Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

Manuální klima na automatickou E46?

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
Dave_318i

#1 Příspěvek od Dave_318i »

Ahoj lidičky.
Chci se zeptat zda někdo z Vás nezkoušel předělat u E46 manuální klimatizaci na automatickou(digi) klimu. Našel jsem tohle na internetu (bohužel pro mě v Němčině, páč Já spíš speak english).

http://www.becha.de/main/index.php?opti ... 5&Itemid=1

Podle toho jsem našel, že by to neměl být až tak nějaký problém to předělat. Píše, že čas potřebný pro toto je 6-7 hodin. Potřebují se k tomu dvě věci a to sice tohle
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... fg=95&hl=1
a ovládací jednotku
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... fg=20&hl=9
, která by se dala spíš asi i sehnat na vrakáči. Akorád ta sada by se asi musel a koupit v BMW. Cenu píše 220euro sada pro automatickou klimu a nevím kolik by chtěli za ovládací jednotku na vrakáči nebo někdo kdo rozprodává autí. Každopádně se chci zeptat, zda by někdo zájem taky o toto, poněvadž jsem nikde na netu nesehnal nějaký podrobný návod kde co a jak, tak by se tomu němčourovi nejspíše muselo písnout. Ale říkam, Ja nešprechtím...Tak kdyby náhodou někdo měl taky zájem a psal mu, prosím prosím o kopii návodu. Nebo mu to zkusim zbastlit v anglině a uvidím. Díky moc. Nebo pokud už to někdo dělal, jestli by byl tak moc hodný.

PS: podle těch fotek v motorové části nic nedělal. Spíš tahal nějaká čidla do přístrojovky a pojistkové skříně. U většiny aut to předělat vůbec nejde, například u VW, protože u manuální klimatizace jsou ovládače lankové (jak mi bylo řečeno) u BMW je všechno elektronické (asi naštěstí pro Nás co maj manualní klimu a chtějí digi :-) )
Toydolls

#2 Příspěvek od Toydolls »

Uz sem to delal a problem to opravud neni az na to, ze musi ven cela Palubka a to je desnej voser!!

Meni se tam ovladani vpravo na Klime, pak jeste doleva se vedou draty - to uz je celkem trivialni, zvladne to obyc elektrikar, ale pritup mizernej.
V BMW koupis celou sadu na to zapojeni - si tam zavolej kolik za to chteji. Z ETK pak zjistis ten panel kolik stoji. Z vrakace by sel taky koupit,ale muze byt vadny, oni odchazeji,ale da se to resit je to tu nekde popsane na foru

Jinak jestli to cele zvladnes napoprve za 6,7 hodin tak aby si nic neponicil a fungovalo to, tak smekam :D
Dave_318i

#3 Příspěvek od Dave_318i »

Toydolls píše:Uz sem to delal a problem to opravud neni az na to, ze musi ven cela Palubka a to je desnej voser!!

Meni se tam ovladani vpravo na Klime, pak jeste doleva se vedou draty - to uz je celkem trivialni... :D
Diky moc, za reakci. Zas uz jsem o neco klidnejsi, kdyz uz to nekdo delal :lol: a povedlo se. To co se tam meni nebo pridava je vse v te sade, ze?Driv nebo pozdeji se do toho pustim, tak uvidime. Delal jsi to na Svem aute?A mam si dat na neco vylozene pozor?Nebo se tam ty cidla jen pridaji podle toho navodu, co bych mel dostat i s tou sadou?
Toydolls

#4 Příspěvek od Toydolls »

Dave_318i píše:
Toydolls píše:Uz sem to delal a problem to opravud neni az na to, ze musi ven cela Palubka a to je desnej voser!!

Meni se tam ovladani vpravo na Klime, pak jeste doleva se vedou draty - to uz je celkem trivialni... :D
Diky moc, za reakci. Zas uz jsem o neco klidnejsi, kdyz uz to nekdo delal :lol: a povedlo se. To co se tam meni nebo pridava je vse v te sade, ze?Driv nebo pozdeji se do toho pustim, tak uvidime. Delal jsi to na Svem aute?A mam si dat na neco vylozene pozor?Nebo se tam ty cidla jen pridaji podle toho navodu, co bych mel dostat i s tou sadou?
U sveho NE tam sem samozhrejme mel Automatickou. Delal sem to znamemu.

To neni o cidlech, meni se tam kabelaz,musi se pajet,meni se cele nastavovani vydechu atd.. je to mizerie, je tam bidnej pristup, ale pokud jsi krapet zbehlej nebude problem, pokud ne,tak bych se do toho nepoustel precijen je to rozebrani 1/2 auta

Ta sada s tim panelem dle meho bude pekne mastna
Mozna budes pak muset na diag
Dave_318i

#5 Příspěvek od Dave_318i »

Tak jsem se ptal v BMW. Kit stoji 7300,- a ovladací jednotka 7000,-
no trochu me to prekvapilo, ze to nemaji az tak predrazene, jak jsem cekal. Rozhodne ale ten Nemec mel obe o 1000,- levneji. Tak se jeste zkusim pozeptat v BMW v Nemecku. A ten Kit jste teda meli objednany z BMW?Nebo kde jste to sehnali?A jak dlouho Vam to trvalo?

