Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Turbo

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
ondra325

#1 Příspěvek od ondra325 »

Moc pekne udelany ale chtel bych se zeptat jak tam pises okamžité vypínání horkého motoru=ko turbo. Mam 325tds a nedavno mi vrtule prorazila chladic a vytekla mi voda a teplota vylezla do cervenyho.Znamena to ze mam v pr.... turbo? Me zatim pride ze to jede stejne akorat sem koukal na trubku ktera vede ze sani do IC tak tam je trocha oleje a to myslim ze neni dobre cos???
Spectral

#2 Příspěvek od Spectral »

ondra325 píše:Moc pekne udelany ale chtel bych se zeptat jak tam pises okamžité vypínání horkého motoru=ko turbo. Mam 325tds a nedavno mi vrtule prorazila chladic a vytekla mi voda a teplota vylezla do cervenyho.Znamena to ze mam v pr.... turbo? Me zatim pride ze to jede stejne akorat sem koukal na trubku ktera vede ze sani do IC tak tam je trocha oleje a to myslim ze neni dobre cos???

Ne, neboj, turbo bude nejspíš ok. Pro životnost turba je smrtící vypnutí motoru ve chvíli, kdy je rozpálené přímo turbo, ne motor. Ono to s tím sice souvisí, když pojedeš palbu, bude horké oboje, ale zrovna ve tvém případě se pravděpodobně přehřál pouze motor, turbo mohlo být relativně vlažné (pokud se ti to nestalo zrovna uprostřed prasení).
Jde o to, že když jedeš s turbomotorem naplno, turbodmychadlo se rozžhaví na takovou teplotu, až lopatky změknou. Dokud se točí, je to OK, odstředivá síla je drží ve správné pozici, ale když najednou vypneš motor, turbo se přestane točit a teplem změklé lopatky se působením gravitace maličko ohnou. Turbína přestane být dokonale vycentrovaná, začne házet a to už je zaděláno na problémy.
skautik Čestný člen
Čestný člen

#3 Příspěvek od skautik Čestný člen »

Spectral píše:
ondra325 píše:Moc pekne udelany ale chtel bych se zeptat jak tam pises okamžité vypínání horkého motoru=ko turbo. Mam 325tds a nedavno mi vrtule prorazila chladic a vytekla mi voda a teplota vylezla do cervenyho.Znamena to ze mam v pr.... turbo? Me zatim pride ze to jede stejne akorat sem koukal na trubku ktera vede ze sani do IC tak tam je trocha oleje a to myslim ze neni dobre cos???

Ne, neboj, turbo bude nejspíš ok. Pro životnost turba je smrtící vypnutí motoru ve chvíli, kdy je rozpálené přímo turbo, ne motor. Ono to s tím sice souvisí, když pojedeš palbu, bude horké oboje, ale zrovna ve tvém případě se pravděpodobně přehřál pouze motor, turbo mohlo být relativně vlažné (pokud se ti to nestalo zrovna uprostřed prasení).
Jde o to, že když jedeš s turbomotorem naplno, turbodmychadlo se rozžhaví na takovou teplotu, až lopatky změknou. Dokud se točí, je to OK, odstředivá síla je drží ve správné pozici, ale když najednou vypneš motor, turbo se přestane točit a teplem změklé lopatky se působením gravitace maličko ohnou. Turbína přestane být dokonale vycentrovaná, začne házet a to už je zaděláno na problémy.

muze se stat, ale u normalniho provozu bych tomu moc neveril. Tady je spis problem v tom, ze se turbo chladi a maze motorovym olejem kdyz zastavis zak ten olej prestane cirkulovat a pripece se na hridelku, loziska apod. tim dochazi k dalsimu opetrebeni, zvetsovani vuli, turbina nebude vycentrovana atd...

to ze mas trochu oleje v sani je celkem normalni, u techhle turb nejde uplne zamezit pronikani aleje. ale nesmi ho tam byt moc
Panaque
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Panaque »

za studena trápené motory=ko hlava, okamžité vypínání horkého motoru=ko turbo

Platí to i na E39? A jak dlouho čekat než to zdechnu??? 530d 3l 6ti vál nemá chybu. Chtěl jsem 3... ale do ní se nevejdu :oops:

Takže rozložitějším lidem doporučuji projet a pak hodnotit před studováním sáhodlouhých materiálů... :wink:
d.aemon

#5 Příspěvek od d.aemon »

Panaque píše:...A jak dlouho čekat než to zdechnu???...

