Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Stará pětka vs. nová pětka E39, E60, F10

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Zpráva
Autor
efrankie

#1 Příspěvek od efrankie »

Zdravím místní,

v hlavě mám takovou věc, která mi tam vrtá... Jedná se o to, že stále všude čtu, že nové BMW nejsou vůbec už BMW a poslední opravdové a kvalitní BMW byla E39.... že E60 je proti starší verzi uplně mimo, nemá vůbec ten feel BMW, žádnou duši a BMW znaky... naopak zase nové F10 už se zase vrací ke kořenům starých BMW...

Může mi někdo ze znalých vysvětlit, co je tím vlastně myšleno? Mám za to, že právě třeba F10 už není a nikdy nebude co bývalo z hlediska motorů. Všude se cpe turbo, jedno... dvě... snad i tři turba... žádné klasické atmosferické motory... zvuk je vyhnaný uměle... přitom E60 atmosféru má, ale zaroveň to, podle vás, už není "pravé BMW"...

Pokud se najde někdo, kdo mi vysvětlí co mi uniká, budu vděčný.
Jsem asi až příliš mladý, abych to pochopil sám od sebe a důvody těchto nářků pravověrných BMW fans jsou někde v dobách, kdy jsem ještě já tahal kačera... jsem ročník 88.

Nejde jen o pětkovou řadu, ale píši to do této sekce, jelikož nejčastěji právě slyším srovnávání E39 vs. E60 vs. F10... a také protože pětková řada je mi z bavorů nejbližší... Konkrétně E60 M5 nebo 530i je můj velký sen, tak by mě zajímalo, proč moje vysněné auto není vlastně už vůbec opravdové BMW...

Díky moc
Couloo

#2 Příspěvek od Couloo »

Můj sen, kterým byla E60 začal už v roce 2005 kdy jsem měl Škoda Superb ale E60 bylo něco, co jsem prostě musel mít ale peněz nebylo takže zůstalo pouze u snů. V roce 2010 jsem stále nemohl na E60 dosáhnout tak jen proto, že jsem se alespoň trochu chtěl přiblížit jsem si koupil E39 530d tour a spokojenost byla veliká ale stále to nebylo ono. V 2011 jsem konečně dosáhl na E60 530da spokojený jsem hlavně proto, že jsem dokázal to, co jsem chtěl. Zklamání přišlo brzy, když jsem měl stále E39 i E60 a mohl jsem srovnávat. V E39 jsem v interiéru neslyšel nic vrzat,bouchat atd. V E60 to byly a jsou pazvuky stále nějaké. I když E39 mám stále a už rok stojí a peníze potřebuju, tak mi stále bylo líto ho prodat. Je to prostě něco jiného co se týče pohodlí a kvality. Ale můj názor je ten, že svezení,výkon,vzhled a jízdní vlastnosti E60 jsou prostě bomba ale na E39 nedám dopustit.Lepší spotřeba,pohodlí i kvalita zpracování plastů atd. Jednu dobu jsem i přemýšlel o tom, že vysněnou E60 prodám a nechám E39. Mám stále obě a neumím se zbavit ani jednoho. Asi jsem BMW úchyl :-)) ale obě jsou srdcovky.Tak to je asi mé srovnání E39 s E60 které se asi bude od ostatních lišit.
LukesE39

#3 Příspěvek od LukesE39 »

efrankie píše:Zdravím místní,

v hlavě mám takovou věc, která mi tam vrtá... Jedná se o to, že stále všude čtu, že nové BMW nejsou vůbec už BMW a poslední opravdové a kvalitní BMW byla E39.... že E60 je proti starší verzi uplně mimo, nemá vůbec ten feel BMW, žádnou duši a BMW znaky... naopak zase nové F10 už se zase vrací ke kořenům starých BMW...

Může mi někdo ze znalých vysvětlit, co je tím vlastně myšleno? Mám za to, že právě třeba F10 už není a nikdy nebude co bývalo z hlediska motorů. Všude se cpe turbo, jedno... dvě... snad i tři turba... žádné klasické atmosferické motory... zvuk je vyhnaný uměle... přitom E60 atmosféru má, ale zaroveň to, podle vás, už není "pravé BMW"...

Pokud se najde někdo, kdo mi vysvětlí co mi uniká, budu vděčný.
Jsem asi až příliš mladý, abych to pochopil sám od sebe a důvody těchto nářků pravověrných BMW fans jsou někde v dobách, kdy jsem ještě já tahal kačera... jsem ročník 88.

