Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

Náhradní ořech k bezpečnostním šroubům

Technické dotazy společné pro více řad nebo nezařaditelné do konkrétní sekce, vše ostatní bude smazáno.
Zpráva
Autor
TM

#1 Příspěvek od TM »

Podařilo se mi při výměně kol strhnout klíč od bezpečnostních šroubů.

Nevíte někdo, jestli by se nějak nedal sehnat náhradní? Podotýkám, že nevím, co je to za šrouby (výrobce), ani nemám kartičku s bezpečnostním kódem... :(

Ptal jsem se v pneuservisu, a tam mi řekli, že jedině s tou kartičkou a takhle že mi tak jedině za 200 Kč jeden šroub utrhnou... Nicméně před tímto řešením bych rád ještě zkusil sehnat nový klíč, nešlo by to nějak, když mám i ten původní ořech, nemáte s tím někdo zkušenost? Mimochodem, na tom klíči je matně vidět taky číslo 10, tak jsem si říkal, jestli by to nemohlo jít nějak podle toho...
Přílohy
bezp_orech.jpg
bezp_orech.jpg (31.92 KiB) Zobrazeno 1315 x
sa-tan666
Klubové ID: 2543
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od sa-tan666 »

podobnej klic mel tata kdyz jsi kupoval novou feliciii a k ni origo srouby

jinak vetsina bezpecaku jde povolitpar dobre mirenimy ranamy kladivem pres nejakou tycku a pak jdou vysroubovat klestemi vlasni zkusenost nekolikrat overena
TM

#3 Příspěvek od TM »

OK, dík za tip, jako pokud se mi nepodaří sehnat ořech, tak se pokusím to nějak sundat (napadlo mě flexou seříznout do plošky a pak povolit plochym klíčem :D ), to doufám, že se mi případně nějak povede... Ale stejně bych radši ještě zkusil sehnat ten ořech, abych jednak nemusel šrouby vyhodit a pak se půl dne prát se šroubama při násilném sundavání...
pragdejf

#4 Příspěvek od pragdejf »

to si pak radsi kup sadu kloudnejch origo bezpecaku, bude mit o starost min.
scooter_x
Klubové ID: 3560

#5 Příspěvek od scooter_x »

Na stránkách Autoimport Mach jsem viděl sadu bezpečnostních šroubů (teď nevím k jaké řadě, ale asi to nehraje roli), a ten ořech vypadal dost podobně, stejně, tak zkus dotaz na ně, jestli Ti nepomůžou. Ta sada šroubů byla v sekci "kompletní zimní/letní sady kol".
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 1705
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

To vypadá jako McGard, zkus najít třeba i tady na klubu někoho, kdo má stejnou sadu, tenhle design je celkem rozšířený...
LUBEC Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 887

#7 Příspěvek od LUBEC Člen Klubu »

Fx píše:To vypadá jako McGard, zkus najít třeba i tady na klubu někoho, kdo má stejnou sadu, tenhle design je celkem rozšířený...
2 roky zpet jsem kupoval origo bezpecaky a maji
stejnej tvar jak na fotce
Bmw e39 528i touring
Bmw e85 Z4 2.5i Merlot rot
Bmw e83 x3 3.0ia
Bmw e32 740ia Alpina look
Bmw e30 328i M Technik 2 / m20b28
Bmw r1100s Mandarin
Bmw r1150gs twin spark
Bmw k1100lt
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Pokud je to origo, mělo by být na hraně šroubu malé číslo, které udává kód. Podle kódu se pak dá ořech objednat v BMW.
TM

#9 Příspěvek od TM »

Díky za rady, zkusím se ještě poptat někde, kde je prodávají.
Malé číslo tam skutečně je - "10", nicméně nikoli na hraně, ale uvnitř na ploše kolem té "kytičky" (na fotce není prakticky vidět, je dost nezřetelné). Právě na základě toho jsem si říkal, že by třeba teoriticky šlo někde objednat náhradu, ale nemám tu kratičku s bezpečnostním kódem...
xSAFA
Klubové ID: 1477
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od xSAFA »

A pokud je to McGard, což si nemyslím, tak je nech někde u profíků vymontovat a kup jiný... Bez kartičky tuším nejde náhradní vůbec objednat a zkoušet jiný ořechy taky nemá smysl neboť mají sady po celkem málo kusech, tudíž by to byla strašná náhoda, kdyby nějakej pásnul... Ale tohle bych skutečně viděl asi na origo sadu, jestli tento tvar tedy taky používají.
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Na jaké auto to je? Na E36 mi katalog zobrazuje ořechy až od kódu 11 a výš...
TM

#12 Příspěvek od TM »

Mám je na E36, ale jestli tam jsou originál, to naprosto netuším, auto jsem s nima už koupil...
michal09
Klubové ID: 1407