Podle mě jde možná řádově i o minuty (třeba 2) jen pokud jsi to auto zrovna pořádně trápil, tzn. pokud jsi ho hnal po dálnici pod plným plynem apod. Zkrátka pokud je turbo opravdu extrémně rozehřáté.
Pokud jedeš normálně, je turbo normálně teplé a motor se dá vypnout v podstatě hned.
Je to jako u tebe - pokud se někam poženeš na kraji možností, budeš pořádně udýchaný a potřebuješ pauzu na vydýchání. Pokud tam přijdeš, nebo lehce přiklušeš, jsi OK a pauza není potřeba. S turbem je to stejné - podle toho se k němu chovej.
Panaque
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Panaque »

d.aemon píše:
Panaque píše:...A jak dlouho čekat než to zdechnu???...

Podle mě jde možná řádově i o minuty (třeba 2) jen pokud jsi to auto zrovna pořádně trápil, tzn. pokud jsi ho hnal po dálnici pod plným plynem apod. Zkrátka pokud je turbo opravdu extrémně rozehřáté.
Pokud jedeš normálně, je turbo normálně teplé a motor se dá vypnout v podstatě hned.
Je to jako u tebe - pokud se někam poženeš na kraji možností, budeš pořádně udýchaný a potřebuješ pauzu na vydýchání. Pokud tam přijdeš, nebo lehce přiklušeš, jsi OK a pauza není potřeba. S turbem je to stejné - podle toho se k němu chovej.

Díky za tip, sedím vždy jako blbec před barákem kdy mladá už má v sobě půlku kafe a chladim turbo... :Ehm:

Mám rok 99 a přál bych si aby vydržel aspoň do 2019, tak dělám co můžu...
Arius

#7 Příspěvek od Arius »

skautik píše:
Spectral píše:

muze se stat, ale u normalniho provozu bych tomu moc neveril. Tady je spis problem v tom, ze se turbo chladi a maze motorovym olejem kdyz zastavis zak ten olej prestane cirkulovat a pripece se na hridelku, loziska apod. tim dochazi k dalsimu opetrebeni, zvetsovani vuli, turbina nebude vycentrovana atd...

to ze mas trochu oleje v sani je celkem normalni, u techhle turb nejde uplne zamezit pronikani aleje. ale nesmi ho tam byt moc

Ano souhlasim nejde zdaleka o nejake teplo turba to nez ti zchladne tak pri bezne jizde majitelu BMW by ti na parkovistu u tesca to tesco driv zavreli. Ale jakmile vypnes motor necirkuluje olej .... kdyz necirkuluje olej nemaze se turbo ktery se toci treba 160.000 otacek ... takze pocka nez se zpomaly pak vypnout ....
d.aemon

#8 Příspěvek od d.aemon »

Arius píše:
skautik píše:
Spectral píše:[quote="ondra325"]Moc pekne udelany ale chtel bych se zeptat jak tam pises okamžité vypínání horkého motoru=ko turbo. Mam 325tds a nedavno mi vrtule prorazila chladic a vytekla mi voda a teplota vylezla do cervenyho.Znamena to ze mam v pr.... turbo? Me zatim pride ze to jede stejne akorat sem koukal na trubku ktera vede ze sani do IC tak tam je trocha oleje a to myslim ze neni dobre cos???

Ano souhlasim nejde zdaleka o nejake teplo turba to nez ti zchladne tak pri bezne jizde majitelu BMW by ti na parkovistu u tesca to tesco driv zavreli. Ale jakmile vypnes motor necirkuluje olej .... kdyz necirkuluje olej nemaze se turbo ktery se toci treba 160.000 otacek ... takze pocka nez se zpomaly pak vypnout ....[/quote]
Tohle s největší pravděpodobností není pravda, takže bych se tím neřídil. Můj automechanik tvrdí - nechat chvíli zchladnout, ale opravdu jen po tom, co to jelo pod velkým plynem (rychlá dálnice nebo po prasení).
alesjungmann