Nejde jen o pětkovou řadu, ale píši to do této sekce, jelikož nejčastěji právě slyším srovnávání E39 vs. E60 vs. F10... a také protože pětková řada je mi z bavorů nejbližší... Konkrétně E60 M5 nebo 530i je můj velký sen, tak by mě zajímalo, proč moje vysněné auto není vlastně už vůbec opravdové BMW...

Díky moc

No nevím Ti, jsem ještě o dva roky mladší než ty, ale já tohle všechno chápu. Nemůžu říct, že by se mi oldschool auta líbila, mám rád E34ku, je velká, pohodlná, svižná, vzhledově nadčasová, orientovaná na řidiče, prostě je to poctivé BMW, ale dneska už přece jenom zastaralá, především interiér už je docela OUT.

Osobně naprosto chápu Tvoji blízkost k pětkám, mám to totiž úplně stejně.... Pětka je prostě ideální kompromis mezi pohodlím a sportovním svezením, Ať si JaraX říká co chce... :lol:

No a abych navázal, E39 je úplně to samé co 34ka, akorát už je designově někde úplně jinde, kór po facu... Materiály zase luxusnější a tak... No a pak je tu E60, zvenku už to není to klasický BMW, spíš zepředu tak trochu pojaponštělá... Ale na zevnějšek se dá zvyknout, to ovšem neplatí o interiéru, rovná deska, kde je pár čudlů, abolutně neorientovaná na řidiče - známka bavorů se tu jaksi vytratila. F10 je zas o něčem jiným, palubka se opět obrací zpět k řidiči, design je NEstrohý jako v E60....

Prostě podle mě, je E60ka technicky dobré BMW, ale není tak poctivá a přívětivá jako E39 a designově bavorácká jako zas třeba F10... Takže já osobně přeskočím E60 a po E39, až na to budou šušně skočím do F10... :)
soukupadam

#4 Příspěvek od soukupadam »

taky přeskakuju E60
m.deejay

#5 Příspěvek od m.deejay »

...no já jsem zase se svojí E60 spokojenej moc...je pravda, že v m-paketu se mi to líbí daleko více, než bez něj...na vnitřek jsem si docela rychle zvykl, ikdyž se mi z počátku moc nelíbil, tak teď nemám výhrad...a zase jinej interiér je v základní výbavě s obyč volantem a sedačkama a jinej je v m-paketu-já to mám komplet v m-paketu a jsem spokojenej... :)

...jinak nová pětka se mě líbí samozřejmě víc, ale zatím si na ni budu muset počkat...pak mezitím přijde zase nová generace a ta se mě bude třeba zase líbit víc, pokud do ní nebudou dávat ty přeplňovaný tříválce, který chtějí dávat do trojek... :(
EX:E36 318-320i,E46 320d,E60 530d mpaket komplet...teď Mustang 5.0 GT...k tomu na "zimu" X3 3.0i
LukesE39

#6 Příspěvek od LukesE39 »

m.deejay píše:přijde zase nová generace a ta se mě bude třeba zase líbit víc, pokud do ní nebudou dávat ty přeplňovaný tříválce, který chtějí dávat do trojek... :(

To raději snad ani nekomentovat... :roll: :cry:
petr-kucera

#7 Příspěvek od petr-kucera »

m.deejay píše:.....pokud do ní nebudou dávat ty přeplňovaný tříválce, který chtějí dávat do trojek... :(

No, to je taky výmsl - ať žije ekologie.

Nerozumím tomu, jak můžou šesti válce nahradit tříválcem a dát tam tři turba, vždyť ten zvuk a charakter motoru se úplně změní.

Vždyť jenom to charakteristické brumlání toho šestiválce je naprosto úžasné...

Nedávno jsem si přitáhl z DE E39 530D, tak jsem jak děcko po vánocích co dostalo dlouho očekávanou hračku - dost si nedokážu představit v 5tce nic jiného než šesti válec
efrankie

#8 Příspěvek od efrankie »

Takže když to tak trochu shrnu, tak jako moje první BMW by bylo lepší pořídit E60 (mpaket je samozřejmost, bez něj to auto poloviční). Podle vás je to "nejnepovedenější" pětka, tak vlastně pak každé další už bude jen lepší. Vždycky si pak už můžu jen polepšit, a to i v případě že půjdu zpět na E39 nebo naopak na novější F10.

