Zdravim,
mam docela problem se svym autem uz delsi dobu a tak bych se chtel poradit, zda uz nema někdo zkusenosti. Jedna se o bmw 320d e46, r.v. 2001, chip na 110kW, facelift.
Zrada je vtom, ze turbo spatne taha, resp. vynechava. Ze zacatku obcas vyplo a bylo to treba poradne turovat, aby auto jelo a obcas se stalo ze turbo seplo a auto temer vystrelilo. Neprisel jsem ani na to, kdy by mohlo turbo sepnout, napr. v kopci, pri vice zahratem motoru, studenem motoru... zadne indicie Nyni uz jezdim temer bez turba porad a obcas se stane, ze sepne a muzu snim i predjizdet je to dost poznat a stava se ze z niceho nic sepne a po chvilce zase vypne pri bezne denodenni jizde. Spotreba sla vyrazne nahoru, obcas to musim vytocit az na 4tis. otacek a taky se mi zda, ze vice kouri a smrdi (to muze byt ale pozde domenka), no nic dobreho...
Na autodiagnostice to pise:
Chybovy kod: 38
Popis: Snimac Hm.Prutoku Vzduchu
Vypada to nejspis na vahu vzduchu nebo nejake cidla spalovani. Kolega ze servisu mi rikal, ze jsou tam ale dva a spatne dostupne, ze je treba rozebrat kus auta.
Nevedel by nekdo cim to presne muze byt? at to muzu procistit a zase snim normalne jezdit?
čidla spalování... hm, pokud myslí čidla detonačního hoření, tak myslím že ty bys u nafty hledal asi marně ale jinak u benzínu jsou dvě a jsou blbě přístupný.
Jasny no... tak ja to mam diesla, ale proste jsem se chtel ujistit, ze to bude tou vahou vzduchu, abych ji nemenil zbytecne... jestli je i jina moznost v cem by mohl byt hacek Jinak asi pred mesicem jsem menil stredni dil katalyzatoru, pac se vysypal, no a nedavno na STK mi rekli ze nebyl zapojeny nebo tak neco... nevim zda stekr nebo pres diagnostiku....to stim asi nemuze mit souvislost?
No a nove mi zacla pri startu svitit kontrolka oleje. Po par metrech zhasne ale drive nesvitila. Oleje je v motoru dost, to sem kontroloval.
A taky co je jeste zahada... ze obcas, kdyz jedu rovne po ceste a udrzuju stabilni rychlost, noha na plynu se nehne, tak auto zacne z niceho nic samo skubat a skytat, az kdyz tomu prislapnu tak prestane to mi taky prijde divny a dela to jen nekdy...
No mě se zdálo, že to turbo už nejak píská, když to mělo 190tkm, hlavně ten dlouhý doběh po vytočení byl velmi podivný..
To mělo jít asi na repas okamžitě, teď je to podle mě mrtvé, ještě bych zkusil předtím zkontrolovat podtlak, mám nějaké ventily navíc, můžem to kdyžtak zkusit prohodit, se domluvíme...
Jak to tady tak pročítám, tak mám takovej pocit jako by se rysovalo něco horšího. Ono to vypadá jako by to turbo, resp turbínka byla seklá, nebo jestli jsi trochu nepřipekl hřídelku v takových kulatých kovových těsněních. To by mohl být velký problém, ale nejsem žádný odborník. Jen podle toho co jsi napsal mi to tak připadá.
Auto sem kupoval když mlo 185500 a turbo pískalo, jenže jsem byl trouba a myslel si že tohle je ještě v normě no a od března do května jsem jezdil a v květnu 16. sem dojel do pardubic, došel na akci, pak že si skočíme na oběd, skočíme do auta a na světlech před hospodou bílej dým za autem. myslel jsem že mi hoří guma. Pak jsem oběhl auto a kouř šel z výfuku. Auto sem odstavil a volám horysovi - nj to je turbo. těsnění je v p...í...č...i. prochcává tama olej a proto to čoudí - nestartovat nejezdit - nechat vychladnout a pokud bude čoudit po vychladnutí tak nejezdit. Mohlo by se stát, že se hřídelka s turbínkou uvolný, vzpříčí, turbína se oseká o stěny turba a kousky lopatek se nasajou do sání a je průser na světě. Zničí to ventily, štelovátka, a hlavně písty a hlavu, poškrábe to válce a motor je na vyhození. Pokud se nic na mojí straně nevysere tak jde rovou na opravu příští týden, zároveň spojka, čidlo abs, žhavičky ve webastu, olej, filtry, řemen, kapaliny, tlumiče, přední ramena, tyčky řízení, geometrie, řízení...pak za pavlem na vyleštění a vyčištění aby se to přes zimu dobře wapkovalo a dobře to vypadalo a po zimě hurá na takové ty rezaté tečky a vychytání posledních much..
jo a ty kurvy co mi to prodali tak dokonce vymenily dveře za jiný, nějaký zevnitř shnilý čehož jsem si všiml dneska ráno. zespoda sem zaškrábal na hranu dveří klíčem a on mi zajel dovnitř. sem myslel že to rozkopu. Tak už se shnánějí nové přední dveře. Zajímavý je že zadní kufr, kapota, zadní dveře jsou jak nový, karoserie naprosto v pohodě, jen ty dveře sou na sračku..zajímavé že?
Martin Horys Růžička tel: 603276327
-kvalitní rychlá práce, je třeba se předobjednat, dobré ceny a domluva platí. Dělal mi palivové potrubí, čerpadlo v nádrži, mám od něj baterku, dělal mi diagnostiku a projížděl a prohlížel celý auto.
Jak je psáno výše, brnkni horysovi, mě teď bude dávat do kupy turbo taky na 320d a spoustu jiných věcí jak jsem napsal a jinam s autem nejezdím.