Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Závada na motoru E91 320i

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
Omo

#1 Příspěvek od Omo »

Ahoj,

poslední měsíc řešíme stále dokola jednu a tu samou závadu na motoru mé E91 320i, motor N43B2 (4 válce, 125 kW). Oba servisy (jak autorizovaný, tak i neautorizovaný) začínají být v úzkých, tak se chci se zeptat tady, jestli někoho ještě nenapadne něco užitečného. Případně nevíte o schopném diagnostikovi – nejlépe Dr. Haus 

Závada: po pár stech metrech od nastartování (většinou ze studeného stavu) se rozsvítí kontrolka motoru. Motor, pak nemá plný výkon, občas kouří, občas trochu cuknou otáčky, ale vše nepravidelně. Po vypnutí a znovu nastartování za tepla se už většinou nerozsvítí, ale druhý den ráno znovu.

Doposud provedené opravy:

1) diagnostika motoru (ve výpisu vada snímače polohy kliky, sací vačky, VANOSu na sání + další následné – výpis mám)
-> výměna snímače polohy vačky sání, výměna zapalovacích cívek

2) diagnostika motoru (ve výpisu vada snímače polohy kliky, sací vačky, VANOSu)
-> vyčištění VANOSů, výměna snímače polohy kliky
-> odsání přebytečné olejové náplně motoru (bylo tam asi 9mm nad max)

3) diagnostika (ve výpisu vada snímače polohy výfukové vačky, neodpovídá poloha výf. vačky k poloze kliky)
-> výměna snímače polohy vačky výfuku

A závada vesele svítí dál !!! 

Kam dál? Autorizovaní navrhují dekarbonizaci motoru, neautorizovaní chtějí zkontrolovat jestli řetěz na rozvodech. Obě varianty jsou spíš synonymem k „tak už nevím“, protože motor někdy šlape jak hodiny, někdy ne. VANOSy i lambdy se zdají OK.

Budu rád za každý nápad!
Honza325

#2 Příspěvek od Honza325 »

Jestli sháníš dr.Hause, tak Snejk je jasná volba a máš napůl vyhráno :-D
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Omo

#4 Příspěvek od Omo »

Díky, za reakce!
Na diagnostice se oba vanosy tvářili jako funkční, ale asi nezbyde, než je zkusit, vyměnit...

Snejka se zkusím zeptat...
olom

#5 Příspěvek od olom »

Ahoj,
jednou jsem měl taky takový podobný problém u E46. Když jsem to nastartoval tak mi hupaly otáčky atd..
V servisu taky něco o klikovce, podtlaku, že si to přisává vzduch, a nakonec to bylo obyčejné olejové víčko, kde netěsnila tak gumička a byl klid. V servisu jsem dal 6500kč za opravu, a pak víčko za stovku a fertig.

Good servis BMW!!!!!!!!
viper81

#6 Příspěvek od viper81 »

Ahoj,
měl jsem asi stejnou závadu. Byl vadnej motor VVT.

http://www.bmwklub.cz/modules.php?name= ... t=318i+e90

V.
Omo

#7 Příspěvek od Omo »

Chlapi, diky za typy! Ten VVT - musim nekde vyguglit jak to funguje.

Vipere, ta kontrolka se mi rozsvecuje jen za studena. Mels to taky tak?
libor1988E36

#8 Příspěvek od libor1988E36 »

Dobrý den řešil jsem podobnou závadu za studena se rozsvicovala kontrolka motoru nakonec byl vadný výfukový vanos, nevím zda to nějak pomůže nebo už je závada odstraněna. Ale nikdy jsem se u těchto motorů nesetkal s tím že je vadné čidlo vačky! Budto Vanosy nebo VVT. Protože pokud to píše špatnou polohu vanosů tak to může být i magnetické ventily zanešené.Nevím zda to nějak pomůže
viper81

#9 Příspěvek od viper81 »

Rozsvítila se za studena a zůstala svítit. V servisu vymazali chyby a cca měsíc bylo vše ok. Pak se rozsítila červená kontrolka, motor klepal a auto skoro nejelo. Následovala další návštěva v servisu, kde mi řekli, že je potřeba vyměnit motor VVT. Po výměně je cca 3/4 roku vše v pořádku.
Údjně to je častá závada u mé motorizace.

V.
Omo

#10 Příspěvek od Omo »

Pro zajímavost, takhle funguje VVT:

http://www.youtube.com/watch?v=qZ9k4Ohssu8
Odpovědět