Dobrý den,mám 323Ci ´99 ,majitel předemnou čepoval 95,někdy prý i 91,ale výhradně spíše 95 a auto má předepsanou 98.Co si o tom myslíte,zda-li to motoru nějak škodí.Nevím jestli to už nechat na tý 95,nebo tam kápnout 98?Díky
Zdenda_8 píše:Dobrý den,mám 323Ci ´99 ,majitel předemnou čepoval 95,někdy prý i 91,ale výhradně spíše 95 a auto má předepsanou 98.Co si o tom myslíte,zda-li to motoru nějak škodí.Nevím jestli to už nechat na tý 95,nebo tam kápnout 98?Díky
můj názor: 91 nikdy, 95 tomu neuškodí, ale 98 ideál, lépe to jede a míň to papká. Určitě bych si radši připlatil těch pár fufníku a dával mu jen 98 bo 100.
No on ten 100okt. je stejně 98/99okt. jen má snad větší hořlavost atd a nevím jestli do motoru co je dělaný od výrobce na 95 je dobrý dávat tohle větší hoření,může se prý trochu připalovat ventily,ale to jsem jen slyšel.
Zdenda_8 píše:No on ten 100okt. je stejně 98/99okt. jen má snad větší hořlavost atd a nevím jestli do motoru co je dělaný od výrobce na 95 je dobrý dávat tohle větší hoření,může se prý trochu připalovat ventily,ale to jsem jen slyšel.
Zdenda_8 píše:No on ten 100okt. je stejně 98/99okt. jen má snad větší hořlavost atd a nevím jestli do motoru co je dělaný od výrobce na 95 je dobrý dávat tohle větší hoření,může se prý trochu připalovat ventily,ale to jsem jen slyšel.
Čím vyšší oktanové číslo, tím pomaleji benzín hoří...
Já tam teď zkusím vzít plnou 98 shell power,nejen,že by měla trochu klesnout spotřeba ,ale pokud je kvalitní benzín ,mělo by to trochu pročistit ,co se týče výkonu , tomu moc nevěřím,to je pouze reklama shell vsugerovaná od Majkla Čůmachra
Jezdim jen na Carreru 100 (s auti najeto cca 25000km) a max spokojenost. Kdyz porovnam cenu a spotrebu tak je jedno jestli natankuju 100okt nebo 95okt, se 100okt mam mensi spotrebu, auti je min nachylny k detonacnimu spalovani, navic u benzinek jsou na tyto benziny nejaky bonusy, vykonove bych rekl ze nastejno - subjektivne mozna trosku lepsi.
Motory u těchto BMW jsou nastavé na 98 oktanů s tím, že je možné je, díky čidlu klepání, provozovat na 95 i 91 oktanů (to že je možné tankovat 91-98 oktanů je uvedeno i na víčku nádrže). S nižším oktanovým číslem klesá mírně výkon a stoupá spotřeba. Motoru to nijak neublíží a na nic jiného to nemá vliv.
Tak jsem trochu jeste studoval a nikde jsem nenasel nic ze by oktanovy cislo melo vliv na rychlosti horeni ale pouze udava odolnost proti samozapalum.
Tenhle ma asi pravdu:
http://forum.honda-club.cz/viewtopic.ph ... d188db69c5