#9 Příspěvek od alesjungmann »

že jsem tomu nevěnoval pozornost dřív, rychlé vypínání motoru jsem neřešil, najezdil jsem s E34 525tds 400000 bez problémů, turbo jsem zničil až teď u E39 525D :roll:
m-a-j-k

#10 Příspěvek od m-a-j-k »

Co se turba tyce je to tak s tou teplotou. Na neutralovy otacky se turbo toci minimalne,tech statisicovych otacek dosahuje prave pri otackach motoru kolem 2000 a vic, kdy uz je dostatecnej proud vyfukovych plynu a pak teprv je schopny turbo vytvaret dostatecnej tlak vstrikovany smesi a jak se rika tak tzv. "turbo zabira". Jakmile klesnou otacky napriklad pri parkovani,tak turbo uz se opet toci v poklidu a kdyz se vypne motor a tim cirkulace oleje,tak se nic nedeje.
Ovsem pokud clovek zene auto do posledni chvile,tak jsou lopatky turba rozpaleny pomalu az do cervena...pokud se turbo toci,nic se nedeje, odstrediva sila pusobi na lopatky spravnym smerem a uplne prebije silu gravitcni. Ale kdyz se turbo ihned zastavi,tak lopatky jsou extremni teplotou hodne mekke a gravitace je muze ohnout,tim ohnutim se mysli treba o setiny nebo tisiciny milimetru a ne ze by z lopatky byla razem kriva zkroucnina. Kdyz tohle nekdo udela casto,tak se setina prida k setine a pak nastane podobnej efekt jako pri spatne vyvazenych kolech,pri urcitych otackach se turbinka zacne klepat, tim padem se zacne nicit ulozeni turbinky v turbu,jelikoz lopatky uz nejsou dokonale vyvazeny,ale vlivem tech mikroohybu je cela turbinka lehce excentricka. Ulozeni se zacne vlivem vibraci vic a vic opotrebovavat,bude vznikat vetsi a vetsi vule,netesnost az se jednoho "krasnyho" casu turbo odporouci,napriklad ze vule je uz tak velika ze si lopatka turba skrtne o obal a to je okamzita konecna.
Opravdu staci posledni kilometr jet uplne poklidnou jizdou,coz vetsina dodrzuje tim ze urcitej cas zabere samotny parkovani,to se da brat taky jako poklidna jizda-proste motor neni v otackach. Pokud nekdo zaparkuje stylem, ze zajede na misto s tim, ze zabrzdi z nekolik minut vytoceny trojky,tak doporucuju nechat bezet motor na neutral minutu,lepe dve,bohate to staci na to, aby rudy turbo vychladlo na nizsi teplotu a pak mu uz gravitace nevadila :wink:
m-a-j-k

#11 Příspěvek od m-a-j-k »

Arius píše: Ano souhlasim nejde zdaleka o nejake teplo turba to nez ti zchladne tak pri bezne jizde majitelu BMW by ti na parkovistu u tesca to tesco driv zavreli. Ale jakmile vypnes motor necirkuluje olej .... kdyz necirkuluje olej nemaze se turbo ktery se toci treba 160.000 otacek ... takze pocka nez se zpomaly pak vypnout ....

Turbo se ale toci presne podle toho jak se toci motor. Turbo pohanej vyfukovy plyny, jakmile spadnou otacky na neutral tak se turbo toci minimalne,neni skoro zadnej tlak vyfukovych plynu...Teplota turba dosahuje pri zatizeni podle typu 800 az 950 stupnu. Pokud jsou nizke otacky tak teplota turba klesne o nekolik set stupnu behem minuty, v tescu nikomu urcite nezavrou ;-) Po vypnuti motoru se turbo temer okamzite zastavi a cirkulace oleje neni potreba,ten ktery tam zbyde bezpecne staci na dotoceni. Samozrejme krom lopatek pri okamzitym vypnuti trpi vse, muze dojit i k zapeceni osy. V kostce vzato: kdo necha motor na neutral minutu dotocit,popripade posledni kilometr jede v klidu,tak hodne zvysi zivotnost turba :wink:
100RM

#12 Příspěvek od 100RM »

Přesunuto z pokecu...
7er. True definition of luxury. Yours.
Odpovědět