Kdybych si pro začátek pořídil E39 a pak časem přesedlal na E60, tak bych mohl být zklamaný z úrovně zpracování interiéru u té E60, jestli to chápu správně. Co se týká exterieru, tak E60 mi příjde naprosto dokonalá, žádné japonské znaky tam nepozoruju, ale to je věc každého vkusu. Asi vím co máte namysli, předpokládám ty zadní světla a ty světelné trubice, které jsou nejvíce vidět u aut s posledním faceliftem. Ale mě se to naopak moc líbí, v noci to vypadá moc hezky, ale jak říkám je to věci osobního vkusu... A strohý vzhled interieru mi nevadí, leč musím přiznat, že u nové F10 je opravdu povedenější a je opravdu nádherný, ale E60 mi vůbec nevadí...

A co se týká M paketu... bez M paketu pro mě žádné BMW není pořádné BMW. S tím paketem to auto vždycky vynikne ještě líp:-)

A motory... no co říct, je to tragédie. Klasická atmosféra už pomalu vyhynula a to bohužel i v M divizi:-( Proto si snad někdy ještě splním sen a pořídím M5 E60 s poslední klasickou V10 atmosférou a nádherným zvukem, i kdybych to měl vytáhnout jen jednou do roka...
prase007

#9 Příspěvek od prase007 »

Pravda je taková, že když vyjela E39 tak všichni na forech psali, že už to neni BMW a že poslední pravá pětka byla E34. Takle to prostě půjde pořád dál a dál a ty co to tu teď haněj si to za 10 let koupí ojetý a budou se tvářit jaký to maj BMW :)
ada540i

#10 Příspěvek od ada540i »

Je pravda, že na každou novinku se těžko zvyká. e60 je už dost stará na to aby si u lidí takříkajíc sedla, ale pořád si na ní plno lidí zvyknout nechce. Podle mě je e60 dobré auto, v m-packetu vypadá zvenku dost dobře (bez něj je předek katastrofa), uvnitř je pravda trochu nedodělané, ale to je otázka vkusu. Nejvíc mi ale u ní chybí ta duše, ten pocit z BMW nebo jak to vůbec nazvat. Prostě jsem to u e60 nenašel a raději jsem koupil e39.
Ohledně nových modelů.... určitě obrovský skok vřed v technice i designu exteriéru i interiéru. F10ka je krásný auto, ale nějak si u ní nedokážu představit to občasný zablbnutí jako s e39. Nicméně zrovna před chvílí jsem okukoval novou 6er GranKupé a nechal bych si jí líbit, ale e39 bych neprodal :)
BMW M3 F80 - 2018, Mineral gray, manuál, competition paket
http://bmwklub.cz/forum/viewtopic.php?f=10&t=98295
Don

#11 Příspěvek od Don »

Pro me je hlavni hledisko bezpecnost. ac E34 vypada velice robusne, je to papir. Nedavno jsem videl zpravy o nehode nekde u budejic, kde se predchozi generace laguny potkala prave s E34 cca na pul auta. Je celkem jedno ci to byla chyba, ale nehoda dopadala pro ridice E34 tragicky. To je pro me stezejni duvod jake dalsi bmw koupit... F10. Ale je pravda, ze u E60 je ten interier megahnus - monolit cerneho levneho plastu lemovany cernym plastem. Ale je bezpecnejsi+++
...Jeep Cherokee 3.0D | E39 523iAT | E66 745Li | E53 X5 4.4iA | E39 528iAT LPG | RR Vogue L322 4.2 Supercharged
soukupadam

#12 Příspěvek od soukupadam »

prase007 píše:Pravda je taková, že když vyjela E39 tak všichni na forech psali, že už to neni BMW a že poslední pravá pětka byla E34. Takle to prostě půjde pořád dál a dál a ty co to tu teď haněj si to za 10 let koupí ojetý a budou se tvářit jaký to maj BMW :)

ja si taky pamatuju, jak se psalo ze E34 M je posledni prava M5 pritom byla teprve druha. a ted uz se to pise o E60, kdyz vyjela F10
Haste
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Haste »

E60 M5 mi prijde dost priserna. Kdybych si mohl vybrat za stejny peniz a stejne kvalite mezi E39 M5 a E60 M5, sel bych do E39. Naopak F10 M5 mi prijde jako naprosto moderni a pro dnesni dobu perfektni M5. Jinymi slovy taky preskakuju E60.