No pulku palubovky i s volantem jsem mel rozebranou behem chvile, tak si myslim, ze by to zas az takovy problem byt nemel a podle toho navodu co jsem nasel v EBA to snad zapojim...pajet umim no :)

PS: Ale taky vim, ze prvni zdani klame no :cry: :cry:
Dave_318i

#6 Příspěvek od Dave_318i »

Ahoj draci. Tak se hlásím po dvou měsících. Konečně jsem se rozhoupal a mám to hotové :-)
Kit jsem objednal z BMW za 7300kč a ovládací jednotku jsem koupil starší za 2200kč od TPbmw (jinak mám od něho i ABS+ASC jednotku i s motorkem a paráda. Vše funkční jak má být, díly od něj vřele doporučuji brát - super domluva a rychlost!). Jinak už žádné další výdaje. Instalace trvala 7 a půl hodiny i s jídlem :-), takže myslím, že docela v poho. A zde pár foto z instalace:

Ta první fotka je trochu starší, ještě bez kroužků na budíkách, se starším rádiem a přihrádkou.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

A je to!!! :-)
Obrázek

A hned to vypadá jinač :lol:
Hned po zapojení funguje vše jak má, ale v návodu stojí, že mám zajet do BMW nakódovat to, tak jsem tam přece jen jel a překódovali to. Pak jsem se dozvěděl, že to překódování je jen kvůli výbavě auta a aby DIS nehlásil zbytečně nějaké chyby. Tak jsem si u toho hned nechal i aktivovat blinkry při zamknutí, denní světla a taky automatické zamykání...
WinCent
Klubové ID: 1351

#7 Příspěvek od WinCent »

šikovnej :)
Dave_318i

#8 Příspěvek od Dave_318i »

TPBMW píše:šikovnej :)
díky :-)
Marty_
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Marty_ »

Safra tak ta polubka rozebrana je dobrej masakr:o) smekam zes to dal dohromady, sikula:) ale samo parada..
Slid
Klubové ID: 1699

#10 Příspěvek od Slid »

no také gratuluji :D
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 6

#11 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

vi nekdo o podobnych kitech na e39-e60?
“Ability is what you're capable of doing.”
Dave_318i

#12 Příspěvek od Dave_318i »

Diky diky chlapi!Ted jsem jel delsi trasu a musim rict, ze je to opravdu neco jineho. Ta pohoda, ze o teplotu se mi v aute stara neco jineho nez Ja sam...Dokonce mi nezbyl ani jeden sroubek a jeste jsem si alespon vsechno vycistil :-)
Dave_318i

#13 Příspěvek od Dave_318i »

Hanz píše:vi nekdo o podobnych kitech na e39-e60?
Jestli chces, napis mi, treba do SZ nebo sem poslednich sest cisel z VINka a Ja se Ti mrknu do EBY, jestli tam neco najdu na predelani na digi...
Toydolls

#14 Příspěvek od Toydolls »

Dobry 7,5hodiny je slusny. Delam to sam - poprvy tak 10hodin a ted uz tak kolem tech 7mi naposledy ted v Patek znamemu,ale to sem byl pomalej pac me vzdy vyhnal dest:-) Mel sis tam hned zboku vrtnout "dirku" pro cisteni klimy :wink:

Pro me je nejvetsi opruz vymontovat/namontovat ty listy co zakryvaji hlavovy bagy-to je nekonecny ty srouby:wink: a pak samo se dostat rukama mezi ram a ovladani vydechu
Dave_318i

#15 Příspěvek od Dave_318i »

Toydolls píše:Dobry 7,5hodiny je slusny. Delam to sam - poprvy tak 10hodin a ted uz tak kolem tech 7mi naposledy ted v Patek znamemu,ale to sem byl pomalej pac me vzdy vyhnal dest:-) Mel sis tam hned zboku vrtnout "dirku" pro cisteni klimy :wink:

Pro me je nejvetsi opruz vymontovat/namontovat ty listy co zakryvaji hlavovy bagy-to je nekonecny ty srouby:wink: a pak samo se dostat rukama mezi ram a ovladani vydechu
Aha..tak to ale ani nevim, kde bych to vrtal a jak se to cisti :-( ...
Jinak ty listy to byl fakt mazec, takove dlouhe srouby a sly pekne z tuha...
A jak jsem predelaval to ovladani klimy, tak uz jsem v nekterych castech myslel, ze je zapotrebi sundat i ten ram s pojistkama, hlavne, kdyz jsem prostrkaval ty draty na levou stranu klimy, to byl zader. Pak taky jak jsem strihal ten stary kabel :-) moc jisty jsem si nebyl, jestli to za tu klimu jeste nekde nevede do neceho jineho, ale nakonec v pohode... (improvizace tam byla ale zapotrebi), ale u tohoto plati - kdo se boji nesmi do lesa :-)
Toydolls

