Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
jaký motorový olej do E39 3,0d 142 Kw
-
Brátn
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
tak samozřejmě že 5w30, sám to napsalStrosek píše:Lepší by bylo, kdybys mu nějakej poradil ty podpise.Bratn píše:viz můj podpis![]()
Když už jsi prodejce.
Já např. to tohoto motoru zrovna Pentosin dávám, ale 5w-40. Ne 5w-30, nebo 0w-30.

5w40 je zbytečně s velkým rozsahem a horšími vlastnostmi, vyplatí se jen v případě kdy to honíš do vysokých teplot a to pouze v létě, u starých dieselů má pak význam 10w40, který studený déle zůstává na vačkách
no a to já považuju za nesmysl..
sorry ale jakejkoli olej xw...30 je do auta navíc s turbem zhovadilost, má tenčí mazací film který neudrží pevnost ani při dynamické jízdě, natožpak plnej plyn v létě...dochází tak k vyššímu opotřebení, pokud tě téma zajímá podívej se na stanoviska ústavu paliv a maziv o olejích LL a 0W 30 apod...mě to do auta nesmí (je velmi citelnej rozdíl při použití toho či onoho), optimální je právě 5W 40, lepší 5W 50 ale je pravda že budeš mít cca o 0,1-0,2L/100km větší spotřebu
sorry ale jakejkoli olej xw...30 je do auta navíc s turbem zhovadilost, má tenčí mazací film který neudrží pevnost ani při dynamické jízdě, natožpak plnej plyn v létě...dochází tak k vyššímu opotřebení, pokud tě téma zajímá podívej se na stanoviska ústavu paliv a maziv o olejích LL a 0W 30 apod...mě to do auta nesmí (je velmi citelnej rozdíl při použití toho či onoho), optimální je právě 5W 40, lepší 5W 50 ale je pravda že budeš mít cca o 0,1-0,2L/100km větší spotřebu