 Příspěvek od maxmin »

Co já vím, tak zesík se musí nakódovat na konkrétní auto, aby na správné výstupy dával správný signál.. Někde jsem o tom četl, že i když dáš stejný zesilovač (stejný kód dílu) třeba z x5 nebo ze sedmy, tak to hraje úplně jinak, pokud to není správně nakódované.
DSP v e39 umí hodně silné a čisté basy bez dunění! (duněním myslím nežádoucí odrazy, rezonance, hučení a všechna možná zkreslení co tam nepatří..)
maxmin

#6 Příspěvek od maxmin »

Jo a tady je vidět jak je uchycen originál sub u e39:
http://bmwfans.info/parts-catalog/E39-S ... _top_hifi/ Máš to stejně? Já měl touringa, ty měly subwoofer schovaný úplně jinde..
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 6

#7 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

DSP je o ničem, trochu cool zní až tohle: http://bmwfans.info/parts-catalog/E39-S ... und_system
tam jsou 2 (tuším že 20cm) repro pod oknem našroubované z kufru...
“Ability is what you're capable of doing.”
cmelak

#8 Příspěvek od cmelak »

Tak problem s basovanim u DSP vyresen:) Sundal jsem subwoofer a prorazil jsem do plechovyho plata nad nim takovy dve zatky ktery pasovaly presne na vydechy repraku takze po roce a pul jsem si asi tri hodiny poustel vsech 6CD v changeru abych to otestoval, musim ty basy uz i tlumit protoze mi z toho pak drnci zadni roletka :D
cmelak

#9 Příspěvek od cmelak »

Hanz: jj to jsou ty m-soundy, videl jsem to vetsinou jen v M5, tady je video jak to z DSP predelat na tyhle kolace

http://youtu.be/xrIz4v9_XZ4

Na ebayi jsou za 7k a nedavno mi utekli :)
kurevtor

#10 Příspěvek od kurevtor »

Hanz píše:DSP je o ničem
ehe 8O
cmelak

#11 Příspěvek od cmelak »

kurevtor: To neber vážně, DSP hraje dost solidně, o ničem je základ, to je něco co jsem u E39 (vyšší střední třídy) dosud nepochopil. Líp hrála i stará Renault Thalia než E39 v základu.
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu

#12 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

myslel jsem to hlavne k tomu podplatovemu DSP subwoferu od Nokie... slysel jsem 2 auta s DSP a nikdy mi neprislo, ze je to neco TOP, abych kvuli tomu menil auto nebo predelal cely system...
Foldas

#13 Příspěvek od Foldas »

velký rozdíl je už základ proti verzi hifi. A hodně velkou změnu u mně udělalo vyměnit zakladní radiomodul philips za bm24. Mám e39 tour. V e36 mám taky verzi hifi a proti zakládní verzi je to taky hodně znát
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu

#14 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

V e36 určitě, zvlášť pokud mas tu verzi s tlačítkem před radickou. Měl jsem obyčejný - zoufalství, pak Harman s 3pasmama vpředu - cool, a největší zmena byla po výměně rádia na Alpine s korekcema a předních repro na 2 pásma Hertz Hsk-16cm.
Z 10-13cm oem repro nikdy bomba zvuk nebude, at uz jsou v jakkoliv chytře navržené a portované ozvucnici, vždy je to kompromis.
Lucifer
Klubové ID: 3086

#15 Příspěvek od Lucifer »

DSP v touringu hraje o několik levelů líp než DSP v saloonu. Proto to hanz a ostatní takhle hodnotí. V touru je totiž 2 cívkový tuším že 8" subwoofer ve svojem boxu nad baterkou a ten umí dost přesné a čisté basy zahrát které jsou slyšet i při 160km/h :)

Já si taky nemůžu dsp vynachválit hraje to opravdu čistě kvalitně a přesně zvuk, ten pocit z prostorovýho zvuku je nepopsatelný :) A e90 s hifi mi přišla taky docela bída až na to že mi basy cloumaly s tělem :D

