Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

Dovoz auta z DE

Technické dotazy společné pro více řad nebo nezařaditelné do konkrétní sekce, vše ostatní bude smazáno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Bmw33

#1 Příspěvek od Bmw33 »

Jelikoz do sekce pokec psat nemuzu, tak to umistim sem, snad to nebude vadit...

Ahoj, chci si koupit e36 328i coupe, ale tady u nas 328i jsou jako safranu a o verzi coupe uz ani nemluvim, takze zbyva mi koupit to z Nemecka.

Puvodne jsem mel v planu dovezt auto normalne, jak se to dela u nas, tim mam na mysli prijit s autem normalne do CR na nemeckych SPZ s malym TP, a kdyz by prodavajici auto odhlasil, velky TP by mi zaslal postou a ja bych pri prihlasovani nemecke SPZ proste odevzdal. Prekvapilo me, kdyz jsem cetl, ted uz nevim kde, ze takhle to udelat nelze, protoze v DE, kdyz se auto odhlasuje na majitele z jine zeme nez D, SPZ se musi odevzdat tam. .
Takze auto muzu dovezt bud na podvalniku bez SPZ nebo vybavit si prevozni znacky ?

Ma s tim nekdo z vas zkusenoti, je to opravdu tak ?

Diky
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 1705
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

a) majitel ti dovolí odjet na jeho značkách s jeho pojištěním (nepravděpodobné, docela riskuje), po příjezdu do ČR mu pošleš RZ a on to odhlásí, pošle techničák (zas riskuješ ty, pošta to může ztratit, může to trvat hodně dlouho atd.)
b) uděláš si převozky, máš všechno na jedné hromádce a u sebe, navíc je to velmi snadné
c) podvál, auto se musí v D odhlásit, pokud odhlášené už není
Bmw33

#3 Příspěvek od Bmw33 »

takze podle toho, co pises je to s tema znackama opravdu tak, ze kdyz auto jde do CR, znacky pri odhlaseni musi zustat v nemecku ?
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Auto není přihlášené = nesmí na silnici. Značky zůstanou původnímu majiteli a je na něm, jak s nimi naloží. Každopádně mají stržený hologram potvrzující jejich platnost.
Bmw33

#5 Příspěvek od Bmw33 »

Diky za upresneni :). Chtel bych se zeptat jeste na jednu vec, jak je to s kupni smlouvou ? V pripade, ze bych auto kupoval z autobarazu, pravdepodobne maji vlastni, ale co kdyz auto koupim od soukrome osoby, logicky asi budu muset najit nejake v nemcine, bude pak stacit nemecka i pro nase urady (pri prihlasovani..) nebo budu potrebovat i ceskou ?
Lucifer
Klubové ID: 3086

#6 Příspěvek od Lucifer »

Nebo se ozvi m3maniacovi a on by ti to auto dovezl k baráku myslim, že mi říkal 10kč/km
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Bez problémů vezmou německou, po mně ji většinou ani nechtěli vidět. Vzory smluv jsou ke stažení na Autoscoutu i Mobile.
Velvetek
Klubové ID: 2613
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Velvetek »

Auto určitě v DE odhlásí a bude bez RZ. Sezeneš místo, kde můžeš koupit převozní značky (cena jak kde, někde za 70EUR, ale taky za 130, v průměru kolem 100EUR) Převozka platí na 5 dnů od vydání, s tím můžeš do ČR přijet. Pak si dáš žádost o vydání českého TP, pravděpodobně po Tobě budou chtít překlad techničáku (ne od nějakého kamaráda, co měl za 1 z němčiny, ale ověřený...) Úřady mají docela dlouhou lhůtu, do kdy Ti to mají vyřídit. Proto je nejlepší to opravdu udělat přes dovozce, který v tom umí chodit. Pokud přijedeš na místo a auto se Ti nebude líbit, tak platíš každou cestu do DE z vlastního (pokud tímhle navštívíš několik aut, značně se Ti to prodraží). Proto je lepší solidní dovozce, ten si případně vezme auto jiné a ne pro Tebe a cestu by Ti účtovat neměl. Pokud nejede vyloženě na Tvůj příkaz a žádost jenom pro Tvoje auto. Pár lidí si už myslelo, že ušetří tím, že si pojedou sami, ale nakonec je opak pravdou...

Dále jde také o hodnotu auta, které chceš přivézt, jestli to má vůbec cenu. Máš nějaký konkrétní příklad? Jinak pokud se objeví na mobile apod zajímavý kousek, člověk musí být obvykle HODNĚ rychlý :wink:
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

U 328i E36 žádný úřední překlad nehrozí, jen někdy chtějí ještě manuál k autu, aby měli kde vzít data, které v D TP uvedené nejsou (max zatížení střechy apod.). Obecně platí, že u auta s globální evropskou homologací (což evropská 328i je) dělají podle vinka ztotožnění s typem a data jim vyjedou rovnou z počítače včetně např. standardních 17" kol u M-Paketu.

Je ale potřeba dát si pozor, aby auto tu globálku mělo jak na štítku, tak v techničáku. Už jsem zažil to nasrání, když jsem přijel na místo a auto bylo např. reimport z Kanady. To ti pak zbývají dvě možnosti: dát to na díly, protože to tu normálně nepřihlásíš, nebo známí, úplatky apod. Tak pozor na to.

Pokud je auto starší, tak musí mít vyznačené číslo homologace ABE, jinak to tu taky nepřihlásíš.

Další riziko je, pokud je z auta sundaný štítek o globální homologaci. U E36 328i jde objednat, pokud je evropská, ale je to komplikace, čas a peníze navíc.
Velvetek
Klubové ID: 2613
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Velvetek »

Ohledně toho překladu - myslím, že je to jak kde. U jakého typu aut jinak myslíš, že by to chtěli? Není to narážka, jen mě zajímá, jak to chodí jinde :wink:
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Nezbytný je překlad do českého jazyka v případech nestandardního dokladu s neoznačenými kolonkami dle jednotného způsobu označení registračních dokladů.
Odpovědět