Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

e34m5 - chlazení, baterka, olej

Technické dotazy společné pro více řad nebo nezařaditelné do konkrétní sekce, vše ostatní bude smazáno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Hypno
Klubové ID: 3160

#1 Příspěvek od Hypno »

Ahoj,
jsem technicky né-úplně zdatnej jedinec a potřeboval pár rad. Mám novou e34m5 a potřeboval bych komplet vylejt chladič a dát tam novou vodu s fridexem(už mám nakopenej zelenej). Jak na to ? Můžu to udělat sám v garáži, nebo bych měl říct někomu zkušenějšímu ?

Potom se mi vybila baterka(auto asi 2 týdny stálo), přestože byla nová. Mám jí dobít nabíječem, nebo to nastartovat přes kabely a projet, nebo radši koupit další novou ?

A potom ještě olej. Četl jsem, že na zimu by měl bejt vyměněnej, pokud ho zbejvá málo. Je na tom něco pravdy ? Co se může pokazit ?

Díky moc za radu a shovívavost :wink:
xSAFA
Klubové ID: 1477
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od xSAFA »

e43 M5 (bohužel) neznám detailně tak spíš popíšu obecně...

1) Výměna chladící kapaliny není nic složitého, stačí vypustit chladič, který má ve spodní části vypouštěcí ventil. Pokud se to má dělat pořádně, tak je poteřba ještě vypustit vodu z motoru, ten má taktéž vypouštěcí šroub, předpokládám na bloku někde pod svody - přístup je tam horší nejlépe na zvedáku nebo alespoň heveru a vlézt pod auto. Pak je potřeba naplnit novou kapalinou a odvzdušnit, zde bych ale nerad psal žvásty, protože netuším jaký je přesný postup odvzdušnění S38 a bez dostatečných informací bych se do toho ani nepouštěl. Snad doplní nějaká 34kař...

2) Že se samovolně vybila nová baterka je divné, byla před montáží do auta dostatečně nabitá? Rozhodně vymontovat správně dobít a pak zkusit, pokud se to stane zas tak otestovat baterku nejlépe u prodejce a případně reklamovat.

3) Netuším jak přesně je doporučeno měnit olej v M5, ale já prostě měním po 10tis a neřeším zda je před zimou nebo po zimě. Když je ho málo, doleju.

Každopádně být tebou zkusím ve tvém okolí najít servis, kde těmto autům rozumí. Myslím, že M5 není zrovna vhodné auto pro učení se, byť jednoduchých servisních úkonů.
Rendis
Klubové ID: 286

#3 Příspěvek od Rendis »

Na M5 měnit olej častěji než 10 tis.km. Pokud budeš jezdit "kudlu" tak klidně i po 4 tis.km. Já měním tak po 6-7 tis.km.
Pokud bude auto přes zimu v garáži tak to nech být a vyměň to až na jaře.
AKB nabít nabiječkou.Když nepůjde tak reklamovat.Pokud tam máš 100Ah tak není zase až tak levná.
Only e34 8-)
e34 M50B25TU
e34 S38B36
e34 M60B40
Hypno

#4 Příspěvek od Hypno »

Díky za pomoc :)

Auto bude přes zimu v garáži, chystám se jezdit až na jaře, až bude sucho.

Akorát právě musím dořešit tu chladicí kapalinu, protože to už hlásilo, že je jí tam málo, a nechci aby to zmrzlo, nebo odešla vodní pumpa, či nevímco :D

Vzhledem k tomu, že to sám doma zatím asi neudělám, tak s tím budu muset někam dojet, takže nejdřív zprovozním tu baterku.

Ten olej asi vemu při tý příležistosti s tím, asi nejlepší bude 10w60 Castrol Edge sport žejo ? Kolik se vejde do olejový vany ? Mám manuál jenom v nemčině :/
Rendis

#5 Příspěvek od Rendis »

Hypno píše:Díky za pomoc :)

Auto bude přes zimu v garáži, chystám se jezdit až na jaře, až bude sucho.

Akorát právě musím dořešit tu chladicí kapalinu, protože to už hlásilo, že je jí tam málo, a nechci aby to zmrzlo, nebo odešla vodní pumpa, či nevímco :D

Vzhledem k tomu, že to sám doma zatím asi neudělám, tak s tím budu muset někam dojet, takže nejdřív zprovozním tu baterku.

Ten olej asi vemu při tý příležistosti s tím, asi nejlepší bude 10w60 Castrol Edge sport žejo ? Kolik se vejde do olejový vany ? Mám manuál jenom v nemčině :/
10w-60. Tak ono záleží jaký olej tam je teď. Neměl by se zaměňovat,ale až tak úplně to nevadí. Myslím,že i s chladičem oleje!!!! ten je potřeba také vypustit!! je tam 8,5l
Only e34 8-)
e34 M50B25TU
e34 S38B36
e34 M60B40
Hypno

#6 Příspěvek od Hypno »

Myslím, že tam je od původního majitele 10w40, ale z více stran mi byl doporučen ten 10w60, takže půjdu do něj. Na chladič oleje nezapomenu :)

Máte ještě nějaký užitečný info, na co dát po servisní stránce u této m5 pozor ?

Nějakou větší prohlídku a investice plánuju na záčátek jara - víte o někom, kdo se ve Středočeským kraji vyzná, nebo má přímo zkušenost s e34m5 ? Minule jsem na tenhle dotaz nedostal odpověď. Četl jsem tu hodně kladných referencí o uživateli Libovka ... :?:

Děkuji
Rendis

#7 Příspěvek od Rendis »

Hypno píše:Myslím, že tam je od původního majitele 10w40, ale z více stran mi byl doporučen ten 10w60, takže půjdu do něj. Na chladič oleje nezapomenu :)

Máte ještě nějaký užitečný info, na co dát po servisní stránce u této m5 pozor ?

Nějakou větší prohlídku a investice plánuju na záčátek jara - víte o někom, kdo se ve Středočeským kraji vyzná, nebo má přímo zkušenost s e34m5 ? Minule jsem na tenhle dotaz nedostal odpověď. Četl jsem tu hodně kladných referencí o uživateli Libovka ... :?:

Děkuji
Rozhodně 10w-60. Podívej...na M5 může být v háji cokoliv.....nápravy,brzdy,spojka,převodovka,samosvor atd. Vše záleží jak se k tomu předchozí majitel choval a jaký servis tomu dával. Jinak to má klasic.vady e34....rez na spodní straně dveří a kolem víčka nádrže,přední náprava,převodka řízení atd.
Only e34 8-)
e34 M50B25TU
e34 S38B36
e34 M60B40
Hypno

#8 Příspěvek od Hypno »

Tak se snažím vypreparovat tu baterku ale nějak se jí nechce ven. Sundal jsem obě "pacičky", ten kovovej pásek uprostřed ale bez úspěchu. Posílám pár fotek:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Mám teda odšroubovat i celou tu konzoli dole ? Nebo ještě jsem na něco zapoměl ? Nechci něco poškodit. Prosím e34kaře o radu. Díky :D
Rendis

#9 Příspěvek od Rendis »

Máš to trošku jinak než já,ale já musím sundat i tu "packu" dole. AKB je potom trošku zastrčená takže manipulace je složitější.
Only e34 8-)
e34 M50B25TU
e34 S38B36
e34 M60B40
Odpovědět