#13 Příspěvek od michal09 »

Obdobný bezpečáky měl táta na VW T4, taky se mu podařilo ořech strhnout a byl v háji, sehnat stejný ořech se mu nepodařilo... Co rozhodně nedoporučuju, je myšlenka odvrtání šroubu - nemáte šanci - osobní zkušenost. Pár hodin vrtání profi vrtačkou a velmi kvalitním vrtákem vedlo pouze k tomu, že se x vrtáků zlámalo a vůbec k ničemu to nevedlo. Nakonec pomohlo, že měl jeden soused z ulice trhák na šrouby, jedná se o kužel, který se namlátí na postižený šroub a pomocí cca metrový ráčny se povolí...
TM

#14 Příspěvek od TM »

Tak... podařilo se mi problém vyřešit. Předně děkuji za podněty. Nakonec jsem se zkusil obrátit jednak na autorizovaný servis BMW (zde doporučený i následně na další v Praze) a zároveň na prodejnu, kde mají šrouby McGard. K mému překvapení mi jak ze všech servisů BMW, tak z prodejny napsali, že se pravděpodobně jedná o originál BMW, resp. McGard. Následně jsem ještě psal do Německa přímo do firmy McGard, kde mi rovněž potvrdili, že se jedná o jejich výrobek.
U BMW mi nabídli, že můžu přijet a vyzkoušet různé ořechy a případně objednat (za 600 Kč), u McGard že můžu ořech poslat poštou a že mi pošlou zdarma (v rámci "záruky") nový.
Nakonec jsem se rozhodl poslat ořech za dvě stovky do Německa (bez kartičky, pouze jsem poslal fotky šroubů na autě) a dneska mi skutečně přišel ořech nový.

Tedy, i bez bezpečnostního kódu se dá nový ořech sehnat. Třeba toto poslouží někomu v podobné situaci.

Btw., stále mi ale nejde do hlavy, jaktože v BMW mi tvrdili, že se patrně jedná o originál BMW... napadá mě, zda náhodou "BMW originál" není zároveň McGard... 8)
Fx Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Fx Člen Klubu »

Náhodou ano. Origo BMW = McGard... :) Minimálně tedy do roku 2009.
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 148

#16 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

No nevím, já měl už na E39 r. 2002 drážkovaný bezpečáky BMW, zatímco McGard dělá jenom tyhle kytičky
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
xSAFA
Klubové ID: 1477
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od xSAFA »

Takže McGard dodává bezpečáky pro BMW do prvovýroby, to mě docela těší... :) Asi konečně pochopili, že doba pokročila a ty drážkovaný toho moc nezabezpečí.

Každopádně se jedná o kvalitní šrouby, sám je mám už na druhém autě a nikdy žádnej problém. Jen je potřeba si v pneuservisech hlídat aby si mechoši neulehčovali práci a nedotahovali to pistolou, rázy té "květince" v ořechu nedělají dobře, dotahuju je na 80Nm oproti 110Nm na ostatní šrouby a bez problému...
TM

#18 Příspěvek od TM »

No evidentně jo. Nicméně z toho autorizovanýho servisu mi tehdy psali, že tyhle kytičky se nedávaly na E36, tam prý byly origo tisícihrany, ale až později (takže já na mojí E36 je někdo musel dát později :)). Zřejmě zhruba od E46 je tam dávaly, ale jak je to dnes, to netuším...

Každopádně pozitivní zpráva rozhodně je, že ořech na origo BMW šrouby se zřejmě dá bezproblému v servise sehnat a není třeba v případě ztráty šrouby trhat (jak mi řekli v pneuservisu). Nebo poslat do Německa do McGard :)
demong60
Klubové ID: 3774

#19 Příspěvek od demong60 »

no já mám asi ten samej a povedlo se mi ho ztrati...při nandavání kola sem ho zřejmě nechal na šroubu a zapoměl na něj...šrouby se mi povedlo sundat ale řikal sem si že novej ořech asi už težko seženu...ale asi to pude teda 8)
odkud z prahy seš??? stavil bych se s těma mejma a třeba to bude ten samej,no a jestli ne tak je asi můžu rovnou zahodit :lol: :lol: :lol:
TM

#20 Příspěvek od TM »

No tak jestli máš stejný šrouby, tak v tom případě by neměl bejt problém objednat náhradní ořech v BMW. Jak mi psali, stačí se zastavit (psali mi z Renocaru a Autobase), vyzkoušet různý ořechy a když nějakej padne, tak ho rovnou objednaj (tuším že mi psali, že za 600 Kč).
Jinak stavit se případně můžeš a zkusíme to - Praha 4 Nusle, ale perspektivnější by mi přišlo zkusit to rovnou v tom BMW :)
Odpovědět