A celkově je jasný že u dsp nebudou basy dunět na celou ulici ale uvnitř ty basy budou prostě tak jak mají být. Mě to sedí na 100%
PetoK

#16 Příspěvek od PetoK »

Kluci,obnovim tuto starsiu temu,mam dotaz... dorabal niekto top hifi dsp do e39 tour ? Nedavno som si poriesil okrem e65 aj e39 525d tour 2002 a tam je 16:9 nav+mk4+bm54 ale iba obyc stereo. Kabelaze zapojim,ziadny problem... ale co s dverami,staci prehodit tie repra s ozvucnicami alebo co vsetko treba ? Ako pozeram schemy,je tam trojpasmo v pred.dverach, vyskace v zadnych,vzadu na stropnici 2x stredobas a nad bat je woofer... ??? Rozmyslam ci vobec do toho ist a ci to ma zmysel... v e65 mam L7, to je kapanek iny svet...
PetoK

#17 Příspěvek od PetoK »

Kluci,obnovim tuto starsiu temu,mam dotaz... dorabal niekto top hifi dsp do e39 tour ? Nedavno som si poriesil okrem e65 aj e39 525d tour 2002 a tam je 16:9 nav+mk4+bm54 ale iba obyc stereo. Kabelaze zapojim,ziadny problem... ale co s dverami,staci prehodit tie repra s ozvucnicami alebo co vsetko treba ? Ako pozeram schemy,je tam trojpasmo v pred.dverach, vyskace v zadnych,vzadu na stropnici 2x stredobas a nad bat je woofer... ??? Rozmyslam ci vobec do toho ist a ci to ma zmysel... v e65 mam L7, to je kapanek iny svet...
JaraX
Klubové ID: 482
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od JaraX »

LOGIC v je uplně jinej než v E65 a to nastavení Logicu co má E65 u E60 vůbec není.
DSP v E39 je uplně šajze a myslím si že je lepší jít cestou aftermarketu než zástavby DSP, podle mě to za ty peníze a práci nestojí.
maxmin, zkus do toho nechat sednout nějakýho hudebně nadanýho člověka, já třeba vozím v E66 často zpěváky a jeden z nich mi nastavil ekvalizer, logica i zbytek a musím říct že to najednou hraje líp než kdy dřív, já nemám hudební sluch na to abych si to uměl nastavit sám.
připadně bych mrknul na to jak máš nakodovanej logic zesilovač a CCC a přehrál v celym autě SW a překodoval. teoreticky tam mohl umřít zesík, někdo tam šoupl zesík třeba z šestky a už je na průser zadělaný.
Lucifer
Klubové ID: 3086

#19 Příspěvek od Lucifer »

Sám sem si dodělával do 39 touring DSP a nebyl problém žádný, sehnal jsem totiž kabeláž bez jedinýho uštípnutýho konce.

Jinak jaraxi pokud si někdy jel v E39 tour bez DSP a pak s DSP tak bys asi chápal proč dodělat, v 39 tour bez DSP je to total mega ultra social humus to se nedá poslouchat ani na rádio :x

Logic je pecka ale to DSP si dovedu nastavit přesněji, je tam nastavení ECHO a ROOM u logica je tohle pevný a pokud člověk není tolik hluchej tak to dovede nastavit tak, že zvuk z toho leze na úrovni LOGIC a možná o chlup lepší prostorový efekt i když chybí centr vepředu v palubce.

Basy jsou o level možná dva slabší oproti jakýmukoliv LOGIC ale to je dáno umístěním basáků.

Samozřejmě nejde srovnávat DSP z 96 vs logic z 04. DSP je na svá léta opravdu špičkový audio se slabšíma basama ale dokonalým prostorovým a bohatým zvukem.
PetoK

#20 Příspěvek od PetoK »

Diky,presne preto to chcem dorobit,mam to ako druhe auto a to obyc stereo je to oproti L7 v e65 ktoru pouzivam denne cista tragedia. Mozes sa rozpisat podrobnejsie,co vsetko si menil a co kde nepasuje atd ? Musel si nieco prerabat ? Bolo treba aj nieco nakodovat ?
Odpovědět