Ted trochu OT, ale jeste vic nez F10 se mi libi F30. To je ted me vysnene BMW :) I zvuk motoru u 335i mi prijde naprosto skvely. Vytknul bych mu jen elektronicke rizeni. Clovek ztraci to "spojeni" s autem a vozovkou, ale na ty ceske cesty je to mozna i vyhoda :)
Filozof

#14 Příspěvek od Filozof »

Já osobně mám E34 a když se koukám na jiné auto samozřejmě BMW líbí se mi nová F10 a pak E60 v M-Packetu s 19" ALU ale je to pouze z venku.
E60 aby byla pěkná musí bejt ve světlé kůži v ideálně plné palbě či skoro plné pak to je fajn auto jinak ve vnitř je to pouze luxusní auto a opravdu tam chybí ten pocit pravého BMW.

Pocit pravého BMW mám v E34, E32, E30 , E36 a E39 i E38 ..... to jsou dle mě poctivé surové strojovny ALA BMW.

E60/61 je už prostě jiná ... ikdyž pěkná luxusní ale jiná ....

E65 po faceliftu je pěkná z venku ale v interiéru mám zase rozpačité pocity ....

Prostě 90 léta byla klasika a dokonce v TOP GEARU řekl moderátor že BMW M5 E34 je auto které by mu stačilo na pustém ostrově plných zatáček a že to auto má duši kterou dnes již auta nemají. :)
LukesE39

#15 Příspěvek od LukesE39 »

Filozof píše:
Pocit pravého BMW mám v E34, E32, E30 , E36 a E39 i E38 ..... to jsou dle mě poctivé surové strojovny ALA BMW.

:rock: :rock:
kim

#16 Příspěvek od kim »

E 39 530d = láska na celý život a ta je doopravdy jenom jedna :wink:
M4we

#17 Příspěvek od M4we »

Chlapii nějak se tu zapomíná na E46 ať už klasiku, kupé, kombi nebo M,sice ani jedno nemám,ale to je a vždycky bude pravý nefalšovaný BMW..já vím,že jsme v 5er fóru, ale když už se tu rozjela taková diskuze, je to prostě srdcovka 8)
m.deejay

#18 Příspěvek od m.deejay »

...mě už vnitřek u E60 třeba vyhovuje - není tam zbytečně moc tlačítek jako např. u Audi...strohá palubovka může mít i své výhody...

...jinak víc jak vzhled by mě osobně zajímala spolehlivost - životnost dnešních aut, protože to že budu mít nové moderní auto, které se po 200tis km začně pomalu "rozpadat" taky moc nepotěší...to pak reklamovaná "radost z jízdy" se změní v "zlost ze stání"...
EX:E36 318-320i,E46 320d,E60 530d mpaket komplet...teď Mustang 5.0 GT...k tomu na "zimu" X3 3.0i
prase007

#19 Příspěvek od prase007 »

Mě taky vyhovovala strohost interiéru, vůbec nic proti tomu nemám. Navíc v některejch barevnejch kombinacích byl ten interiér docelai i živej a pěknej.

Co se týče spolehlivosti, 200 je pro mě meta kdy se chci auta zbavit, nicméně věřim že s poslední E60 co jsem už prodal se bude ještě dlouho jezdit.

Teď mám F11 a myslete si co chcete, ale oproti E60 to má celou řadu hloupejch chyb a věcí, co mě fakt zarazily a který jsem od toho auta opravdu nečekal. Samozřejmě srovnávám novou F11 která ještě nemá holt vychytaný mouchy :)
m.deejay

#20 Příspěvek od m.deejay »

...já mám najeto přes 250tis km a mám původní turbo, vstřiky,komplet spojku,výfuk...o motoru a převodovce snad ani nemusím psát... :)

...za tu dobu dělán pravidelný servis, jako oleje,filtry,brzdy,pouze jednou přední podvozek komplet,výměna egr,svodů,dpf po 200tis km, jinak nepodstatné drobnosti, nic dalšího...auto jezdí skvěle,necuká, startuje bezvadně,řadí a brzdí bez chyb...v nejbližší době bez investic a to vzhledem k najetým km si myslím, že není špatný...
Odpovědět