Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

e36: Nesvítí tlačítka na klima panelu

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Zpráva
Autor
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#1 Příspěvek od xSAFA »

Nesetkal se někdo s problémem, že na digi klima panelu nesvítila některá tlačítka? Mě nesvítí pouze modré šípky, jinak vše funguje. Když je auto hodně vymrzlé začnou sem tam problikávat, předpokládám nějaký studeňák... Včera sem to rozebral a zkusil letmo propájet, ale žádná změna. :? Má někdo nějaký tip co by se s tím dalo dělat? Nebo neřešil někdo podobný problém? Je to blbost ale někdy mě to docela štve... :) :(
Mimo

#2 Příspěvek od Mimo »

no ja som riešil presne to isté. nesvietili modré šípky (len občas blikali). neprišiel som na nič, musel som kúpiť druhý panel aby to bolo tiptop :?
vidim10

#3 Příspěvek od vidim10 »

xSAFA píše:Nesetkal se někdo s problémem, že na digi klima panelu nesvítila některá tlačítka? Mě nesvítí pouze modré šípky, jinak vše funguje. Když je auto hodně vymrzlé začnou sem tam problikávat, předpokládám nějaký studeňák... Včera sem to rozebral a zkusil letmo propájet, ale žádná změna. :? Má někdo nějaký tip co by se s tím dalo dělat? Nebo neřešil někdo podobný problém? Je to blbost ale někdy mě to docela štve... :) :(

Jde ti šťáva do žárovek? Zkus ve vypnutém stavu obě změřit multimetrem, jestli není jedna z nich načnutá.
Tompo

#4 Příspěvek od Tompo »

Mě to dělá to samé, tak jsem zvědav na co přijdete..
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Kdysi jsem to koumal, jsou tam myslím LEDky. Řekl bych, že je to projev jejich stárnutí a odcházení, viz tuningové parkovačky s diodama.
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od xSAFA »

Ano myslím, že jsou to LED ale jsou součástí mikro spínače, takže jejich výměna je pravděpodobně nemožná :(
CBR1000F
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od CBR1000F »

Jestli jsou ty LEDky zalité, tak je to práce pro fajnšmekra s odvrtáváním atd. Kdysi jsem dělal něco podobného pro kámoše a už bych to nechtěl na stůl.
Pitris

#8 Příspěvek od Pitris »

na e36 s manuální klimou jsou tam ledky pod vypínačema taky,vyměnit nejdou jen vyměnit celej panel tak asi tak
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od xSAFA »

Tak na to asi prdím, dál budu jezdit bez modrých šipek :D Panel kvůli tomu měnit nehodlám... :?
CBR1000F
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od CBR1000F »

Pitris píše:na e36 s manuální klimou jsou tam ledky pod vypínačema taky,vyměnit nejdou jen vyměnit celej panel tak asi tak

Jak nejdou - to slovo neexistuje :D Chce to jen šikovné ruce se spoustou trpělivosti a aspoň částečné znalosti s praxí v elektronice. Ale pokud měl člověk na základce z dílen za 3, za 4, ať to raději ani nezkouší :D Každopádně je dobré pro případ neúspěchu mít po ruce ke koupi náhradní panel.
Pitris

#11 Příspěvek od Pitris »

Tak náhradní panel koupit to není problém,ale když vyndám to tlačítko nesvítí mi to jen na jednom ze třech tak tam není ani přístup aby se to dalo odpájet nebo tak a ten vypínač nelze rozebrat celý,abych se k těm ledkám nějakým způsobem dostal,takže pak je mi jedno jestli jsem měl z dílen 1 nebo 4,není to prostě rozebíratelný a že bych ho chtěl zrovna zničit to se mi teda nechce.
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od xSAFA »

CBR1000F píše:Jak nejdou - to slovo neexistuje :D

Tak jinak, LED je součástí mikro spínače tzn. odletovat ho celý není problém, nicméně LED z toho už nedemontuješ a takovou součástku bych těžko sháněl. I když někdo šikovný by jej možná dokázal rozebrat a vyměnit jen LED, ale nerad bych rozdrbal spínač a pak kupoval novej panel.

Ale nezdá se mi, že by jedna špatná LED ovlivňovala pouze nefunkci osvětlení modrých šipek, to by museli být zapojeny modré led samostatně a seriově pokud se nepletu. Ale jsem laik tak nevím, možná to tak bude.
Foldas

#13 Příspěvek od Foldas »

Pitris píše:na e36 s manuální klimou jsou tam ledky pod vypínačema taky,vyměnit nejdou jen vyměnit celej panel tak asi tak

na manualni klimě to jde uplně bez problemu digital jsem ještě nekuchal tak nevím
CBR1000F
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od CBR1000F »

Taky jsem měl v ruce jen manuál, ale technicky vzato máš pravdu, že vadná ledka nemůže ovlivnit funkci šipky. Pochopil jsem, že to poze nesvítí a ne, že nefunguje celé tlačítko - i když pak je už jedno, jestli se rozdrbe :)
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od xSAFA »

Nene nerozumíme si. Tlačítka fungují ale ledky jež sou jejich součástí nesvítí resp. někdy probliknou (pouze u podsvícení modrých šipek pro dvouzonu - obě šipky zaráz). Nevím zda je skutečně chyba v těch LEDkách - zaráží mě že to dělají obě současně, ale LED jsou umístěny uvnitř samotného tlačítka, které má horní část možná odnímatelnou ale nezkoušel jsem to, je to už poměrně jemná součástka. Možná kdyby se celé tlačítko odletovalo, bude přístup ke kontaktům samotné LED zespod. Otázkou je zda by se dala nahradit běžnou modrou LED z obchodu a zda by správně svítila.

Zde jsou trochu ty spínače vidět bez těch plastů, jinak doma mám detailní fotku jak sem to rozebral.

Obrázek

Tlačítko je naletované, bílá část na fotce je ta pohyblivá a uvnitř je schovaná LED.
Pitris

#16 Příspěvek od Pitris »

Foldas píše:

na manualni klimě to jde uplně bez problemu digital jsem ještě nekuchal tak nevím

Můžeš mi to blíže popsat to rozebrání a výměnu??Díky
Foldas

#17 Příspěvek od Foldas »

když sundáš všechny čudly z panelu tak sundáš ten přední plastový kryt a uvidíš ledky asi na centimetrových nožkách cely ten panel jde rozebrat lehce
Pitris

#18 Příspěvek od Pitris »

jj dobře a jdou odpájet nebo jak tam jsou?? Ještě jiná věc pojedemi topení a vše krom klimy vnitřní a venkovní cirkulace a zadního okna když ten panel vyndám a budu třeba jezdit bez něj??
zverbo

#19 Příspěvek od zverbo »

Foldas píše:když sundáš všechny čudly z panelu tak sundáš ten přední plastový kryt a uvidíš ledky asi na centimetrových nožkách cely ten panel jde rozebrat lehce

Daval sem delat cely panel s karbonu a tohle som vsechno absolvoval ale vsde sem daval modre diody pristrojovka popelniky BC klima az na tihle male diodky ti sem jenom vymnenil za novy zadna veda mikropajka strpeni vice svetla a pul hodina casu!
xSAFA
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od xSAFA »

A to jsi dělal digi nebo manual? Jestli digi můžeš mi tedy nějak polopatě popsat jak tu led v tom spínači vyměnit? Je nutné odpájet tlačítko z desky? A jak se pak dá dostat k té LED?
Odpovědět