#16 Příspěvek od Toydolls »

Dave_318i píše:
Aha..tak to ale ani nevim, kde bych to vrtal a jak se to cisti :-( ...
Jinak ty listy to byl fakt mazec, takove dlouhe srouby a sly pekne z tuha...
A jak jsem predelaval to ovladani klimy, tak uz jsem v nekterych castech myslel, ze je zapotrebi sundat i ten ram s pojistkama, hlavne, kdyz jsem prostrkaval ty draty na levou stranu klimy, to byl zader. Pak taky jak jsem strihal ten stary kabel :-) moc jisty jsem si nebyl, jestli to za tu klimu jeste nekde nevede do neceho jineho, ale nakonec v pohode... (improvizace tam byla ale zapotrebi), ale u tohoto plati - kdo se boji nesmi do lesa :-)
Vrtnout se to da i ted,ale precijen je horsi pristup a musis znovu neco trocu rozebrat. Dela se to zprava - uvnitr je vyparnik a za nim to vrtnes (jinak se tam nedostanes)- pak koupis cistic klimy a fouknes to tam a zaslepis:-)
Ono takhle - spravne by se ten Ram mel sundavat (doporucuji) - delam to tez bez sundani, je tam horsi prstup, hlavne pak pro spravne nastrceni ovladani a chyceni tech 3sroubu,ale jak vidno da se:)

Prostrceni je "voser" je tam malo mista, znamej to jen poklada zeshora,ale me se to neliby, dokonce se me jednou stalo, ze me to zustalo uprostred a neslo tam ani zpet...a strihani tech dvou silnych dratu - strihas je proto, ze vedou do Prostred ty klimy a tam by ses na ne nedostal - jedine pak vyndat uplne celou klimu - hlavne je dulezite je poradne "spojit" nejlepe spajet , protoze obyc spoj pak rad hapruje casem

No hlavne, ze se zadarilo :P
Dave_318i

#17 Příspěvek od Dave_318i »

Toydolls píše: Vrtnout se to da i ted,ale precijen je horsi pristup a musis znovu neco trocu rozebrat. Dela se to zprava - uvnitr je vyparnik a za nim to vrtnes (jinak se tam nedostanes)- pak koupis cistic klimy a fouknes to tam a zaslepis:-)
Ono takhle - spravne by se ten Ram mel sundavat (doporucuji) - delam to tez bez sundani, je tam horsi prstup, hlavne pak pro spravne nastrceni ovladani a chyceni tech 3sroubu,ale jak vidno da se:)

Prostrceni je "voser" je tam malo mista, znamej to jen poklada zeshora,ale me se to neliby, dokonce se me jednou stalo, ze me to zustalo uprostred a neslo tam ani zpet...a strihani tech dvou silnych dratu - strihas je proto, ze vedou do Prostred ty klimy a tam by ses na ne nedostal - jedine pak vyndat uplne celou klimu - hlavne je dulezite je poradne "spojit" nejlepe spajet , protoze obyc spoj pak rad hapruje casem

No hlavne, ze se zadarilo :P

JJ, jak rikas. Prostrceni mazec...Taky jsem uvazoval, ze je polozim zeshora, ale moc se mi to nepozdavalo. Kabely byly moc naple a taky jsem clovek, ktery to nedokaze nijak odflinknout. Nakonec jsem prostrcil drat a tim to vytahl, ale taky pekny mazec. Srouby mi i docela sly, nasel jsem doma sroubovak se super delkou a ten je tam zasrouboval jak nic :-)
Jinak na to spojeni jsem sice pouzil ty dve spojky co byly v sade, ale jak rikas...Neni nad zacinovany spoj, takze kontakty sly pekne ocistit a zacinovat :-) Jeste jsem pak tu jejich buzirku obmotal "zuzovkou", at se to ani nehne a bylo... :-)
Nejvetsi mazec byl asi pri zapinani. To jsem jen polozil na ten ram pristrojovku a zapojil spolu s tim ovladacim panelem klimy. Vypadalo to super :-), ale Ja jsem nevedel, ze na to, aby se rozsvitil displej klimy, musim dat klic do polohy pred startem, takze jsem ho dal pouze do polohy "1" a cekal jak hlupy a pekne me obleval pot, jak to, ze to nejde. Pak jsem asi po 20-ti sekundach nastesti otocil jeste o jednu pozici a uz to bylo...sem mel plne kalhoty, ze jsem neco zdupal...a jak se rika, ze pred smrti Ti probehne cely zivot, tak mi v tech 20-ti sekundach probehla hlavou cela instalace :-)
Ale fici to super a to je hlavni. Dokonce to ovladani funguje lepe, nez na te moji stare. Podle me uz byla asi na odchodu. Protoze, kdyz jsem pustil vzduch jen na nohy, foukalo mi to i do stredovych a tak podobne...
Odpovědět