Nikde není značeno jaký olej tam vlastně je.
Auto má najeto 300 tis. Km. a je vyrobeno v roce 2000.
Nevím co mu mám poradit. Díky za věcné zkušenosti.

To je samozřejmě ultrapíčovina. Je to olej vyrobenej za účelem co nejlepších vlastností - mazací, absorční, .... . Je to olej, ne kyselina, aby to něco rozežralo. Jasně, že to má i čistit. Ale věz, že to prostě neuvolní nějakej kus karbonu a ucpe to nějakej kanálek, jak už jsem taky kolikrát slyšel. To je fáma jako hovado.Marten píše:Já bych byl taky smozřejmě pro 5W40, ale jestliže tam někdo lil 100 tis. polosynt. tak nechci aby to uvolnilo nějaké usazeniny nebo naleptalo gufera a následně z toho začal téct olej. Z toho mám starch jinak z ničeho jiného.
asi nevíš o čem mluvíš kamarádeStrosek píše:To je samozřejmě ultrapíčovina. Je to olej vyrobenej za účelem co nejlepších vlastností - mazací, absorční, .... . Je to olej, ne kyselina, aby to něco rozežralo. Jasně, že to má i čistit. Ale věz, že to prostě neuvolní nějakej kus karbonu a ucpe to nějakej kanálek, jak už jsem taky kolikrát slyšel. To je fáma jako hovado.Marten píše:Já bych byl taky smozřejmě pro 5W40, ale jestliže tam někdo lil 100 tis. polosynt. tak nechci aby to uvolnilo nějaké usazeniny nebo naleptalo gufera a následně z toho začal téct olej. Z toho mám starch jinak z ničeho jiného.To si vůbec nedokážu představit. Spíš vznikaj díky nekvalitnímu oleji, pozdním výměnám,... usazeniny, který něco dokážou ucpat, ale aby dobrej olej způsobil ucpání něčeho.
Ten spíš tu ucpaninu rozpustí.
To je jedno. Dej tam olej do friťáku. Stejně nakonec půjdete cestou kompromisu a dáte na radu - nic nezkazit 10 wé čtyřicítkou. To vám asi řekne 9 z 10 automechaniků.
Pak teda, ale nevím, proč je u některých motorů 5w-40 vyloženě výrobcem doporučována, předepisována.
Proč se té specifikace olej vůbec dělá, aby lidi dávali 10w--... ?
To je bohužel pravda toto. Ten gumovej břit gufera dokáže vydřít drážku do hřídele jejíž povrch může být sebetvrdší.martin33 píše:ani ne tak naleptání jako že ten řídký ti proteče v té drážce co Ti to udělá na hřídeli.Strosek píše:Měl jsem na mysli hlavně to "naleptání gufer".
To byl hlavní důvod použitýho slova "ultrapíčovina".
Je jistý, že to usazeniny ve větší míře rozpouští. To je deklarovaná vlastnost.